Barnmaten i Sydafrika

En sak som jag har oerhört svårt för här nere, är hur vanligt det är med socker i barnmaten här i Sydafrika.
När man ska köpa gröt så kan det vara svårt att hitta den vanliga gröten för att det finns 10-tal andra gröter, alla med “godis smaker”. Allt från jordgubb el honung, till något som i mina öron låter helt galet: kola smak!

Och med burkmaten är det likadant. Finns ioförsig fantastiskt bra utbud av ekologiska märken och produkter utan massa extra tillsatser etc, MEN det är heller inte helt ovanligt med exempelvis “Banana custard” el “stewed fruit with vanilla custard”.

Vanilj, jordgubb och custard (vaniljsås) verkar vara storsäljarna och rent generellt verkar inte folk alls ha några som helst problem att ge godis till riktigt små barn.

När vi var till apoteket för ett tag sedan när Wilmer skulle få några sprutor så gav sjuksköterskan honom en fizzers efteråt. Är ungefär som en “refresher” fast med jordgubbs-smak.
Vet att socker funkar som smärtstillande men ändå, tvivlar på att man skulle göra samma sak med så små barn i Sverige. 

Och ja, det där med apoteket är också lite annorlunda mot Sverige.
I Sverige går man ju till BVC med jämna mellanrum för att mäta och väga bebis, men här går man helt enkelt till apoteket där de har en våg man får låna och på de flesta apotek har de en “drop in clinic” med en sjuksköterska som även är den som ger de vaccinationer som barnet ska ha osv.

Något som jag ändå gillar med barnmaten och barnprylar överlag här i Sydafrika, är att utbudet är jättestort och priset såklart helt annat mot Sverige.

Perfekt mellanmål i värmen är ju såna här “frukt sugisar” som även finns hemma i Sverige hos bl a Hipp och Ella´s kitchen (två märken som även finns här) och varianten nedan kostar 5kr/styck. Perfekt att lägga i frysen!

Är ofta Butternut el sötpotatis i dessa, något som jag kommer sakna i Sverige eftersom Wilmer älskar butternut! Alltså, båda grönskerna finns ju i Sverige, men inte lika vanligt som här och knappast det man kommer ha som bas i lillens mat för att det är så billigt.

(Visited 477 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,
One comment on “Barnmaten i Sydafrika
  1. FREEDOMtravel skriver:

    Det är nog väldigt vanligt, men lite skrämmande! Barn behöver inte lära sig att tycka om socker, det kommer automatiskt. Däremot behöver de lära sig att tycka om annat. Om de vänjer sig vid att allt smakar sött kommer de ju aldrig tycka om sånt som inte är sött. Och det kan vi ju räkna ut vad det ger för konsekvenser…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.