Lucka 2- Sydafrika-information

För er som är helt nya här på bloggen el som inte vet så mycket om Sydafrika, kommer här lite kort information om landet och ett urplock av de tips som vi ger våra kunder innan deras resa.

Huvudstad: 3 stycken:  Pretoria (administrativ), Kapstaden (legislativ) och Bloemfontein (juridisk)

Statsskick: Republik

President: Jacob Zuma

Storlek: 1 219 912 km² (nästan 3 gånger så stort som Sverige)

Kuststräcka: 2 798 km

Folkmängd: Lite drygt 49 miljoner

Valuta: ZAR- Rand, R1 = 100 cent i dagsläget motsvarar en rand ca 0.68kr (dec 2014)

Officiella språk: Sydafrika har elva
officiella språk: afrikaans, engelska, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu,
Sepedi, Sesotho, Setswana, siSwati, Tshivenda och Xitsonga (som turist klarar man sig bra med engelska i de flesta områden).

Provinser: Sydafrika är indelat i nio provinser: Eastern Cape, Free State, Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo, Mpumalanga, Northern Cape, North West, Western Cape

Tidsskillnad: +1 timme under svensk vintertid, ingen tidsskillnad under sommaren.

Bra att veta innan resan:

Pass och Visum: Passet måste vara giltigt i minst 30 dagar efter hemkomst och ha minst två tomma sidor för stämplar.
Vid ankomst till Sydafrika får man som besökare från de skandinaviska länderna, automatiskt ett turistvisum som gäller i tre månader (90 dagar). De kan ibland be om att få se er flygbiljett hem så se till att ni har en kopia med er.

Vaccinationer: Det finns inga tvång på vaccinationer
som du som turist måste ha tagit för att komma in i Sydafrika (såvida du inte reser från ett område med risk för Gula febern- då måste
du ha vaccinerat dig mot Gula febern för att kunna resa in i Sydafrika) och vanligtvis täcker svenska grundskyddet bra.

 Om du
enbart tänkt besöka de vanligaste turistorterna rekommenderas du att se över din polio, stelkramps och difterivaccinationer. Ska du åka
till Krugerparken el andra riskområden för malaria, rekommenderas du starkt att ta malaria profylax.

Kontakta din vaccinationsmottagning för mer information.

Kranvatten Vatten och avloppssystemen i Sydafrika är mycket väl utbyggda så att dricka vattnet direkt ur kranen är oftast inga problem men hör alltid med personalen på ert boende om ni är osäkra.

Klimat Eftersom Sydafrika är ett oerhört stort land, skiftar klimatet en hel del mellan olika områden.

 I söder, runt Kapstaden och resten av kapprovinsen har man ett Medelhavsklimat med torra, varma somrar och våta, milda vintrar, medan exempelvis Kwa-Zulu Natal i de östra delarna av landet har ett sub- tropiskt klimat med mycket sol året om och lite högre luftfuktighet.

I Kapstaden med omgivning blåser det ofta mycket, så se till att ni har med några långärmade tröjor utifall att, och att ni smörjt in er ordentligt med solskyddsfaktor eftersom vinden svalkar så att man lätt glömmer bort att man sitter i solen.  Solen är extremt stark och det är lätt att bränna sig!

Längs den sträckan som kallas för Garden Route, regnar det en del året runt, (därav namnet att det är grönt och frodigt). Ofta är det kortare skurar med fint väder däremellan men man ska vara förberedd på detta eftersom många kanske är inställda på en sol och bad-semester i detta området..

I Johannesburg med omgivning hittar man ett klimat med ganska behagliga temperaturer året runt men under vintern sjunker temperaturerna under natten.
Man ska också komma ihåg att årstiderna är tvärtom mot i Sverige så de varmaste månaderna är generellt dec-mars.
Trots att det oftast är mycket varmt under sommarmånaderna, kan det
vara bra att ha med sig en tjockare tröja el jacka om ni ska ut på tidig
morgonsafari t ex. I Krugerområdet får man dessutom en del regn under sommar-månaderna.

Telefon: Svenska mobiltelefoner och SIM kort
fungerar nästan överallt men i vissa områden på landsbygden kan det vara
lite sämre täckning. Det är enkelt köpa ett sydafrikanskt
kontantkort på plats (vanligt SIM kort kostar ca R10.00, Micro SIM: R100). Två av de större telefonoperatörerna heter Vodacom och MTN. Se till att ni har
passet med för att registrera ert nya mobilnummer.
 I Sydafrika är
det dessutom olagligt att prata i mobilen medan man kör bil, så tänk på detta!

Internet: Flesta hotell och guesthouses erbjuder Wi-fi till sina gäster men det är ibland begränsat till en viss mängd data per dag och generellt så är internet betydligt långsammare än vad vi är vana vid från Sverige. Om man vill ha tillgång till 3G och internet på sin telefon under resans gång, kan man köpa ett lokalt SIM-kort (se info ovan) som man laddar på med “data”. För att ge ett exempel så kostar ett Gb data hos Vodacom R99.00.

Elektricitet: I Sydafrika används 220V, 50Hz precis som i Sverige men däremot ser deras uttag lite annorlunda ut så en adapter behövs. Finns att köpa på plats i de flesta större varuhus och affärer. Många hotell och boenden lånar även ut adapters och ingen större idé att skaffa detta i Sverige eftersom de ofta är dyrare och många ggr inte har rätt plugg för Sydafrika.

Vägarna är av hög kvalitet i Sydafrika

Att köra bil: Absolut bästa sättet att ta sig runt i Sydafrika är att köra bil på egen hand och Sydafrikanska vägnätet är av världsklass. I Sydafrika är det vänstertrafik som gäller och hos de allra flesta hyrbilsbolag räcker det att man har sitt svenska körkort + pass. 
Som i de flesta länder, finns det tyvärr en del kriminalitet även i
Sydafrika och för att minska risken att råka ut för något finns det en
del saker du bör tänka på när du kör bil.
Ha alltid dörrarna låsta medan du kör och låt
ingenting av värde ligga synligt i bilen – lägg det under sätet, i
handskfacket eller lås in det i bagageutrymmet.

När det är dags att tanka så kör du helt enkelt fram till en bensinpump och sedan hjälper personalen till att fylla på bensin, gör rent rutorna och kollar olja och vatten. Du behöver aldrig gå ur bilen.

På de flesta bensinmackar går det bra att betala med kort och de kommer med en kortmaskin till bilen. Ge gärna personalen R3-5 i dricks för deras service. Bensinen kostar ca R13/liter som motsvarar ca 9kr/litern (nov 2014).

Dricks: I Sydafrika är det brukligt att ge dricks till servicepersonal
som servitörer, taxichaufförer, safariguider m fl och man brukar räkna
med ca 10-15% av notan/ priset el taxan. Personalen har en mycket låg månadslön och är därför väldigt beroende av dricksen.

Taxi- I de större städerna brukar det finnas taxi, men på många orter finns nästan inga allmänna transportmedel utan man är extremt beroende av sin bil och förväntas köra själv till och från restauranger.
Ska man ta en taxi i Kapstaden t. ex, ska man se till att det är en “riktig” taxi med ordentlig taxi-skylt, samt gärna företagsinformation som telefonnummer. I Kapstaden ska man kunna be om att få köra på taxameter och detta brukar nästan alltid bli billigare än att komma överens om ett fast pris. Såvida min inte redan åkt samma sträcka innan och vet vad det brukar kosta. Är fortfarande inte alla taxibilar som kan ta kortbetalning (även om det finns) så se till att ni har kontanter för detta.

Att betala med kort- 98 % av alla affärer och restauranger, tar kortbetalningar och därför finns det ingen anledning att gå runt med massa kontanter. Min rekommendation är att man ser till att man har ett kort med låga utlandsavgifter som t. ex ICA Bankens kort el GE moneybank och tar ut en mindre summa kontanter på plats i någon av alla bankomater som finns utspridda överallt. Se till att ert kort är aktiverat för utlandsköp och uttag innan ni reser från Sverige.

 Se alltid till att ni har en kopia på ert pass med er på resan, och ha gärna med er ett extra kreditkort som ni packat ned separat som ni kan föra över pengar till ifall ett kort fastnar i bankomaten el ni tappar bort det el något annat skulle hända. .

(Visited 128 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.