Ikväll hölls den årliga galan: “The Eat-Out Mercedes Benz Restaurant Awards” i Kapstaden, där Sydafrikas topp-20 restauranger korats. Välförtjänt vinnare i år blev La Colombe, som under flera år hamnat topp-5. Stort grattis!
Ser verkligen fram mot att få uppleva en middag där igen i januari.

Andra platsen knep The Test Kitchen för andra året i rad och förra årets vinnare: The Restaurant at Waterkloof, fick nöja sig med tredje platsen i år men verkade lika glada ändå.
En glädjande nyhet på topp-10 listan är FYN Restaurant som hamnade på en femte plats och jag kommer skriva ett ordentligt inlägg om den restaurangen inom kort då vi besökte den i förra veckan.
Som vanligt, ligger väldigt stort fokus på Kapstaden med omgivning med inte mindre än 6 restauranger i Kapstaden, 3 vardera i närliggande Constantia vindistrikt, Stellenbosch och Franschhoek. Två stycken i Somerset West, och resten utspridda över landet med Mosaic at The Orient som ligger i Pretoria, Fantastiska Wolfgat i Paternoster som får representera västkusten och nykomlingen LivingRoom at Summerhill Estate som ligger i Durban. Lite tråkigt att det är så få restauranger som kvalat in som inte ligger i Västra Kapprovinsen, men så har det ju varit i alla år tyvärr…
Här är hela listan med årets topp-20 restauranger i Sydafrika enligt Eat Out:
- La Colombe- Constantia
- The Test Kitchen– Kapstaden
- The Restaurant at Waterkloof– Somerset West
- Wolfgat– Paternoster
- FYN Restaurant– Kapstaden
- La Petite Colombe– Franschhoek
- Eike- Stellenbosch
- Salsify– Kapstaden
- Mosaic at The Orient– Pretoria
- Chefs Warehouse at Beau Constantia- Constantia
- Camphors at Vergelegen– Somerset West
- Overture– Stellenbosch
- LivingRoom at Summerhill Estate– Durban
- Chefs Warehouse at Maison– Franschhoek
- Greenhouse– Constantia
- Le Coin Francais– Franschhoek
- La Téte– Kapstaden
- Shortmarket Club– Kapstaden
- Tjing Tjing Momiji– Kapstaden
- Rust En Vrede- Stellenbosch
Jag tycker personligen att det är en helt ok lista i år och det märks att det börjat hända lite grejer sedan Margot Janse (tidigare kock på The Tasting room at Le Quartier Francais) blev delaktig i hela processen och kul att se flera nya namn med, även om jag fortfarande kan tycka att några av långkörarna kanske passerat sina “bäst-före-datum”.

Det råder i allafall ingen tvekan om att det finns gott om riktigt bra restauranger i Sydafrika och det är fortfarande hyfsat prisvärt för en avsmakningsmeny med vinpaket så jag rekommenderar alla att prova iallafall en av dessa restauranger under er resa.

Vill man boka någon av dessa restauranger, gäller det att vara ute i god tid. På vissa ställen 2-3 månader innan och som jag nämnt tidigare, får man räkna med att betala R250-500 per person i deposition vid bokningstillfället.
Lämna ett svar