Garden Route

Ok, nu har jag knåpat ihop något om Garden Route. Blev tyvärr ett mycket långt inlägg men so be it!

Vad är Garden Route för något?
Garden Route är ett område som sträcker sig längs med sydafrikas södra kust från Mossel bay till Port Elizabeth. Mossel bay ligger ca 40 mil öster om Kapstaden och anledningen till att området mellan Mossel Bay och Port Elizabeth fick namnet Garden route beror helt enkelt på vädret.

När man lämnar Kapstaden bakom sig och börjar köra österut så reser man först genom ett ganska bergigt område som sedan förvandlas till öppna landskap med enorma vidder.! Detta område kallas för Overberg och är ett farmar område med mestadels vetefarmar men även en hel del fårfarmar.

Landskapet är ganska torrt och kargt och inga hus alls i sikte. När man sedan når kusten igen vid Mossel Bay, ändras landskapet återigen till ett mycket grönare och frodigare område och detta är vad som kallas Garden Route. Detta ”bälte” har ett unikt klimat med väldigt mycket regn jämfört med andra delar av landet som ju naturligt bidrar till grönskan.

Är också längs med Garden Route som man hittar en del av urskogen som finns kvar. Enorma, vackra träd som Yellow wood, stink wood, milkwood, blackwood etc kantar vägarna och påminner om hur det måste sett ut för flera hundra år sedan. Sydafrika ar bara täckt av ca 1 % skog så för dem är urskogen mycket speciell och träden väldigt värdefulla.

Det som gjort Garden Route så populärt bland turister är ändå stränderna. Finns oräckneligt antal milslånga vita sandstränder och ofta är man alldeles ensam utan en kotte i närheten. Sydafrika är bra på att bevara sin natur och alla stränder är skyddade och allmän egendom så inga stora hotell, skyskrapor etc kan byggas och det tackar vi för.
Hur mycket tid behöver man längs med garden route?

Jag tycker att en lagom längd på resa till Sydafrika är ca 16 dagar. Då hinner man med Kapstaden, Garden Route och även Safari. Har man 3 veckor så är det självklart ännu bättre.
Ska man köra fram och tillbaka från Kapstaden och hinna med lite Safari utanför Port Elizabeth så rekommenderar jag minst 10 dagar till det.
En ganska vanlig rutt och ett hyrbilspaket som jag ofta säljer till våra kunder ser ut ungefär så här:
4 nätter Kapstaden
3 nätter Wilderness
2 nätter Cape St Francis
2 nätter Safari
2 nätter Plettenberg Bay
2 nätter vindistrikten

Då kör man längs med National väg 2 (N2) till Garden route, och tar sedan R62 (världens längsta vinrutt) tillbaka.
Vill man och har man råd så är ett annat bra alternativ att köra R62 upp och göra en enkel resa, droppa hyrbilen i Port Elizabeth och flyga tillbaks till Kapstaden el Johannesburg el vart man nu ska. En flygresa mellan Port Elizabeth och Kapstaden brukar kosta ca Zar600.00-person.


http://www.kulula.com/ http://www.flysaa.com/

Boende

Det finns ett myller av olika hotel, B&B, Guesthouses, Backpackers etc och det är ofta det folk tycker är svårast… Att veta vart man ska stanna. De mest kända ställena är Mossel Bay, Knysna, Plettenberg Bay och Tsitsikamma. Personligen tycker jag Knysna är oerhört överreklamerat och tycker istället att man ska välja mindre ställen som Wilderness, Plettenberg Bay el Cape St Francis. Men visst är Knysna väl värt ett besök under dagen.

Får ofta frågan om det går bra att bara köra runt utan bokningar och hitta beonde längs med vägen och även om jag haft kunder som lämnat vissa dagar öppna så kan det, speciellt under högsäsong (Dec+Jan), vara fullbokat flera månader i förväg just för att detta är tiden på året då sydafrikanerna själva har sin semester. Därför rekommenderar jag alltid att man lagt upp en reserutt innan och bokat om inte allt boende, åtminstone majoriteten.

Så vad kostar hotell, guesthouse etc?
För ett 3 stjärnigt hotell får man nog räkna med minst Zar400-500/person, medan ett Guesthouse brukar ligga runt Zar350.00/person. Backpackers brukar ligga runt Zar80.00/person.
Transport
Absolut bästa sättet att resa runt i Sydafrika är att hyra en bil och köra runt själv. Sydafrikas vägar är av mycket hög kvalitet och det är oftast väldigt bra skyltat. En liten bil brukar kosta ca Zar300.00/dag och bensin priset ligger för tillfället på Zar 6.73.
Ett annat alternativ om man t ex reser själv el backpackar är Baz Bus. Det är ett bussbolag som har flera linjer utspridda över landet och man kan antingen köpa biljett för ett visst antal dagar, viss rutt osv.osv..Man kan oftast hoppa av och på hur många ggr man vill och har en hel del flexibilitet på detta viset. Ett prisexempel Cape Town- Port Elizabeth enkel väg: Zar 1150.00 http://www.bazbus.com/

Nu har dessutom Premier Classe alldeles i dagarna lanserat en tågresa mellan Kapstaen och Port Elizabeth. Hoppas själv få prova på detta snart så kan egentligen inte uttala mig om det än men tåg är ju alltid trevligt färdmedel. Tågresan tar ca ett dygn med alla måltider inkl så detta kan ju definitvt vara ett alternativ för resa tillbaks till Kapstaden. Pris: ca Zar: 1250/ person http://www.premierclasse.co.za/

Aktiviteter

Förutom sol och bad så finns det hur mycket som helst att göra längs med garden route. För den äventyrslystne finns bl a världens högsta bungy jump vi bloukrans bron (har själv gjort det) absailing, kloofing, paragliding etc, etc. Tycker man om att vandra så har Tstsikamma National Park och likaså Wilderness national Park många fina vandringsleder.
I Knysna kan man göra ”the Featherbed experience” en vacker vandring ute på ett privat natur reservat. I Mossel bay kan man dyka med vithaj, åka ut på valsafari under säsong, el åka ut på djuphavsfiske.
För den golfintresserade finns det massor med bra golfbanor till mycket rimliga priser. Många av hotellen har även spa anläggningar och massörerna är oftast mycket duktiga.
Safari
Garden Route slutar officiellt i Port Elizabeth och när man ändå är här tycker jag definitivt att man även ska göra lite safari innan man återvänder till Kapstaden. Detta är ett Malaria fritt område och även om det inte är alls i samma storlek som t ex Kruger Parken så finns det ändå en hel del djur och flera privata Game lodges har ”big five”.

Addo Elephant National park ligger bara ca 40 min från Port Elizabeth och här finns förutom flera hundra elefanter, resten av ”Big five”. För safari så finns flera olika alternativ. Man kan antingen boka in sig på ett lodge och då brukar måltider + game drives ingå, el så bokar man in sig på ett B&B el liknande, kör runt själv inne i parken el bokar in sig på separata game drives.

Allt beror ju på budget. T ex Pumba Private game reserve kostar ca Zar4000/person per natt!
Medans inträde till Addo kostar ca Zar 110.00/ person och där kan man göra game drives med deras rangers för ca Zar: 190.00 / person.

Inne i parken finns det också boende i stugor med självhushåll för ca Zar 350.00/person

Pumba anordnar också sk ”day safari” då man gör först en eftermiddags safari, sen middagsbuffet och avslutar med ytterligare en kvälls safari. Kostar ca Zar: 800.00 /person.

Hoppas detta har gett er lite hum om vad Garden route egentligen är och vill man ha hjälp med bokningar etc så nås jag lättast på info@sydafrikaexperten.se
(Visited 251 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.