Hyra bil i Sydafrika

Verkar vara många som letar hyrbilar för Sydafrika just nu och jag har de senaste dagarna fått flertal mail om just detta, men har tyvärr ingen tid att svara på enstaka frågor så här kommer istället ett inlägg som jag hoppas kan vara till någon nytta för er som ska köra runt i Sydafrika på egen hand.  

Först och främst, det går jättebra att hyra bil och köra på egen hand i Sydafrika!

Superfina vägar och lätt att hänga med i trafiken trots vänstertrafik.

Eftersom 90% av våra kunder hyr bil och gör någon typ av rundresa på egen hand, skulle vi inte rekommendera detta om vi inte själva kände att det var säkert. Hela vår business är liksom byggd på det konceptet.

Däremot ska man hålla i åtanke att man inte är i Sverige..Att standarden på vissa bilar och förare i Sydafrika skiljer sig en del från Sverige, att man inte ska köra runt i okända områden under kvällstid osv.

Men med lite vanligt folkvett så kommer man långt och i det stora hela är Sydafrika ett helt fantastisk land för just en Road trip. Otroliga landskap och varierande upplevelser!

Att priset på bensin ligger runt 8kr/litern gör ju inte saken sämre!

En mindre hyrbil kostar i dagsläget ca 300-400kr per dag inkl standard försäkring och fria km.

Vid upphämtning av bilen behöver man ha med sig sitt kreditkort, pass och svenskt körkort.

OBS! Ett fåtal hyrbilsföretag kräver även ett Internationellt körkort så dubbelkolla detta innan ni åker hemifrån (de bolag vi använder oss av kräver INTE detta). Internationellt körkort skaffar man enkelt via: www.motormannen.se

Det som är viktigt att kolla när man jämför priser, är hur stor självrisken är och om man kan lägga till/inkludera sk “Super cover” för att reducera självrisken helt, eller hur mycket man i värsta fall kan bli skyldig ifall olyckan är framme.

Spelar ingen roll om olyckan är ert fel el ej.

Självrisken får man ofta betala ändå.

På de allra flesta sajter och bokningsportaler, ingår en standard försäkring och självrisken brukar ibland ligga mellan R15000-30000 (!) så det är ALLTID värt att boka helförsäkrat om det går.

Gäller att läsa det finstilta och leta efter ordet “Excess” som är självrisk på engelska. Hos flera bolag går det bara att boka med standard försäkring på nätet och sedan får man uppgradera bokningen på plats när man hämtar upp bilen. Kan med andra ord bli betydligt dyrare än man först trott. En annan sak man ska tänka på är att det nästan aldrig ingår försäkring av däck och rutor, utan detta är också något man ofta endast kan lägga till på plats och detta brukar kosta ett par tior extra per dag…

Vi själva har en alldeles egen bokningsportal hos AVIS, där alla bokningar automatiskt har helförsäkring med 0kr i självrisk så även om hyran kan se lite dyr ut vid första anblicken, så är priserna riktigt bra om man jämför med vad liknande hyra hos allra flesta andra bolag kommer kosta i slutändan.

Däremot tillkommer extra försäkring för däck och rutor som endast går att boka på plats, även hos Avis.

OBS! För att man ska få denna självriskeliminering redan vid bokning så måste bokningen göras via vår länk och inte via Avis vanliga hemsida eftersom man där bara får den vanliga försäkringen.

Det är superlätt att boka online och man betalar på plats när man hämtat upp bilen. Man kan även enkelt avboka bilen online upp till 48 timmar innan upphämtning om man ångrar sig.

Man får fylla i sina kreditkortsuppgifter vid bokning för att garantera bokningen men själva hyran och deposit dras först när man startar hyran. Summan som reserveras på kortet vid upphämtning av bilen brukar motsvara hyran + ca R2500 för eventuella extra avgifter (extra förare, däckförsäkring, envägsavgifter, bensin m.m).

Är naturligtvis alltid bra att jämföra priser hos ett flertal bolag då tillgång och efterfrågan styr priserna så det kan skilja sig ganska mycket mellan de olika företagen, men också från dag till dag.

På vår hemsida HÄR har vi ett flertal länkar till några olika jämförelsesajter.

Det jag får nästan mest frågor om är vilken bilmodell man ska välja om man är fler än 3 personer som ska resa och det är tyvärr ganska svårt eftersom kombi-bilar är ovanliga i Sydafrika och det ofta är svårt att få plats med bagaget, så man får istället satsa på en SUV el annan större bilmodell. Är man 4 personer tycker jag att man ska boka en Nissan X-trail (bilgrupp L hos Avis) el Toyota RAV4 ( Grupp k hos Avis) el liknande…

Bilexempel: Nissan X-Trail Auto 4x4

Planerar ni en resa över jul och nyår, gäller det dessutom att boka i god tid eftersom de större bilmodellerna redan börjar ta slut….

Hoppas detta är till någon hjälp och att ni får en fantastisk bilsemester!

(Visited 549 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.