Lucka 3: Så fungerar det på restauranger…

Som ni märker är vissa av “luckorna” repris från förra årets julkalender och det är helt enkelt för att det är ämnen som jag alltid får många frågor om.

I dagens lucka förklarar jag lite kortfattat hur det fungerar på restaurangerna i Sydafrika och tipsar om några grejer jag tycker ni ska äta och dricka när ni är här nere…

Rent generellt så
är servicen på restauranger och kvaliteten på maten i Sydafrika riktigt bra!

Däremot kan allt ta lite längre tid än vad vi är vana vid från Sverige och framförallt tar det ibland onödigt lång tid att få notan
ofta ber vi om den redan vid kaffet…(som för övrigt dricks efter
desserten och inte ihop med dessert som vi svenskar är vana vid). 
 
Något som de är väldigt snabba med istället, är att duka av
(något som irriterar mig fortfarande) så är man ett större sällskap så
är det inte alls ovanligt att de tar bort de tomma tallrikarna, trots
att inte alla ätit färdigt. Händer även på vissa mer “fine-dining”
ställen.
Jag rekommenderar alla att förboka sina restaurangbesök i den mån man kan. Speciellt om det är en specifik restaurang man vill prova..Boka så tidigt som möjligt eftersom många av de populäraste ställena är fullbokade flera veckor i förväg (el som i vissa extrema fall: 6 månaders väntelista!)
 De frågar nästan alltid om ett kontakt nr för att bekräfta en bokning och kommer ni inte ha med er svenskt mobilnr, ge numret till ert guesthouse/hotell.
På vissa ställen stänger köket för sista beställning vid 21.30-22.00 så middag runt 19.30 brukar passa bra…
På de flesta restauranger är det väldigt avslappnad klädsel som gäller
och det är sällan man behöver bära slips el kavaj på de finare
restaurangerna.  
I Sydafrika ger man dricks på restauranger och detta
kallas för ”Tip” el ”gratuity”.  
 Normen är att
man lägger på ca 10-15% i dricks på
totala summan men på några fåtal ställen lägger de automatiskt till dricksen så
det gäller att kolla kvittot.  
Man kan betala med kort på de allra flesta
restauranger och oftast kommer de med kortmaskinen till bordet.  
Håll i åtanke att de flesta servitörer och annan
service personal ofta inte tjänar mer än R2000-2500 i månaden så därför är
dricksen jätteviktig för dem. 

 BYO- “Bring Your Own” betyder att man får ta med sig eget vin
till restaurangen, och att man mot en mindre avgift, sk “corkage” kan
avnjuta vinet till middagen.

Ett annat tips är att ta med sig ”doggy bag” om man inte orkar äta upp.
Portionerna är ofta ganska stora och det finns alltid någon (parkeringsvakten t. ex) som säkert blir glad för lite mat. Är
jättevanligt och snarare en regel än undantag att personalen frågar om ni vill
ha doggy bag så ta med er den och jag lovar att ni kommer hitta någon som ni kan ge den till.
Här är några exempel på rätter/saker som jag tycker ni ska prova på under er resa i Sydafrika:
Biltong- Torkat kött /snacks som kan jämföras med USA´s Beef
jerky. Finns med olika kryddblandningar och kan göras på kött från t.
ex. ko, struts, kudu, springbok osv. Nästan alla små byar och shopping
center har en el flera Biltong affärer och det är perfekt till ölen el
som snack i bilen på er resa. Gillar man inte biltong, finns ofta även
torkad frukt
av olika slag att köpa. Torkad mango el aprikoser är inte
helt fel!
Skaldjur- I Kapområdet finns det naturligtvis mycket fisk och skaldjur. Prova gärna vår variant av hummer /havskräfta: Crayfish och är det säsong, tycker jag även att musslorna här nere är riktigt bra! Jätteräkor/ Prawns tycker jag personligen inte smakar så mycket (vill ju gärna ha lite mer sälta som svensk) men ibland lyckas de riktigt bra och Calamari är de  superduktiga på. Oftast kan man välja om man vill ha friterad el grillad.
Kingklip- I mitt tycke den godaste fisken här nere. Vit fisk med fast kött som påminner lite om torsk. Super gott! 

När det står “line fish” på menyn så motsvarar det som man ofta ser på engelska menyer: catch of the day el dagens fisk.

Kött- Sydafrikanerna är riktiga köttfantaster och man äter såväl
biff, som vilt. (Kudu, Springbok, Eland, struts (ostrich på engelska)
m.m. Lamm finns också nästan alltid med på menyn och revbenspjäll/
ribs.  Till köttet brukar man få välja en “Starch” som chips
(tjocka pommes frites) mash (potatismos) Ris el sallad/ grönsaker. Det
är sällan man får tunna strips.
Till det ingår ibland även grönsaker som “Butternut” el stuvad spenat, men många ggr får man beställa till detta extra.
Servitören brukar fråga hur man vill ha sin stek-temperatur och generellt sett
så är det lite mer rosa än man kanske är van vid i Sverige och vissa
restauranger vägrar t om att steka en biff  “well done”. Ibland ingår
det ingen sås till kötträtten, utan denna får man också beställa
separat. Är lite olika beroende på restaurang så läs noga i
beskrivningen så att ni inte blir besvikna om det inte kommer någon sås,
grönsaker osv.
Butternut– Jättevanlig grönsak. En pumpa som man antingen kokar el
grillar i ugn, gör soppa på, har i sallader och helt enkelt använder
till det mesta.
Braai- Sydafrikansk motsvarighet till BBQ- Betyder helt enkelt
att man grillar över öppen eld. En av sydafrikanernas populäraste helgnöjen och något
som tas på fullaste allvar. Vid en Braai grillas kött av olika slag och
smaka gärna på den lokala korven: Boerwors som ofta är smaksatt med koriander och andra kryddor.

Smarriga salmon roses
Sushi- Finns sushi restauranger lite varstans och sushin är
jättebra och prisvärd i Sydafrika.
Pizza- Pizzorna har oftast tunn botten och min personliga rekommendation är att beställa pizza med avokado på. Så gott! Ofta serveras hackad vitlök och chilli vid bordet så att man kan strö över pizzan på egen hand.
Burgare- Finns såklart på de flesta restauranger och caféer och
oftast är de riktigt saftiga och goda. Passa på att prova en
strutsburgare (ostrich) om det finns på menyn. Rött kött som påminner
mycket om biff.
Pies- Stannar man vid en bensin-mack, finns det ofta en disk med
pajer (smördeg fyllda med kött/kyckling och sås). Steak-pie el chicken
mushroom pie hör till favoriterna och passar perfekt för att stilla
hungern på stående fot.

Cape Malay köket- Sydafrikanska köket är en stor mix av massa
olika kök och influenser från hela världen men vill man prova
traditionella maträtter så ska man hålla utkik efter  t.ex. Cape Malay
curries (milda, med söt fruktchutney till) som har en del asiatiska
influenser och smak från de kryddor som de slavar som Ostindiska
kompaniet skeppade till Sydafrika, hade med sig.

Bland dryckerna så dricks det naturligtvis mycket öl och vin…men missa heller inte att testa deras cider som är en torrare variant än det vi har i Sverige. Amarula med is är också riktigt gott en varm sommarkväll.
Bland de alkoholfria dryckerna så får ni inte missa Rock Shandy (Lemonade, sodavatten och angostura bitters), el varför inte testa en Appletizer el grapetizer? Kolsyrad äppel el druvjuice. Läskande!

(Visited 131 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,
3 comments on “Lucka 3: Så fungerar det på restauranger…
  1. Casa Annika skriver:

    Vilket härligt inlägg! Tack för det!

  2. Stefan skriver:

    Mycket bra info. Har dock en fundering på hur det är med vegetarisk mat? Tack för inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.