Att skaffa jobb i Sydafrika

Har fått massor med mail från folk som hittat min blogg när de gjort research för att kunna flytta ner hit och jobba och tänkte därför försöka ge lite tips och råd.

För det första så är det oerhört svårt att få arbetsvisum i Sydafrika.

Som svensk får man automatiskt ett 90- dagars turistvisum när man landar men detta visum ger ingen rätt till att utföra arbete.

Sydafrika använder sig av ett kvoterings system så som utlännning måste man kunna argumentera och bevisa att det inte finns någon annan i landet som kan utföra det jobbet man anställs för. Det betyder att såvida man inte har en special kompetens i ett visst område så kan det många ggr verka helt hopplöst.

Har iochförsig sett en del Au Pair platser där svenska familjer vill ha en svensk Au Pair som kan hjälpa till att hålla uppe språket. Då betalar familjen för flygbiljett, mat och husrum och ca Zar1500/månaden i fickpengar.

Men annars gäller det alltså att man måste ha ett erbjudande från en arbetsgivare här nere som är villig att “sponsra” arbetsvisumet.

När jag skulle söka mitt arbetsvisum så fick man först gå igenom alla läkarundersökningar, lungröntgen etc, företaget som skulle anställa mig var tvungen att annonsera ut min position i de lokala tidningarna ett antal månader och endast om inga kvalificerade arbetssökande hade hört av sig så kunde processen för mitt visum sättas igång. Sedan fick jag åka in på intervju i Sthlm på ambassaden och sen tog det ytterligare några veckor innan beslutet gick igenom…

Nu har jag ett 2 års visum som kan förlängas ytterligare några år men det betyder att jag är “bunden” till företaget som tog hit mig.

Så har ni funderingar på att flytta hit, kolla upp det ordentligt för man kan alltså inte bara åka ner och hoppas få jobb.

Jobbar man för ett svenskt företag med kontor i Kapstaden så är det självklart annorlunda
och har man gott om pengar och kan investera i Landet el öppna upp ett eget företag så är det också en helt annan femma så jag säger inte att det inte går.

Och är man ung och vill studera så rekommenderar jag verkligen Kapstaden som en universitets stad!

Vill man ha mer info så kan man kolla in Ambassadens hemsida här.

(Visited 263 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar:
3 comments on “Att skaffa jobb i Sydafrika
 1. Christoffer skriver:

  Intressant! Det här vore nog också intressant för hemsidan.

 2. Mimmi skriver:

  Hej, jag är vill väldigt görna åka till Sydafrika, du har inget tips på var jag kan hitta tex aupairjobb? MVH Mimmi

 3. Anonym skriver:

  Jättebra info! Är just hemkommen från Cape Town som turist och blev förälskad i stan!
  Sture

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.