Sydafrika-tips

Sydafrika är ett fantastiskt turistland att besöka och har på senare år blivit mer och mer populärt bland svenskar.

Många verkar vilja få ut mer av sin resa än “bara” sol och bad och den som vill uppleva mycket på sin semester, ska absolut välja Sydafrika.

 

Här hittar man helt underbar natur, trevliga människor, spännande djur, massor av äventyrsaktiviteter och inte minst: god mat och dryck!

Sydafrikas årstider är motsatta från det vi har här i Sverige så under vår kalla, mörka vinter, är Sydafrikas klimat som bäst med sol och värme. Bästa tiden att besöka Sydafrika om man vill ha det varmt och skönt är mellan oktober och april.

Eftersom Sydafrika är ett så stort land med varierande klimat, kan vissa områden ändå få en del regn under sommaren och andra områden en del starka vindar så vi rekommenderar alltid att man har med vindjacka och något långärmat.

Det är bara en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Sydafrika under den svenska vintern och det är skönt att slippa “Jetlag”.

 

Restiden varierar mellan 15-20 timmar beroende på vad för slags flygförbindelser man har från Europa. I dagsläget går det inga direktflyg mellan Sverige och Sydafrika, utan man brukar få byta plan i städer som London, Frankfurt, Amsterdam el Istanbul.

Som svensk medborgare får man automatiskt ett 90-dagars turistvisum vid passkontrollen när man landar i Sydafrika.

Ska man resa till Sydafrika med barn under 18 år MÅSTE man ha med personbevis på engelska. Mer om detta kan ni läsa HÄR.

En del väljer att boka in sig på en gruppresa i buss, men vi tycker istället att man ska uppleva Sydafrika på egen hand, med hyrbil.

Vägarna i Sydafrika är av högsta kvalitet och det är oftast mycket bra skyltat. Med egen bil kan man stanna där man själv vill och se mer av landet och utforska områden där de stora turistbussarna inte stannar till.

Bensinen i Sydafrika kostar i dagsläget ca 8,50 kr/litern och en mindre hyrbil kostar ca 300 kr per dag.

Eftersom landet är så stort, är det ofta enklast att ta ett inrikesflyg för att korta ner restiden och billiga flyg hittar man på:

http://www.flysaa.com/

http://www.kulula.com/

http://ww7.flymango.com/

www.flycemair.co.za 

Eller varför inte använda sig av en jämförelsesajt som exempelvis: Momondo

Många inrikesflyg släpps inte förrän ca 6 månader i förväg men då lönar det sig att boka i god tid eftersom priserna går upp ju färre biljetter det finns kvar.

 

Lönerna i Sydafrika är mycket låga och majoriteten av befolkningen tjänar så lite som ca 2000kr i månaden så i alla service yrken är dricks väldigt viktigt. I restauranger är det brukligt att ge minst 10% i dricks och detta brukar det finnas en extra rad för på notan som heter: Gratuity el Tip.

Även i andra situationer som när man åker taxi eller får bärhjälp på hotellet så brukar man ge något som ett tack.

Det går att betala med kreditkort nästan överallt och i många affärer och framförallt restauranger, har de en bärbar kortmaskin som de tar med till ert bord så att ni kan slå in er pinkod.

Kranvattnet går att dricka i princip överallt förutom en del safariområden t ex och isåfall informeras man om detta. Vatten på flaska finns annars att köpa nästan överallt om man föredrar det.

Säkerheten– Tyvärr har Sydafrika fått ett väldigt dåligt rykte men vi brukar säga som så, att med lite vanligt folkvett så har man inte mer problem i säg Kapstaden, än i en storstad i Europa. Skylta inte med värdesaker, gå inte runt med för mycket kontanter och var vaksam på vad som försiggår runtomkring er och ni kommer garanterat få en problemfri semester.

Boende-  Standarden på hotellen är helt ok men de flesta väljer faktiskt att hellre bo på ett pensionat eller som det ofta heter i Sydafrika: Guesthouse el B&B.

Små, personliga ställen med mindre antal rum som gör att man får en helt annorlunda upplevelse än på stora hotell. För tips på Guesthouses som jag personligen rekommenderar så kan ni gå in på den HÄR sidan, eller ta kontakt med mig så hjälper jag er att boka.

Ska man resa till Sydafrika över jul och nyår, gäller det att man bokar sitt boende i god tid. Sydafrikanerna själva har sin semester under denna tid och många ställen är fullbokade minst 6 månader innan.

Detta är några av de Sydafrika Tips jag brukar dela med mig av till mina kunder och fler populära sidor som jag skrivit är:

Kapstaden

Safari i Sydafrika

Stora Sydafrikaresan

Minnas Favoriter En rundresa där jag valt ut mina personliga favoritboenden m.m.

 

De senaste åren har jag skrivit en julkalender där jag gett massa matnyttiga tips inför resan och dessa inlägg hittar ni samlade HÄR.

 

Sydafrikaexperten- Er Guide i Sydafrika!

 

Jag som driver den här bloggen heter Minna och jag och mitt företag Sydafrikaexperten hjälper er gärna att sätta ihop en passande resrutt med mysiga boendealternativ och tips på aktiviteter etc.

Och det kostar inget extra!

Maila oss på info@sydafrikaexperten.se så hör vi av oss till er med ett reseförslag så snart vi kan.

Sydafrikaexperten

Vi som agent får ofta lite bättre pris än allmänheten och det är denna mellanskillnad som blir vår vinst.
Ni betalar resan till oss i förväg och får hotellvouchers, kartor, vägbeskrivningar och annan nyttig information på posten i god tid innan resan.

Dessutom finns vi på plats i Sydafrika och kan alltid nås på telefon under resans gång.

VÄLKOMNA!

(Visited 6 839 times, 1 visits today)