Safari i Sydafrika

Fått massor med frågor om Safari i Sydafrika så här kommer ett lite mer ingående inlägg om just detta.

När man tänker på safari är det kanske bilder av savannen och öppna landskap i Kenya och Tanzania som först träder fram men Sydafrika har även de helt ok safari, utspritt över stora delar av landet.

Sydafrika började tidigt med att sätta av vissa områden som nationalparker för att skydda djuren från den hänsynlösa jakten som pågick framförallt under 1800-talet och idag finns fler än 40 nationalparker som alla är öppna för allmänheten. Vissa av dessa områden har idag inte speciellt mycket djurliv utan kanske istället skogsområden och berglandskap som man vill bevara, men ett flertal parker som Kruger, Hluhluwe och Addo lockar med “Big 5 Safari”.

Finns flera olika sätt att uppleva Safari på.

Antingen kör man omkring i parken på egen hand vilket kan vara nog så trevligt och definitivt det billigaste sättet. Brukar kosta mellan: R100-150 för inträde till parken och flesta parker har sina egna läger där man kan bo i stuga med självhushåll. Alternativt köper man på en sk “game drive” som anordnas av parken då man åker i safarijeepar och har en erfaren guide som har koll på vart det är lättast att hitta djuren och även kan berätta lite mer om de olika djurarterna man får syn på. http://www.sanparks.org/

Ytterligare ett alternativ och som nog ändå är det mest populära bland turister är att man bor på ett sk “Safari Lodge” där boende, måltider och ett visst antal “game drives” ingår.

Dessa privat-ägda lodges ligger ofta i ett reservat i anslutning till en National park och har ofta sin egen mark som de gör sina safariturer på. Exempel på privata reservat i närheten av Kruger är Timbavati, Thornybush och Sabie Sands. Alla dessa reservat ligger i anslutning till Kruger och det finns inga stängsel mellan Kruger och reservaten så djuren kan gå fritt mellan de olika områdena och sen har själva hotellen stängsel runt hotellområdet så att djuren inte kan komma in där.
Pilanesberg och Entabeni är 2 andra populära privata vilt reservat, på rimligt avstånd från Johannesburg.

Priserna för Safari lodges varierar kraftigt men man brukar få räkna med minst 2000kr per person och natt.

Då ingår det oftast en kvälls game drive när man checkat in, Stor middagsbuffet på kvällen, tidig morgon safari och sedan frukost efter morgonturen och lite senare även lunch innan det återigen är dags för en eftermiddags safari och så fortsätter det…

Jag brukar rekommendera minst 2 nätter för safari på ett lodge men tycker mer än 3 kan bli lite för mycket då varje “game drive” oftast tar ca 3 timmar och man hinner se otroligt mycket på bara några dagar.

Många lodges erbjuder även “walking safari” för att ha lite variation och då går man med en beväpnad guide som berättar mer om växter och allt det lilla som man lätt missar när man sitter i jeepen.

För den som vill ha lite mer “bush” känsla så finns det en hel del “Bush camps” där man tagit bort stängsel runt lägret och ofta heller inte har någon elektricitet för att få en mer genuin vildmarks känsla.

Så personligen tycker jag att har man råd och tid så ska man absolut planera in ett par nätter på en safarilodge och detta blir ofta höjdpunkten på resan för många. Rekommenderas varmt och blir garanterat ett minne för livet!
Exempel på olika safarialternativ som jag själv skickat många gäster till:
För de som vill uppleva safari i Kruger området så tar det ca 3- 5 timmar att köra från Johannesburg eller annars kan man ta ett inrikesflyg till Nelspruit el Hoedspruit.
För er som ska köra från Johannesburg till Durban är både Kruger och Hluhluwe perfekta stopp och då ska man dessutom passa på att stanna till i St Lucia där man kan åka på krokodil och flodhäst-safari och prickar man in rätt årstid (Nov-Mars) så har man chansen att få se när de stora havsköldpaddorna tar sig till stranden för att lägga sina ägg.
Addo området är perfekt för den som ändå ska köra en Garden Route eftersom parken ligger strax utanför Port Elizabeth som brukar räknas som slutet av den berömda sträckan.
Bästa tiden på året för safari är faktiskt under den svenska sommaren och då kan man även hitta en massa bra specialerbjudanden som 3 nätter för priset av 2 osv. Under sydafrikanska sommaren kan det ibland vara svårt att få syn på djuren, speciellt uppe i Kruger där området blir ganska grönt och mycket buskage men har man några dagar på sig så brukar man ändå få syn på det mesta och under denna tiden på året har man dessutom chans att se många nyfödda ungar.
Vill man ha hjälp att välja rätt så kan man kontakta mig så sätter jag ihop ett paket utefter era önskemål- Till samma pris som om ni bokar själva!
Uppdatering Jan 2011– Just nu erbjuder vi 10% rabatt på ett 2-nätters safaripaket på Manyatta Rock Camp.
I detta paket ingår boende, måltider och utvalada safari aktiviteter och rabatten får ni endast genom att boka direkt via oss. Erbjudandet gäller bokningar gjorda innan sista Feb 2011. Läs mer om paketet här.
(Visited 84 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,
2 comments on “Safari i Sydafrika
  1. Emelie skriver:

    Jag skulle gå in på läkarna men det blev bara sidan kan inte visas.

  2. admin skriver:

    Ojdå, hade visst blivit något fel. Tack för att du påpekade detta..nu borde det funka bättre och jag återkommer till dig Emily snart ang er bröllops resa 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.