Valsäsongen är igång!

Varje år runt juni-juli, återvänder ett stort antal “Southern Right Whales” el sydkapare, till Sydafrikas södra kust för att bl a föda sina ungar och para sig. Man kan ofta få syn på dessa jättar från land och det är inte helt ovanligt att kön ringlar sig lång längs kustvägarna med bilar som stannat och folk som spanar ut mot vattnet.

Dels kan man spana efter val i False Bay och området kring Simon´s Town och Kalk Bay- strax söder om Kapstaden, men allra mest känt för valskådning är ändå den lilla kustorten Hermanus som ligger ca 2 timmars bilresa öster om Kapstaden. Här erbjuds valsafari ute till havs, men det är heller inte helt ovanligt att se valarna från klipporna som sträcker sig hela vägen in mot centrum och förbi centrum. En riktigt trevlig liten dagsutflykt från Kapstaden, eller varför inte spendera ett par nätter?

För valsafari rekommenderar jag ett företag som heter Southern Right Charters, som jag själv åkt med ett flertal ggr.

De har ett flertal avgångar per dag och en 2-3 timmars tur kostar denna säsong: R800 per vuxen och R380 för barn under 14 år.

Barn under 5 år följer med gratis men själv hade jag nog inte tagit med mig så små barn. Blir ofta väldigt höga vågor och man måste hålla i sig riktigt hårt, så jag hade t. ex. inte tagit med mig Wilmer som nu är 3 år, utan tycker det är en aktivitet för barn som är 6 år och äldre. Ett hett tips för alla är att ta sjösjuketabletter innan valsafarin då jag sett många som mått riktigt dåligt ute till havs.

Är riktigt häftigt att komma valarna så nära och eftersom de är så nyfikna av sig, kommer de ofta alldeles intill båten.

Finns naturligtvis aldrig några garantier för att man kommer få syn på val, men chansen är stor och skulle man av någon anledning inte få syn på en enda val, får man 50% av pengarna tillbaka el erbjudande om att få följa med på en annan tur.

Förra året var det ovanligt få valar i området och säsongen varade lite kortare än vanligt så bästa tiden för att se val är nog från mitten av juli, till början av okt ungefär. Är det en bra säsong så dröjer det ända in i december innan de sista valarna lämnat området.

(Visited 143 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.