Dyka med vithaj i Sydafrika

Nu börjar det närma sig vithaj säsong här nere.

False Bay, vattnet närmast mig, är känt för att vara ett av de hajtätaste områdena i världen. Flesta dokumentärer som gjorts om vithajen av National Geographic etc är filmade här.

Man brukar säga att varje gång man tar sig ett dopp, så finns det minst en vithaj inom en 200m radie.
Det är med andra ord något man ständigt blir påmind om och vi har speciella hajspanare som sitter uppe på berget och blåser i ett horn om hajarna kommer för nära stränderna.

åker man ut från Simon Town till Seal Island har man chans att få bevittna en vithaj som hoppar upp ur vattnet för att fånga en säl. Har själv haft tur och sett detta ett antal ggr när jag varit ute och guidat och det är riktigt mäktigt. Kan rekommendera detta företaget för “shark viewing”. www.apexsharkdiving.com

Vill man komma ännu närmare dessa fascinerande varelser så ska man dyka i bur. Finns ett antal operatörer som har speciell licens för detta där de har tillåtelse att “chum the water”. Detta är när de sänker ner en stål “påse” fylld med fisk för att locka till sig hajarna. Kombinationen av blod, fisk och metallen attraherar hajarna och sedan sänker man ner dykaren i en bur bland hajarna.
För dyk i bur rekommenderar jag att man åker till Gaansbaai som ligger ca 2 timmar från Kapstaden. Jag brukar använda mig av det här företaget www.sharkcagediving.com och har alltid haft nöjda kunder. Ett hajdyk kostar ca R1200.00 och vill man bli upplockad från Kapstaden får man räkna med R1500.00/person. Man behöver inte ha dykt tidigare el ha dyk certifikat.


Förutom Simon’s Town och Gaansbaai så finns det dessutom en arrangör i Mossel Bay, där garden route börjar. www.whitesharkafrica.com

Bästa tiden för att se haj är April-Sep men arrangörerna i Gaansbaai har turer året om. Om man vill dyka under sommar månaderna (Nov-Feb) så rekommenderar jag att man först ringer upp och kollar hur föregående vecka sett ut då det speciellt under Jan ibland kan gå flera veckor utan att de sett en enda haj.

Vill man ha hjälp att boka så fixar jag detta utan extra kostnad och sedan betalar ni själva på plats.

Kontakta mig på info@sydafrikaexperten.se

(Visited 969 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , ,
2 comments on “Dyka med vithaj i Sydafrika
  1. Anonym skriver:

    tack för tipsen! kommer dock inte in på länkarna?

  2. admin skriver:

    Tack för att du påpekade detta..kan av någon anledning inte göra en hyperlänk men har lagt till deras hemsidor i texten.

    Lycka till!

    Minna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.