Vädret i Sydafrika

Februari har varit en väldigt konstig månad…vädermässigt alltså.

Detta är i vanliga fall en av Sydafrikas varmaste månader på året och jag har bävat för de riktigt heta sommardagarna med temperaturer över 40 grader. Här i vindistrikten är det alltid några grader varmare än säg i Kapstaden, som brukar ha runt 30-35 grader..

Men i år har det varit närapå kallt..eller ok, svalt.

Idag har vi 22 grader och duggregn. Och dessa låga temperaturer har vi haft i snart två veckor. Riktigt konstigt!grått och trist hos oss just nu


Anyway..varför jag tar upp väder är att jag såklart får många frågor om vädret och vilka delar av Sydafrika som är bäst att besöka om man vill ha så mycket sol som möjligt.

Här i Kapstaden och resten av Västra Kapprovinsen har vi medelhavsklimat vilket ger oss torra, heta somrar och blöta, kalla vintrar. Generellt sett har vi varmt väder mellan Okt-April och under vintern får vi en hel del regn, men även fina dagar som liknar svensk sommar… En midsommar för några år sedan hade de 18 grader hemma i Sverige och vi firade med 28 grader 🙂 Men man ska inte åka till Sydafrika under svenska sommaren och tro att man kommer få massa sol och bad…

Uppe i de norra delarna är det tvärtom. Där får man sommarregn och helt torra (men kalla) vintrar. Så ska man på safari i Kruger nu, ska man räkna med att det är varmt (30+) men att det kommer en liten regnskur då och då. På östkusten nära Durban och St Lucia har man ett mer tropiskt klimat med varmt väder och hög luftfuktighet. Även där kan det regna en del på sommaren.

Kan vara bra att tänka på vädret när man planerar sin semester i Sydafrika. Speciellt under jul och nyår. Vill man till Kruger och områden som St Lucia (som verkar bli mer och mer populärt för varje år), får man vara förberedd på en del regn.

Samma sak med Garden Route. Denna sträcka längs sydkusten heter ju inte Garden Route för intet. Ligger en hel del berg precis norr om Garden Route och detta gör att det regnar ganska ofta längs kusten och det är också därför det är betydligt grönare där. Jag får ofta många kommentarer om detta eftersom folk ser Garden Route som sol och bad resmål och sedan blir besvikna när 3 av deras 4 dagar i Knysna regnar bort!

Mitt tips är…vill man ha mest chans till sol så ska man hålla sig i Kapstaden med omgivning. Förutom i feb 2012 då 🙁

Vädret är självklart inget man kan rå på men man MÅSTE vara förberedd på att även vi har molniga och tråkiga dagar.

(Visited 312 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.