Att resa med barn i Sydafrika

Jag får fler och fler förfrågningar om att sätta ihop resor till barnfamiljer med yngre barn och då dyker det ofta upp en hel del frågor… Kan man överhuvudtaget resa med små barn till Sydafrika?

Hur fungerar barnbilstolar, framkomlighet på gatan, boende, restauranger och attraktioner osv. Efter att ha googlat en del i ämnet, har jag insett att det faktiskt inte finns så mycket information på internet som jag trodde. Hittat ett riktigt bra inlägg på Martina Linds Blogg som jag tycker ger många bra tips, men annars är det tomt.

För 1.5 år sedan kom hela min familj ner och hälsade på mig nere på Kap halvön, utanför Kapstaden. Det var mamma och pappa + min bror med familj. Hans familj bestod då av hans tjej E och lille Lucas som precis fyllt ett år veckan innan resan. De släpade med sig det mesta man kunde tänkas behöva men blev positivt överraskade om hur enkelt det ändå var att resa med en bebis.
Bilbarnstol kan man be om att få hyra när man bokar sin hyrbil (fast man får förvänta sig att den är framåtvänd tillskillnad mot Sverige) och de flesta Guesthouses och hotell har barnsängar el “Cots“, även om många väljer att ta med sin egen. De flesta flygbolag tillåter att man tar med barnvagn, bilbarnstol och en väska och med detta kommer man långt.
Däremot kan det ibland vara svårt att få tag på barnstol i restauranger så vi hade med oss en liten portabel en som alltid låg i bilen som reserv.
Sen är ju inte Kapstaden den mest barnvagnsvänliga staden och man stöter på en hel del trappor och höga trottoarkanter men det är ju inga större problem om man är flera. Vi gjorde det mesta som vi skulle gjort även utan barn.

Uppe på Taffelberget blev Lucas omsvärmad av en grupp japanska kvinnor och generellt fick han med sitt blonda hår och stora blå ögon, väldigt mycket uppmärksamhet vart vi än kom och folk är oftast mycket hjälpsamma.
En sak som jag kommer ihåg Lucas inte var så förtjust i, var burkmaten där nere så det blev en hel del färsk frukt och vanlig mat, men det skulle han säkert ha vant sig vid om vi hade envisats. Flesta baby-saker finns där nere, även om mycket av det, som blöjor, nappar och annat, faktiskt är lite dyrare än hemma i Sverige.
När Lucas, som led av ett flertal öroninflammationer som liten, fick ytterligare en öroninflammation bara några dagar in på resan, blev naturligtvis föräldrarna lite oroliga. Hur fungerar sjukvården i Sydafrika? Men det visade sig fungera alldeles utmärkt och efter antibiotika kuren som min husläkare gav oss, har Lucas faktiskt inte drabbats av en enda öroninflammation… det visade sig vara ett riktigt dundermedel och min svägerska har flera ggr efteråt sagt att hon önskar man kunde få samma läkarvård här i Sverige.
Nu var ju självklart saker och ting lite annorlunda för min familj som bodde största delen av sin tid i Sydafrika hemma hos mig…men förhoppningsvis ger detta föräldrar som funderat på att åka ner med mindre barn, svar på en del av de vanligaste frågorna och uppmuntran till att komma ner.
Personligen skulle jag nog rekommendera att man begränsar sin resa till ett par olika stopp och hellre hitta en bra bas, än att flacka runt för mycket. Att hyra ett semesterhus el lägenhet är det ultimata, men även ett par Guesthouses på 2-3 olika platser fungerar alldeles utmärkt.
Så ta med hela familjen och res till Sydafrika- Ni kommer inte ångra er!
(Visited 332 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,
3 comments on “Att resa med barn i Sydafrika
 1. Anonym skriver:

  Faktiskt är vi ju många som adopterar barn från Sydafrika. Då är vi minst 3 veckor i landet med barnet. Många familjer reser runt under denna tid, andra stannar på samma guesthouse. Det var inga problem för oss att ha ett barn med oss i landet. Däremot så var det inte helt ovanligt att främmande kom fram och ville ta upp barnet (utan att fråga). Så vi höll vårt barn i bärsele eller fastspänd i vagn.

 2. Lovisa skriver:

  V har just gjort en månad i sydafrika med våra barn, 4 och 6 år gamla och vi kanverkligen rekomendera det! Barnen är välkomna överallt, köken i relativt frikostiga med att "slänga ihop något" som passar barn, djurlivet och baden är som gjorda för barn. Vi åkte med egen bil den mesta av tiden och de bilstolar vi (minna) hade förbokat var bra och rätt storlek. Det vi hade önskat var att våra barn kunde mer engelska än vad de kan. men det ger sig ju med tiden 🙂
  Lovisa

 3. Rosita skriver:

  Hejsan,
  hittade hit via Svenska resebloggar. Jag är en trebarnsmamma som älskar att resa. Har dock aldrig varit i Sydafrika förut – och har väl inga direkta planer för det nu just nu. Men tänkte på att det i detta inlägg bör uppdateras med att det krävs fullständigt födelsebevis för ALLA inresande barn under 18 år.
  Den informationen får väl förvisso Sydafrika-reseplanerande föräldrar/andra vuxna med minderåriga i sällskapet få information om via sin researrangör. Men tips till dig att också informera om.

  Må så gott.
  Bästa hälsningar, Rosita
  http://www.rositareser.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.