Lucka 18: Hermanus

Ca 2 timmar öster om Kapstaden, inte alltför långt från Afrikas sydligaste udde, ligger ett litet kust-samhälle som heter Hermanus. I dagens lucka tipsar vi lite om vad som finns att göra i området och ger även några förslag på guesthouses och hotell man kan bo på.

Absolut bästa tiden på året att besöka Hermanus, är naturligtvis under valsäsongen som oftast pågår mellan juli-nov. Under dessa månader kryllar nämligen Walker Bay av Southern Right whales, sydkapare, som kommer hit för att föda sina ungar och ofta kan man se dessa giganter från klipporna mitt inne i byns centrum. Hermanus har ett rykte om sig som en av världens allra bästa platser för landbaserad valskådning.

Så kommer man till Hermanus under dessa månader, är självklart valsafari på mångas önskelista. Även om man ofta ser valarna från land så är det inte alltid de är tillräckligt nära och det är alltid extra häftigt att se dem från båten.

valsafari hermanus

Valsafari kostar R700 per person och turen brukar pågå ca 2-3 timmar, lite beroende på hur långt ut de måste åka för att lokalisera valarna. Ett tips är att ta sjösjuketabletter innan!

För att hålla oss kvar vid det marina temat så vill jag även passa på och nämna att Hermanus ligger ca 45 min från Gansbaai där de flesta vithajsdyken utgår ifrån, så vill man dyka med vithaj, är faktiskt Hermanus en bra plats att ha som bas för detta.

Om man nu inte åker till Sydafrika under den tiden som valarna finns i området, så är Hermanus ändå ett trevligt resmål med mycket att se och göra, och vi har många kunder som väljer att inkludera några nätter här andra tider på året också.

Kör ni från Kapstaden, rekommenderar jag att ni följer kusten från Somerset West och Gordon´s Bay på väg R44. Vackert som tusan! Och i Betty´s Bay kan ni stanna till vid en pingvinkoloni, precis som den vid boulders nere i Simon´s Town- minus alla turister..

En kort bilresa utanför Hermanus, ligger ett flertal vingårdar man kan besöka, och eftersom det här vindistriktet ligger såpass nära kusten och på så sätt kan dra nytta av en del svala vindar, är det härifrån som många av landets bästa vita viner kommer.
Missa inte ett besök på Creation Wines el Newton Johnson, som båda har trevliga restauranger.

Spelar man golf så finns det en golfbana i Hermanus, och en strax utanför, som heter Arabella.

För boende rekommenderar jag exempelvis dessa:

138 Marine Beachfront Guesthouse– Fräscht och mysigt guesthouse en liten bit utanför själva centrum, nära havet. Pris ca R790 per person och natt inkl frukost.

Penguino Guesthouse– Vill man komma ner i pris, el reser med yngre barn, så funkar Penguino alldeles utmärkt. Ligger på ca 10-15 minuters promenad från centrum. Pris: Från R350 per person och natt.

birkenheadvidhavet

Och vill man lyxa till det, så får ni inte missa Birkenhead House, ett riktigt läckert ställe!. Pris från ca R3600 per person och natt inkl måltider.

Ett annat unikt ställe, inte heller så långt från Hermanus, är Grootbos Private Nature Reserve. Här finns en 5-stjärnig lodge som vunnit många utmärkelser för att vara en föregångare inom hållbar turism, med stort “eko tänk” och många inspirerande projekt som gynnar den lokala befolkningen och skapar fler arbetstillfällen.

(Visited 140 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.