Lucka 3- När man ska äta på restaurang i Sydafrika

Generellt så
är servicen på restauranger och kvaliteten på maten i Sydafrika väldigt bra.

Däremot kan det ibland ta lite längre tid än vad vi är vana vid från Sverige och framförallt tar det ibland onödigt lång tid att få notan så ofta ber vi om den redan vid kaffet…(som för övrigt dricks efter desserten och inte ihop med dessert som vi svenskar är vana vid). 
 
Något som de är väldigt snabba med istället, är att duka av (något som irriterar mig fortfarande) så är man ett större sällskap så är det inte alls ovanligt att de tar bort de tomma tallrikarna, trots att inte alla ätit färdigt. Händer även på vissa mer “fine-dining” ställen.
Vet man med sig att man vill äta på en specifik
restaurang så rekommenderar vi alltid att man förbokar ett bord. Speciellt om man ska resa under Sydafrikanska loven då de mest populära restaurangerna blir fullbokade flera veckor i förväg (el som i vissa extrema fall: 6 månaders väntelista!) 

 Här och här hittar ni alla inlägg där jag skrivit/tipsat om olika restauranger.

På de flesta restauranger är det väldigt avslappnad klädsel som gäller och det är sällan man behöver bära slips el kavaj på de finare restaurangerna.  
I Sydafrika ger man dricks på restauranger och detta
kallas för ”Tip” el ”gratuity”.  
 Normen är att
man lägger på ca 10-15% i dricks på
totala summan men på några fåtal ställen lägger de automatiskt till dricksen så
det gäller att kolla kvittot.  
Man kan betala med kort på de allra flesta
restauranger och oftast kommer de med kortmaskinen till bordet.  
Håll i åtanke att de flesta servitörer och annan
service personal ofta inte tjänar mer än R2000-2500 i månaden så därför är
dricksen jätteviktig för dem. 

 BYO- “Bring Your Own” betyder att man får ta med sig eget vin
till restaurangen, och att man mot en mindre avgift, sk “corkage” kan
avnjuta vinet till middagen. 

Ett annat tips är att ta med sig ”doggy bag” om man inte orkar äta upp.
Portionerna är ofta ganska stora och det finns alltid någon (parkeringsvakten
t. ex) som säkert blir glad över lite mat. Är
jättevanligt och snarare en regel än undantag att personalen frågar om ni vill
ha doggy bag så ta med er den och jag lovar att ni kommer hitta någon som ni kan ge den till.
Här är några exempel på rätter/saker som jag tycker ni ska prova på under er resa i Sydafrika:
Biltong- Torkat kött /snacks som kan jämföras med USA´s Beef jerky. Finns med olika kryddblandningar och kan göras på kött från t. ex. ko, struts, kudu, springbok osv. Nästan alla små byar och shopping center har en el flera Biltong affärer och det är perfekt till ölen el som snack i bilen på er resa. Gillar man inte biltong, finns ofta även torkad frukt av olika slag att köpa. Torkad mango el aprikoser är inte helt fel!
Kingklip- I mitt tycke den godaste fisken här nere. Vit fisk med fast kött som påminner lite om torsk. Super gott! När det står “line fish” så motsvarar det som man ofta ser på engelska menyer: catch of the day el dagens rätt.
 
Skaldjur- I Kapområdet finns det naturligtvis mycket fisk och skaldjur. Prova gärna vår variant av hummer /havskräfta: Crayfish och är det säsong, tycker jag även att musslorna här nere är riktigt bra! Jätteräkor/ Prawns tycker jag personligen inte smakar så mycket (vill ju gärna ha lite mer sälta som svensk) men ibland lyckas de riktigt bra och Calamari är de nästan alltid superduktiga på. Oftast kan man välja om man vill ha friterad el grillad.

Kött- Sydafrikanerna är riktiga köttfantaster och man äter såväl biff, som vilt. (Kudu, Springbok, Eland, struts (ostrich på engelska) m.m. Även lamm är de väldigt duktiga på att tillaga. Och revbenspjäll/ ribs.  Till köttet brukar man ofta få välja en “Starch” som chips (tjocka pommes frites) mash (potatismos) Ris el sallad/ grönsaker. Det är sällan man får tunna strips.
Till det ingår ibland även grönsaker som “Butternut” el stuvad spenat, men ofta får man beställa till detta extra.
De frågar alltid hur man vill ha sin stek-temperatur och generellt sett så är det lite mer rosa än man kanske är van vid i Sverige och vissa restauranger vägrar t om att steka en biff  “well done”. Ibland ingår det ingen sås till kötträtten, utan denna får man också beställa separat. Är lite olika beroende på restaurang men läs noga i beskrivningen så att ni inte blir besvikna om det inte kommer någon sås, grönsaker osv.

Butternut– Vanlig grönsak. En pumpa som man antingen kokar el grillar i ugn, gör soppa på, har i sallader och helt enkelt använder till det mesta.
Braai- Sydafrikansk motsvarighet till BBQ- Betyder helt enkelt att man grillar. En av sydafrikanernas populäraste helgnöjen och något som tas på fullaste allvar. Vid en Braai grillas kött av olika slag och smaka gärna på den lokala korven: Boerwors som ofta är smaksatt med koriander och andra kryddor.

Smarriga salmon roses
Sushi- Finns sushi restauranger lite varstans och sushin är jättebra och prisvärd i Sydafrika. Man hittar samma slags sushi som hemma men här har man även ofta majonnäs på sushin. Prova t. ex Salmon Roses.
 
Pizza- Pizzorna har oftast tunn botten och min personliga rekommendation är att beställa pizza med avokado på. Så gott! Ofta serveras hackad vitlök och chilli vid bordet så att man kan strö över pizzan på egen hand.
Burgare- Finns såklart på de flesta restauranger och caféer och oftast är de riktigt saftiga och goda. Passa på att prova en strutsburgare (ostrich) om det finns på menyn. Rött kött som påminner mycket om biff.
Pies- Stannar man vid en bensin-mack, finns det ofta en disk med pajer (smördeg fyllda med kött/kyckling och sås). Steak-pie el chicken mushroom pie hör till favoriterna och passar perfekt för att stilla hungern på stående fot.
Cape Malay köket- Sydafrikanska köket är en stor mix av massa olika kök och influenser från hela världen men vill man prova traditionella maträtter så ska man hålla utkik efter  t.ex. Cape Malay curries (milda, med söt fruktchutney till) som har en del asiatiska influenser och smak från de kryddor som de slavar som Ostindiska kompaniet skeppade till Sydafrika, hade med sig .

(Visited 351 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.