6 år som egenföretagare

Här kommer ett ganska långt inlägg om min resa som företagare.

Vissa av
er har ju följt bloggen under många år, men det finns säkert en del nya
läsare som kanske inte riktigt känner till min story.

Nu under veckan är det ganska exakt 6 år sedan jag tog klivet från att vara anställd, till egenföretagare och ingen är nog mer förvånad än jag att det gått så bra och att jag fortfarande får ha världens roligaste jobb!

 Första 18 månaderna hade jag inte ens någon hemsida, utan fick alla förfrågningar via den här bloggen!

 Faktiskt riktigt coolt när man tänker på det och hade det inte varit för bloggen, hade jag nog aldrig vågat mig ut på det här äventyret.
Bloggen började jag skriva några år tidigare, när jag jobbade som reseproducent för ett företag i Sydafrika, mest för att rapportera hem till mina nära och kära, men fick redan från start väldigt många mail från läsare som ville ha tips på hotell m.m så då blev det naturligt att även tipsa om diverse Sydafrika-relaterade ämnen.

Efter att ha blivit av med mitt sydafrikanska jobb, återvände jag till Sverige i slutet av augusti 2009 för att satsa på eget! Det kändes som att det var nu el aldrig. Jag hade liksom inget val.

Jag har alltid jobbat oerhört hårt och mycket och varit omtyckt av mina arbetsgivare för att jag varit någon man kan lita på och axla över stort ansvar på…

Jag har oftast trivts jättebra på mina jobb, men alltid känt mig lite underskattad och ibland nästan utnyttjad för att jag alltid jobbat så hårt och gett 110%, men sällan fick credit el lön för allt jobb jag gjorde.
Så när jag helt plötsligt blev arbetslös så kände jag bara att NU! är det dags att köra mitt eget race.

Tatuerade mig när jag hade bestämt mig för att starta eget.

“Alis Volat Propriis”- Hon flyger med sina egna vingar

Klurade fram och tillbaka på exakt vad jag skulle göra och hur företaget skulle se ut. Var länge inne på enbart vinresor, el kanske vinimport, eftersom vin är ett av mina allra största intressen, men bestämde mig till slut för en lite bredare marknad och det var så Sydafrikaexperten föddes. Jag ville skapa ett litet, personligt företag med stor fokus på skräddarsydda resor och hellre kvalitet än kvantitet.

Jag har aldrig haft några ambitioner på att bli störst på resor till Sydafrika, utan håller hellre antalet bokningar nere och tackar nej till jobb, och försöker istället vara riktigt bra på det jag gör och verkligen lyssna på kunden och sätta ihop en resa som passar den enskilda individen/gruppen.

Mitt andra stora motto är att det INTE ska kosta mer att boka genom oss, än om man bokar själv. Vi lägger helt enkelt aldrig på några extra bokningsavgifter el liknande, utan vår vinst blir den provision el rabatt vi som agent, ofta får från hotellen.

Så här såg mitt första visitkort ut

Precis när Sydafrikaexperten var nystartat,  jobbade jag heltid hos min syster under dagtid, och satt och snickrade ihop reseförslag på kvällar och nätter. Glömmer aldrig känslan när den första bokningen blev bekräftad. Var ett bröllopspar som valt Sydafrika för sin bröllopsresa och tänk att de valde lilla mig att hjälpa till med planeringen! Bara efter att ha läst min blogg.

Drygt 6 månader efter start, började det bli svårt att hinna med bokningarna på kvällarna och nätterna, så då slutade jag mina extra-jobb och har sedan våren 2010 kunnat jobba heltid med Sydafrikaexperten (som jag varvat med en del guide jobb). Det var också vid denna tidpunkt som jag träffade Fredric, som senare även han lärde sig businessen och nu jobbar deltid i företaget.

Vad unga vi ser ut 🙂

Första säsongen hade jag drygt 20 bokningar och idag har vi ett par hundra bokningar per säsong så ni förstår vad företaget vuxit!

2009-2010 var det fortfarande ganska “nytt” att resa runt på egen hand i Sydafrika, och det var många som hellre valde en gruppresa, men nu 5-6 år senare, är trenden snarare tvärtom.

Dels är det många som kanske åkt på en gruppresa tidigare, som sett att det inte är några problem att köra runt själv, som vill återvända på egen hand.
 Sedan är det många som hört från vänner och bekanta att de hyrt bil och rest på egen hand så personligen tror jag intresset för Sydafrika som destination enbart kommer öka.

Framförallt så länge prisbilden håller i sig. Idag är valutakursen lägre än den var när jag först flyttade till Sydafrika för snart 9 år sedan. Just nu motsvarar ett sydafrikanskt rand,  ca 0.62kr, och det mesta är betydligt billigare än i Sverige.

Jämför man vad våra kunder bokade för 5 år sedan och hur det ser ut idag, så finns det idag betydligt större intresse för safari, och många väljer att spendera mer tid i Kapstaden med omgivning med 2-3 olika boenden och orter, än att resa t. ex längs Garden Route, med många, korta stopp.

Märks även att svenskar generellt kanske har lite större budget än tidigare, då man ofta uppgraderar till lite dyrare boende, på valda delar av resan, el unnar sig en riktigt lyxig safari.

Att vara entreprenör på det här sättet är självklart periodvis riktigt tufft.

Den ekonomiska pressen och oron över framtiden finns alltid där och det är egentligen inte förrän det senaste året som jag slutat oroa mig för om det ska komma in fler bokningar el ej.

Nu flyter det på och vi har snarare svårt att hinna med alla förfrågningar, men det har istället gett mig ett annat dilemma.

 Att inte hinna med och att kvaliteten blir lidande eftersom det nu tar längre tid innan jag hinner svara på alla mail osv. Vi står helt enkelt inför ett beslut om vi ska utöka och anställa personal, el om vi ska behålla företaget litet, och istället tacka nej till det vi inte hinner med…

Förutom den ekonomiska pressen och oron, blir det, inte helt otippat, väldigt många timmars jobb när det är ens eget företag och det är svårt att vara helt ledig.
 Något jag verkligen försöker bli bättre på… och sedan jag blev mamma, har detta fått en helt annan prio än tidigare. Nu ser jag alltid till att vara ledig på helgerna och försöker ofta ta en paus på eftermiddagen för att få lite extra tid med min son.

Min underbara lilla familj!

Trots mycket jobb och viss oro el stress, så väger ändå fördelarna med att vara egen, mycket tyngre än det negativa.

 Friheten att kunna skapa det man själv vill och att själv vara den som är ansvarig för sin framgång är en så himla häftig känsla! Att få se sin “bebis” växa och utvecklas och all respons från nöjda kunder osv, gör att det skulle behövas något alldeles extra för att jag skulle jobba som anställd igen.

Jag har verkligen världens roligaste “jobb” och som sagt, vore det inte för den här lilla bloggen, så hade jag förmodligen aldrig testat.

 Så STORT TACK till alla er!

(Visited 429 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , ,
8 comments on “6 år som egenföretagare
 1. Vad inspirerande att läsa om din historia! Verkligen! Jag är även själv sugen på att åka till Afrika och Sydafrika – och skulle nog gärna vilja boka via någon inför en sån första-resa 🙂

 2. Aniika skriver:

  Jag håller med Jennifer, verkligen inspirerande att läsa om din resa! Vilken glädje att få jobba med det man brinner för. Sydafrika lockar när barnen är lite äldre, gissar att jag hör av mig till dig då…. 🙂

 3. Helena skriver:

  Håller med ovanstående, så inspirerande att läsa om din historia! Det visar att det går bara man vill 🙂

 4. Helena skriver:

  Håller med ovanstående, så inspirerande att läsa om din historia! Det visar att det går bara man vill 🙂

 5. Brita Bergkvist skriver:

  Hej Minna! Verkligen roligt att läsa om ditt företagande och hur det har växt fram Jag har aldrig använt mig av ditt företag eftersom du hade mycket att göra och tackade nej när jag frågade dig förra året.men du ska ha stort tack för att du så föredömligt omgående meddelade mig att du inte kunde ta mer jobb Jag har med stor hjälp av din blogg på egen hand arrangerat en mycket lyckad resa för tio personer förra året TACK för alla tips du så generöst delar med dig av!I år åker min man och jag tillbaka
  Brita Bergkvist

 6. Anonym skriver:

  Hej Minna! Jag har ju bara följt din blogg sen vi gjorde vår SA-resa 2013 och det var intressant o kul att få ta del av hela din resa. Din entusiasm och engagemang har vi haft (och har) glädjen att få uppleva. När vi första gången började titta på Sydafrika som resmål var det först meningen att ta en "trygg" gruppresa. Men när jag hittade din blogg steg modet och vi kände oss, tack vare dig, trygga med beslutet att bila runt på egen hand. Och vilken resa👍🏼 vi gjorde. Om ca tre månader bär det iväg igen och vi tvekade inte en sekund vem vi skulle vända oss till igen!
  Fortsatt lycka till med Syadafrikaexperten o livet och det du brinner för!

  Bengan i Ystad

 7. Åsa skriver:

  Hej Minna!
  Vad kul att följa din resa, att du delar med dig. Jag och Nisse kommer att driva Cape Adventures denna säsong. Kenneth kanske redan har meddelat.
  Vi kommer säkert att ha kontakt med varandra.
  Fortsatt Lycka Till med allt! 🇿🇦
  Åsa-Nisse

 8. Jeanette skriver:

  Verkligen inspirerande! själv har jag precis startat mitt företag som fotograf och står i startgroparna. Då är det extra inspirerande att höra nån som lyckats med sin dröm 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.