Att ha hushållerska el ej?

Detta är något som för en svensk i början är jättesvårt att vänja sig vid men här nere är det oerhört vanligt att man har en “maid” el hushållerska som kommer och tar hand om städning, tvätt och andra hushålls sysslor. Lönen varierar mellan Zar80-150/dag, alltså ca 100 svenska kr om dan så en tjej som jobbar 6 dagar i veckan hos olika familjer el en och samma familj tjänar alltså ca Zar 3000/månaden..med tanke på att minimilönen ligger på Zar1500/månaden och många inte tjänar mer än Zar2500 så är maid jobben ganska så attraktiva och stor konkurrens råder… I många av kåkstäderna som de flesta av dessa kvinnor lever i, ligger arbetslösheten på 70-80% och jobben svåra att hitta…

När jag flyttade in i huset så tog kvinnan som hade städat hos förra hyresgästen kontakt med mig och undrade om jag kunde ge henne jobb 1 dag i veckan… Personligen känns det konstigt att ha någon som städar bara för lilla mig men tycker heller inte att tjejen ska behöva drabbas bara för att huset helt plötsligt bara har en boende…Hushålls arbete handlar ju trots allt om job creation och en hundring för mig är ingenting men sätter mat på bordet för en hel familj så varför inte hjälpa till så gott man kan? Man kan tycka vad man vill om detta och jag förstår att folk hemma har svårt att förstå men imorgon börjar alltså E hos mig och meningen är att hon i början ska jobba en dag var 14:e dag och funkar det så höjer vi till en dag/veckan…

En kommentar som jag ofta fått från gäster när jag guidat är hur man vågar lita på att ha en främmande i sitt hus med tillgång till nycklar etc när brottsligheten är så hög?
Måste säga att det är mitt minsta bekymmer. Min tidigare erfarenhet av maids är otrolig yrkesstolthet och de är alltid mycket måna om sina jobb och vet att skulle någonting försvinna under deras skift så sprider sig ryktet oerhört snabbt och det är det inte värt… En bra maid är guld värd och många familjers maids blir nästan som en familjemedlem själva och jobbar för samma familj under många år, hjälper uppfostra barnen etc…
E har väldigt goda referenser och förhoppningsvis kommer detta funka bra så att jag kanske kan rekommendera henne till andra familjer och på så sätt ge henne mer jobb…

(Visited 73 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.