Jasper med familj- Uppdatering

Nu är vi tillbaka i Sverige igen och som vanligt, räcker inte tiden riktigt till för bloggen… men har massa saker jag vill skriva och dela med mig av efter vår senaste resa och ska försöka skriva ikapp så småningom.

Men något som jag bara måste dela med mig av redan nu och som jag vet många som läst bloggen länge, är nyfikna på, är en uppdatering om Jasper och hans familj. 

Sista veckan innan vi skulle resa hem, hade vi stämt träff med Jasper för att bunkra upp med mat och täcken m.m inför den kommande vintern… Flesta av er har koll på vem Jasper är, men för er som är nya här på bloggen, finns gamla inlägg samlade HÄR. 

Jasper och hans fru Marian och deras 2 barn-Tau, 7 år och Phanuel, 12 år, bor i kåkstaden Philippi, några mil utanför Kapstadens centrum.

Här hyr de ett “shack” el skjul som består av 2 mindre rum.

Deras äldsta son Phanuel, fick syrebrist vid födseln som ledde till en grav cp-skada som gör att han varken kan gå, äta, prata el röra sig.

Phanuel behöver vård och assistans dygnet runt så Marian är hemma med honom på dagarna, medan Jasper sitter och säljer deras “wire art” vid Boulder´s Beach, strax utanför Simon´s Town.

Det är så vi lärde känna Jasper år 2011 . Jag hade en idé om att alla våra kunder skulle få en liten nyckelring föreställande en elefant som en liten present när de bokar sin resa genom oss, och bad flera “wire artists” att göra en prototyp och förklarade för dem att jag förhoppningsvis skulle ha återkommande business till dem om det blev så att jag valde just deras elefant. Jaspers elefant var helt klart sötast och jag beställde 50 elefanter till att börja med. Han var sååå tacksam och glad och det var där vår vänskap började.

50 elefanter blev 100 elefanter och nu brukar vi beställa 200 elefanter åt gången…

Så småningom lärde vi även känna hans mysiga fru Marian, och fick också en inblick i deras situation med Phanuel.

Vi har under åren som gått, tagit en liten del av vinsten från de resor folk bokat genom oss, till att hjälpa familjen med pengar, mat, betalat sjukhusräkningar m.m och det fantastiska är hur vår familj och släkt, och även flera av läsarna här på bloggen också varit med och donerat pengar!

Jasper och Marian är såååå oerhört tacksamma för all hjälp och det känns så himla gott i hjärtat att vi träffat just dem. Genomgoda människor som fått en väldigt tuff lott i livet, men som trots alla utmaningar, håller humöret uppe och kämpar på, utan att någonsin klaga.

Varenda krona som vi kan skramla ihop, gör verkligen JÄTTESTOR skillnad för en hel familj.

Alla kan inte göra allt, men alla kan vi göra något.

Så, i slutet av april åkte vi och storhandlade med Jasper, för att de skulle få lite extra mat nu inför vintern. Eftersom de är helt beroende av turism, blir alltid vintermånaderna extra tuffa eftersom det många ggr inte ens lönar sig för Jasper att ta sig hela vägen till Simons Town, för att kanske sälja en liten nyckelring el en skål el vad det kan vara…

Det blev 2 fulla kundvagnar med mat, blöjor, hygienartiklar m.m och ett gäng täcken, kuddar och sängkläder som vi hämtat från vårat förråd + en stor kasse med kläder och handdukar och en mikrovågsugn som Jasper fick i födelsedagspresent. Vi har även donerat R1000 till att laga taket på deras skjul som läcker in.

Skjulet som familjen bor i

Phanuel, nu 12 år gammal

 

Marian- Jaspers fru

Jasper och Marian med sin son Phanuel i deras hem i Philippi. Charlie är också med på ett hörn..

Vi har frågat Jasper och Marian om det finns någon annan lösning för boende…

Även om deras Shack är ett av de finare skjulen jag sett (Det finns el och en liten spis + kylskåp med liten frys), så är det väldigt litet och otympligt att lyfta och bära Phanuel i det trånga utrymmet.   Phanuel får lätt infektioner och nu under vintern är det extra jobbigt med kylan och fukten. Förra vintern fick han lunginflammation och spenderade nästan 3 månader på sjukhus. (en sjukhusräkning som Jasper fortfarande betalar av på och som vi också försöker hjälpa honom med)

Vi har kommit fram till att det bästa för dem, hade varit om de kunde köpa en liten fastighet i samma område som de bor i nu (de trivs bra i området och har alla sina vänner och sitt liv här), men med ordentliga väggar och tak och lite mer utrymme än de har idag. Så det får bli vårat långsiktiga mål och vi kommer starta en insamling för detta inom kort. Vi hoppas kunna ordna ett litet hus el liknande inom 1-2 år… Det måste gå!

Våra vänner Gabriella och Harald, gjorde en liknande insamling till Eunice för några år sedan som ni kan läsa om här och när vi var hem till dem på middag för några veckor sedan så berättade de att Eunice fortfarande trivs fantastiskt bra i sitt hus och att det verkligen blev en riktig succé!

Men medan vi funderar och klurar på bästa sättet att ordna nytt boende för familjen så är det flera saker som vi vill ta itu med på en gång, varav första prio är att samla ihop pengar till fler blöjor för Phanuel.

Hade inte en aning om att de var så dyra och fick en smärre chock när vi var i affären.

Ett paket med 10 blöjor kostar R99.00, el ca 70kr!!!

Det räcker knappt 2.5 dag!

Blir mycket pengar (R1200 i månaden) för en familj med en minimal inkomst!

Så, vårat nästa mål nu är att vi ska försöka hitta något ställe där man kan köpa stor-pack, så att vi kan bunkra upp med blöjor för det är något man inte vill att de ska behöva snåla in på.

Sedan får min kollega åka dit med jämna mellanrum eftersom det inte finns speciellt mycket utrymme för förvaring hemma hos Jasper och Marian. Vi ska även köpa mat till Phanuel som efter en hel del problem med strupen och matsmältningen, nu sondmatas.

Vill man vara med och hjälpa till med pengar till blöjor för Phanuel + andra saker som familjen behöver hjälp med (bl.a. skoluniform till deras yngsta son Tau), så skulle det uppskattas enormt och vara till stor hjälp!

För oss är det är viktigt att inte bara ge, utan att den som får något, ska känna att man själv påverkat (“Nothing is for free”) och vi vet att Jasper tycker det är jobbigt att få utan att kunna betala tillbaka så därför har vi kommit överens om att alla som donerar 100kr el mer, får en liten elefant-nyckelring som Marian och Jasper gjort- hemskickad. (Om man vill dvs).

För donationer så kan man antingen swisha pengar till: 076 26 36 685 el sätta in på konto: 1141 2062292 och använd då Jasper som referens. Inga summor är för små, och varje krona gör skillnad.

Vill man ha nyckelringen så är det bara att skicka ett sms med er adress till 076 26 36685 och referera till donationen man gjort, så kommer elefanten på posten inom kort 🙂

Går även bra att maila till minna@sydafrikaexperten.se  

Hoppas ni är många som vill hjälpa till och TUSEN, TUSEN TACK på förhand!

Tillsammans gör vi skillnad!

(Visited 437 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.