Som ni märker är vissa av “luckorna” repris från förra årets julkalender och det är helt enkelt för att det är ämnen som jag alltid får många frågor om.
I dagens lucka förklarar jag lite kortfattat hur det fungerar på restaurangerna i Sydafrika och tipsar om några grejer jag tycker ni ska äta och dricka när ni är här nere…
Rent generellt så
är servicen på restauranger och kvaliteten på maten i Sydafrika riktigt bra!
ofta ber vi om den redan vid kaffet…(som för övrigt dricks efter
desserten och inte ihop med dessert som vi svenskar är vana vid).
(något som irriterar mig fortfarande) så är man ett större sällskap så
är det inte alls ovanligt att de tar bort de tomma tallrikarna, trots
att inte alla ätit färdigt. Händer även på vissa mer “fine-dining”
ställen.
De frågar nästan alltid om ett kontakt nr för att bekräfta en bokning och kommer ni inte ha med er svenskt mobilnr, ge numret till ert guesthouse/hotell.
och det är sällan man behöver bära slips el kavaj på de finare
restaurangerna.
kallas för ”Tip” el ”gratuity”.
man lägger på ca 10-15% i dricks på
totala summan men på några fåtal ställen lägger de automatiskt till dricksen så
det gäller att kolla kvittot.
restauranger och oftast kommer de med kortmaskinen till bordet.
service personal ofta inte tjänar mer än R2000-2500 i månaden så därför är
dricksen jätteviktig för dem.
BYO- “Bring Your Own” betyder att man får ta med sig eget vin
till restaurangen, och att man mot en mindre avgift, sk “corkage” kan
avnjuta vinet till middagen.
Portionerna är ofta ganska stora och det finns alltid någon (parkeringsvakten t. ex) som säkert blir glad för lite mat. Är
jättevanligt och snarare en regel än undantag att personalen frågar om ni vill
ha doggy bag så ta med er den och jag lovar att ni kommer hitta någon som ni kan ge den till.
jerky. Finns med olika kryddblandningar och kan göras på kött från t.
ex. ko, struts, kudu, springbok osv. Nästan alla små byar och shopping
center har en el flera Biltong affärer och det är perfekt till ölen el
som snack i bilen på er resa. Gillar man inte biltong, finns ofta även
torkad frukt av olika slag att köpa. Torkad mango el aprikoser är inte
helt fel!
När det står “line fish” på menyn så motsvarar det som man ofta ser på engelska menyer: catch of the day el dagens fisk.
biff, som vilt. (Kudu, Springbok, Eland, struts (ostrich på engelska)
m.m. Lamm finns också nästan alltid med på menyn och revbenspjäll/
ribs. Till köttet brukar man få välja en “Starch” som chips
(tjocka pommes frites) mash (potatismos) Ris el sallad/ grönsaker. Det
är sällan man får tunna strips.
så är det lite mer rosa än man kanske är van vid i Sverige och vissa
restauranger vägrar t om att steka en biff “well done”. Ibland ingår
det ingen sås till kötträtten, utan denna får man också beställa
separat. Är lite olika beroende på restaurang så läs noga i
beskrivningen så att ni inte blir besvikna om det inte kommer någon sås,
grönsaker osv.
grillar i ugn, gör soppa på, har i sallader och helt enkelt använder
till det mesta.
att man grillar över öppen eld. En av sydafrikanernas populäraste helgnöjen och något
som tas på fullaste allvar. Vid en Braai grillas kött av olika slag och
smaka gärna på den lokala korven: Boerwors som ofta är smaksatt med koriander och andra kryddor.
Smarriga salmon roses |
jättebra och prisvärd i Sydafrika.
oftast är de riktigt saftiga och goda. Passa på att prova en
strutsburgare (ostrich) om det finns på menyn. Rött kött som påminner
mycket om biff.
pajer (smördeg fyllda med kött/kyckling och sås). Steak-pie el chicken
mushroom pie hör till favoriterna och passar perfekt för att stilla
hungern på stående fot.
Cape Malay köket- Sydafrikanska köket är en stor mix av massa
olika kök och influenser från hela världen men vill man prova
traditionella maträtter så ska man hålla utkik efter t.ex. Cape Malay
curries (milda, med söt fruktchutney till) som har en del asiatiska
influenser och smak från de kryddor som de slavar som Ostindiska
kompaniet skeppade till Sydafrika, hade med sig.
Bland dryckerna så dricks det naturligtvis mycket öl och vin…men missa heller inte att testa deras cider som är en torrare variant än det vi har i Sverige. Amarula med is är också riktigt gott en varm sommarkväll.
Bland de alkoholfria dryckerna så får ni inte missa Rock Shandy (Lemonade, sodavatten och angostura bitters), el varför inte testa en Appletizer el grapetizer? Kolsyrad äppel el druvjuice. Läskande!
Vilket härligt inlägg! Tack för det!
Mycket bra info. Har dock en fundering på hur det är med vegetarisk mat? Tack för inlägget.
Hej Stefan,
Finns gott om vegetariska alternativ på de allra flesta restauranger…
Mvh
Minna