Dag med stora kontraster

Idag har det varit en sådan dag då man blir påmind om hur otroligt lyckligt lottade vi är och vad himla bra vi har det!

Idag skulle vi varit på ett möte i Constantia, som är ett av de rikaste områdena i Kapstaden.

Halvvägs dit fick vi ett telefonsamtal om att mötet blev inställt..Eftersom det är helgdag här i Sydafrika idag (Human Right´s Day) och jag bestämt mig för att vara ledig, så kände vi att vi lika gärna kunde köra runt lite i området.

Tillslut hamnade vi på Constantia Glen, som är en av vingårdarna i området. Där åt vi en god ost och charkis-bricka och avnjöt en vinprovning i underbart väder och med vidunderlig utsikt.

En helt ok torsdag!

Därifrån körde vi tillbaka till Stellenbosch och åkte direkt hem till Nokuza, en av tjejerna som jobbar på guesthouset.

Hennes kusin är en av de tusentals som blivit hemlösa efter branden i Kayamandi och tidigare imorse hade vi packat med några kassar och lådor med kläder, skor, lite köksredskap osv som vi tänkt lämna till Benita som kvinnan heter.

Nokuza och hennes syster visar vägen och det är svårt att beskriva de känslor man får när man ser hur folk som redan tidigare hade så lite, nu står utan någonting över huvudtaget.

Det råder stor aktivitet på gatorna och alla hjälps åt att bygga upp skjulen så snabbt man bara kan. De vi pratade med var enormt tacksamma för att kommunen varit så snabba med att dela ut ny plåt att bygga med…Benita och hennes familj fick tillgång till sin andel redan igår och när vi kommer dit, är taket nästan färdigt. Man har använt så mycket av den brända plåten man kunnat, mestadels till väggarna, men den nya plåten kommer skydda bra mot regnet och kommunen har även gett svart plast som man ska kunna använda som provisoriska väggar, som skydd mot väder och vind. Benita ser nöjd ut och säger att de nog inte kommer frysa.

Själv blir man förbannad…Det är väl nu om någonsin som det hade varit läge att bygga riktiga hus, eller?

Jag och Fredric känner oss små och otillräckliga. Med varsin låda i famnen och några kassar fulla med kläder så känns situationen ganska absurd. Vi nästan ursäktar oss när vi lämnar över sakerna, eftersom det känns så himla fjuttigt.

Här är en kvinna med man och 3 barn som precis mist allt de äger och igår stod jag och Fredric och dividerade om vilken färg det skulle vara på filtarna vi köpte.

Benita är precis som jag ganska “storbystad” och när hon får syn på förpackningen med de behåar jag skickat med, börjar hon nästan gråta. Vi får oss ett gott skratt när vi diskuterar vad svårt det är att hitta bra support för brösten och sedan får jag en stor kram.
Benita visar oss hur skjulet som byggs, ska delas upp i tre delar, varav en del tillhör hennes familj.

 De kommer bo 5 stycken på en yta som jag uppskattar till ca 3 X 6 m stor…
Jag frågar Benita vad hon behöver mest och hon rycker på axlarna och säger att hon inte riktigt vet vart hon ska börja.
Jag och Fredric lovar henne vår gästsäng, den som Inka sover på nu och som blir ledig om en vecka. Vi har även lovat att vi ska fixa en spis, den dagen de får elektricitet. Även om det nog kommer dröja.

Vi åker därifrån och både jag och Fredric är väldigt tysta. Finns liksom inget att säga.

Vi får helt enkelt vara tacksamma för att vara så lyckligt lottade och känner självklart att vi har en skyldighet att hjälpa de som har det sämre.

Precis som med tidigare “Hjälpa till” projekt som vi haft, uppmanar och hoppas vi, att även ni som läser bloggen vill vara med och göra skillnad.
 Man kan antingen ge ett bidrag till insamlingen vi skrev om igår, eller så kan man sätta in en slant på vårt konto: 1141 206 2292. Se bara till att använda “Hjälpa Till” el “Kayamandi” som referens.

Appropå “Hjälpa till”. Ni kommer kanske ihåg att vi skrev om Jasper för ett tag sedan?

Vi lovade att lägga undan 100kr från varje bokning vi fick i jan månad till Jasper och hans familj…Kan ni tänka er? Vi har fått ihop mer än 5000kr genom dessa bokningar + att ett antal läsare här på bloggen som varit så snälla och satt in pengar…Helt otroligt!
Efter påsk ska vi åka och träffa Jasper, och vi hoppas och vet att den summan kommer göra en stor skillnad för honom och hans familj..Så stort tack till alla er som varit delaktiga!

(Visited 86 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,
2 comments on “Dag med stora kontraster
  1. Agneta&Kjell skriver:

    Hej Minna,
    Ta de 500, för Amazink som blev inställt, till detta ändamål.
    Agneta @ Kjell

  2. admin skriver:

    Tack snälla Agneta och Kjell! Inte bara med detta projekt, utan också era tidigare bidrag. Otroligt uppskattat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.