Resa till Sydafrika över jul och nyår

Tips till er som ska resa till Sydafrika över Jul och Nyår

Varje år vid den här tiden, strömmar det in förfrågningar för resor till Sydafrika över jul och nyår.

Förfrågningar som vi tyvärr får tacka nej till, eftersom många hotell och guesthouses är fullbokade sedan en lång tid tillbaka.

Kapstaden från ovan

Underbara Kapstaden

I år tog vi beslutet redan i mars att inte ta några fler bokningar för denna period! Känns helt galet och såklart tråkigt att behöva tacka nej till business, men är man ett så litet företag som vi är, så lönar det sig helt enkelt inte att spendera massa timmar på en bokning för att i slutändan kanske behöva använda ställen som vi inte riktigt känner till, el som vi tycker är bara ok.

Då lägger vi hellre fullt fokus på de som ska resa de andra 11 månaderna på året, och slippa stressa och oroa oss en massa när vi själva ska fira jul.

Men för er som nu bokat flyg till Sydafrika i december, och som kanske hamnat på bloggen just av den anledningen, så kommer här några tips på hur man bäst planerar sin resa.

Mysiga Rosedene B&B

Hotell:

Bland de guesthouses och B&B´s som vi själva använder en del, så finns det fortfarande några få datum lediga hos exempelvis: Villa Cape Adventures (prisvärt B&B, på bästa läget med nära till allt!), Antrim Villa (mysigt poolområde) och Rosedene B&B  .

Försök undvik att boka genom jämförelse-sajterna om ni kan då jag vet många som haft problem med dem och själv vet sedan mina år i hotellbranschen att dessa bokningar inte alltid har “högsta prio”.

Dessa bokningar får ofta de sämre rummen och skulle ett hotell bli överbokat, är det ofta Hotels.com och Booking.com gästerna som får flytta till annat boende, el så “försvinner” bokningarna helt. Oftast fungerar det helt ok MEN är det någon gång man inte vill att det ska krångla, så är det mellan 15 dec-10 jan för då kan det vara extremt svårt att hitta något annat boende på plats.  Vi får varje år, samtal från folk som det krånglat för och ibland har vi kunnat hjälpa till, ibland inte.

Restauranger:

Sydafrikas restaurang-utbud är fantastiskt och det finns såååå många bra ställen att välja mellan. Men vill man äta på de populäraste ställena så gäller det att boka i tid!

Vet att det är tråkigt att ha allting förbokat och planerat och man vill kunna ta det lite som det kommer….men just den tiden på året så lönar det sig att vara ute i god tid och sedan kan ni ju alltid avboka om ni ändrar er.

Befinner ni er på resande fot över jul, dubbelkolla vad som är öppet 25 december som är den dagen Sydafrikanerna firar jul. Många ställen har stängt och de få ställen som håller öppet, erbjuder ofta någon typ av Christmas lunch med antingen buffé, el Set Menu. Detta gäller främst mindre orter och i storstäder som Kapstaden finns lite mer att välja på.

Planerar man en dag ute i vindistrikten, får man också räkna med att mycket är stängt såväl 25 december, som 1 januari.

Vill ni fira nyår i Kapstaden, brukar restaurangerna nere vid Waterfront börja ta bokningar någon gång i okt så är värt att hålla koll på detta för att boka och betala deposit för middagen på en gång.

Hyrbil:

Om ni ska hyra en bil och behöver en lite större variant så är det hög tid att ta tag i detta nu.

Antalet minibussar är begränsat och dessa brukar ta slut i aug-sep och priserna går upp ju färre bilar som finns kvar.

Kombibilar finns överhuvudtaget inte på hyrbilsmarknaden och bagageutrymmet är ofta litet, så tänk på detta om ni är fler än tre personer som ska resa tillsammans.

Aktiviteter:

För aktiviteter och dagsutflykter så gäller lite samma policy som restaurangbokningar, boka i tid!

Vill ni åka ut till Robben Island så ska ni boka redan nu. Detta görs online HÄR och var förberedda på att turen kan bli inställd på grund av dåligt väder el “maintenance” problem med färjorna. Boka helst en av de tidiga avgångarna.

Om ni planerar en tur ner till Godahoppsudden och pingvinerna så ska ni undvika 26 dec- 3 jan helt om ni kan eftersom dessa dagar är “beach days” för många och köerna ner till kaphalvön är långa.

Om ni inte har något val, kör från Kapstaden tidigt så att ni är inne i nationalparken och Cape Point redan vi 9..innan alla bussar.

Vissa år har man fått parkera flera km från själva kapudden och de sätter in bussar för att ta turisterna fram till linbanan…

Taffelberget brukar ha flera timmars kö men har man tur med vädret och det inte blåser för mycket på eftermiddagen och linbanan är öppen så är mitt tips att ta linbanan upp efter kl 18 då köerna brukar vara betydligt kortare.

Befinner man sig i Kruger-området och tänkt köra runt i Krugerparken på egen hand så måste man se till att för-köpa inträde från San Parks.

Är bara ett visst antal bilar tillåtna inne i parken per dag och vill man vara säker på att få köra in, kan man alltså förboka inträde via San Parks centrala bokningskontor.

Vill man åka på Sköldpaddsafari i St Lucia, gäller det också att vara ute i god tid. Är ett fåtal arrangörer som har licens för dessa turer så platserna är få.

Personbevis för barn under 18 år

Just under jullovet så är det extra många familjer som reser så här är sista tipset och något som alla MÅSTE ordna med innan resan: Personbevis för alla barn under 18 år. Glöm inte!!!!

Mer information om detta har jag skrivit om HÄR.

Så för att sammanfatta mina tips:  Ha framförhållning och gärna att man läst på lite om Sydafrika och vad som erbjuds och har man styrt upp sina dagar med några luncher och middagar + några av aktiviteterna förbokade, så kommer man garanterat få en bättre upplevelse på plats.

Lycka till!

(Visited 1 607 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.