Lucka 16: Svenska B&Bs i Sydafrika

För många är det säkert en dröm att en dag driva sitt egna B&B, och i Sydafrika är det ett flertal svenskar som gjort verklighet av den drömmen.

Jag och Fredric har ju själva jobbat på Guesthouse och vet att det inte alltid är så glamouröst som det låter och man jobbar ofta extremt många timmar och är ganska låst eftersom man titt som tätt måste vänta till sen kväll innan gästerna checkar in etc, men det är på samma gång ett riktigt roligt jobb och speciellt kul att få träffa människor från hela världen.

I dagens lucka listar vi några av de B&B´s och Guesthouses som ägs el drivs av svenskar här nere.

Vissa av våra kunder känner att de inte alls vill bo hos just svenskar när de reser utomlands, medan många faktiskt tycker det är ganska skönt att kunna ställa frågor på svenska och få en helt annan inblick i landet som stort, och det känns mer “ok” att ställa mycket frågor. Sedan är det naturligtvis alltid intressant att prata med sydafrikaner och få deras syn på saker och ting också, men att inkludera något av nedan boenden under sin Sydafrikaresa är inte helt fel.

Här är de ställen jag känner till som drivs el ägs av svenskar och om jag missat någon, så får man gärna ta kontakt med mig så lägger vi jättegärna till er på listan.

KAPSTADEN

Poolområdet på Antrim

Antrim Villa– Entreprenören och mångsysslaren Jonas Sandström har under många år varit bosatt i Kapstaden och har på sitt egen-designade Guesthouse Antrim Villa, skapat en härlig liten oas med skandinavisk känsla. Antrim Villa ligger i populära området Green Point/Three Anchor Bay och härifrån går det bra att promenera till ett flertal restauranger i området och det tar ca 20 min att gå ner till Waterfront. Rummen har egna badrum men här finns ingen A/C utan det är fläkt på rummen. (något man bör ha i åtanke om man ska resa till Kapstaden när det är som varmast.) Mysigt poolområde. Jonas sköter själv inte den dagliga driften av Guesthouset men är ändå väldigt delaktig och personalen är mycket vana vid svenska gäster. Finns även två nya lägenheter m självhushåll man kan hyra i samma område som Antrim. Pris från R775 per person och natt inkl frukost.

Villa Cape Adventures- Pyttelitet B&B med endast 4 rum i centrala Kapstaden. Alla rum har A/C och eget badrum. Frukost äter man på balkongen med utsikt mot taffelberget och på takterassen kan man njuta av en drink el lapa lite sol. Pytte, pytte pool finns att svalka sig i. Villa Cape drivs av jämtländska paret Kenneth och Anna, som förutom boendet, även erbjuder guidade dagsutflykter på svenska.

Perfekt ställe att ha som bas och bättre läge är svårt att få. Populära Kloof Street ligger precis runt hörnet med ett stort utbud av restauranger att välja mellan. Pris för boendet: R645 per person och natt.


KAPHALVÖN

Lala Phantsi Inn- Ca 40 min med bil söder om Kapstaden, ligger lilla kust-samhället Fishhoek, och här hittar man Bosse och Barbro och deras B&B Lala Phantsi Inn. Här har de 4 rum men alla rummen har inte “En Suite” badrum utan vissa badrum ligger ute i korridoren. Rummen har fläkt. Pool finns och boendet ligger på kort promenad från en badvänlig strand.

 Även om boendet i mina ögon är lite enklare än de övriga ställena så är Barbro och Bosse väldigt måna om att gästerna ska ha det bra så passar perfekt för de som är ute efter riktig “hemma hos” känsla. Kan inte hitta priser på deras hemsida men har för mig att det tidigare kostat ca R500 per person och natt och det går att kontakta Bosse och Barbro direkt om pris. Bosse jobbar också som guide och erbjuder guidade turer i Kapstaden med omgivning.

VINDISTRIKTEN

På Tempel wines har man byggt om det gamla stallet till B&B rum.

Tempel Wines– Några km utanför Paarl, hittar ni svenska vinbonden Alf och hans fru Marie. På gården specialiserar man sig på Sydafrikas egna vindruva: Pinotage och förutom vin-tillverkning, finns också ett B&B med 5 rum. Tempel ligger vackert ute på landet, och passar perfekt om man vill ha några avkopplande dagar och bara vara. Rummen har A/C och egna badrum och det finns 2 pooler. Finns ingen restaurang på gården för middag utan man kan antingen använda den gemensamma grillplatsen, el så kan man beställa en mumsig ost och charkis bricka som värdparet gör iordning. Finns flera restauranger ca 10-15 min bort med bil. Pris: Från R500 per person och natt inkl frukost + vinprovning av gårdens egna viner.

Hunneyball House- Nyöppnat Guesthouse i centrala Stellenbosch som jag hade nöjet att besöka för bara några veckor sedan. Ägarna Marie (svenska) och Jim (Sydafrikan men pratar svenska) är väldigt sympatiska och brinner verkligen för det de gör. Jim är dessutom utbildad guide och ordnar guidade turer i området och kan även fixa med transport. Rummen är hyfsat enkla men väl genomtänkta och framförallt rymliga och läget är perfekt till allt som Stellenbosch har att erbjuda. Egna badrum på rummet och takfläkt. Liten pool finns. Pris: Från R550 per person och natt inkl frukost.

The Beautiful South Guesthouse I utkanten av Stellenbosch, på ca 20 minuters promenad från centrum ligger Kattis och Peters B&B. Här har de 9 rum, alla lite olika i både utseende och storlek (vissa rum är väldigt små) och här finns det en stor och rymlig pool. Eget badrum och fläkt på rummet. Pris: Från 595 per person och natt inkl frukost.

Hottentots Mountain ViewHottentots Mountain View– I förra året tog svensken Lars över ett Guesthouse i Somerset West och när vi var där tidigare i år, så gillade vi stället. Rymliga rum och vissa med jättefin utsikt. Egna badrum och alla rum har dessutom A/C som är ett stort plus under de varma sommarmånaderna. Somerset West ligger ca 50 min med bil från Kapstaden, 30 min från flygplatsen och bara några km från de närmaste vingårdarna. Bra ställe att ha som bas. Pris: Från R600 per person och natt inkl frukost.

HERMANUS

Beluga House- Hermanus

Beluga House– Lotta och Pål hamnade i Hermanus under en semester-resa och föll pladask för staden och resten är historia…De har själva varit med och ritat och planerat Guesthouset så alla rum är välplanerade (även om vissa är lite små) med flera fina detaljer och en stor härlig pool.  Pris: R545 per person och natt inkl frukost.

KNYSNA

Head Over Hills– Ett ställe som jag själv inte hunnit besöka men som nyligen köpts av ett svenskt par är Head Over Hills i populära semesterbyn Knysna. Detta lyxiga boende ligger med fantastisk utsikt mot Knysna lagnen och ägaren Martin utlovar en vistelse utöver det vanliga.  Alla rum har egna badrum, A/C och extra plus är att alla rum har dessutom havsutsikt.  Pris från R1250 per person och natt inkl frukost.

KRUGER-OMRÅDET (White River)

Seringa Lodge- Cecilia och hennes Sydafrikanske man Roger driver ett gemytligt och familjevänligt B&B i White River, ca 30 min med bil från närmaste kruger-gate. Perfekt ställe att ha som bas för några dagars aktiviteter i området. Cecilia är dessutom en duktig kock och på kvällarna (förutom på söndagar) serveras 3-rätters middag. Pris för boendet: R525 per person och natt inkl frukost.

(Visited 171 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.