Ett besök i kåkstäderna

När man först landar i Kapstaden och kör motorvägen in mot stan så är det första man ser ett hav av små skjul och plåthus. Dessa områden, sk “Townships” breder ut sig flera mil utanför stan och är hem för en stor del av Kapstadens befolkning. Kåkstädernas ursprung går tillbaks ända till 1920-talet då de första husen byggdes för manliga arbetare som kom från landsbygden för att söka jobb. Senare under apartheidtiden, när regeringen ville separera olika folkgrupper så tvingades tusentals männsikor att flytta från sina hem till specifika områden, uppdelade efter hudfärg och ursprung och dessa områden är idag det som kallas Townships.

Efter Apartheid tiden så har regeringen lovat att alla ska få ordentliga hem med rinnande vatten och elektricitet men det är en oerhört långsam process eftersom det ständigt flyttar in nya männsikor från landsbygden i hopp om ett bättre liv och tyvärr hinner man helt enkelt inte med, plus att man här precis som med många andra saker, har stora problem med korruption.

Många turister väljer att ignorera kåkstäderna eftersom det är ett ganska känsligt ämne och för många känns som om man skulle åka och “titta på djur i bur”. Men personligen tycker jag nästan det är en skyldighet att besöka en kåkstad och få situationen förklarad för sig, träffa de som bor här och se att de flesta ändå har en enorm framtidstro och att många även efter att ha skaffat sig utbildning och bra jobb, ändå väljer att bo kvar. Detta är deras hem och det är här de har sina vänner och familj.

Genom att åka på en guidad tur genom kåkstäderna får man inte bara bakgrunden förklarad för sig och se hur folk i genomsnitt bor, men man ser ju också till att våra turistpengar även når de som behöver det mest och inte bara hamnar hos stora företag vid waterfront el lyxiga hotell i Camps Bay. Det är små ringar på vattnet som behövs för att det någonsin ska bli en förändring på det stora hela…

Finns ett myller av olika turer och i huvudsak är de 3-4 timmar långa och kostar mellan R380-600 per person. Själv har jag haft ett samarbete med ett företag som heter Camissa i flera år och vet hur de fungerar och vart pengarna går…

Man kan dessutom kombinera en Township tur ihop med ett besök till Robben Island då man först besöker kåkstäderna på förmiddagen och sedan efter lunch tar båten ut till Robben Island. Denna kombitur kostar R620 per person

För er som befinner sig i Kapstaden på en söndag så rekommenderar jag att man gör en sk “Gospeltur”. Det är standard turen ut till en av kåkstäderna men man börjar turen med ett besök i en av de hundratals kyrkor som finns, där man får vara med vid en typisk gudstjänst i ca 30-45 min. En kul upplevelse och helt klart annorlunda från en svensk gudstjänst..
Kostar R380 per person

Kolla in Camissa’s hemsida här och vill man ha hjälp med att boka så är det bara att maila så fixar jag det och sedan betalar ni på plats. Bor man centralt i Kapstaden så plockar de upp er från ert hotell eller så kan man mötas upp vid Turistkontoret eller nere vid Waterfront.

Andra företag som också erbjuder Township tours:

www.andulela.com
www.nomvuyos-tours.co.za
http://www.daytrippers.co.za/day-township-tour.php

(Visited 137 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,
2 comments on “Ett besök i kåkstäderna
  1. Hollywood skriver:

    Go förmiddag:):)

  2. Anonym skriver:

    Vågar man ta med sig kamera på en sådan tur?

    Mvh
    Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.