Återvinning i Sydafrika, kan det funka?

Jodå, det verkar som om folk äntligen verkar fatta poängen här nere. Slowly but surely.
För ett par månader sedan började min kommun med sk recycling och jag skrev ett kort inlägg om det då och måste erkänna att skeptisk var jag. Här funkar inte recycling riktigt på samma sätt som i Sverige där de flesta av oss vuxit upp med ett antal olika sopkorgar, utan här sorteras allt som är återvinningsbart i en säck och allt det andra i en annan.

Kan ju verka idiotiskt eftersom dessa säckar återigen måste sorteras. Men det ligger faktiskt en bra tanke bakom. Sorterandet av alla dessa säckar har nämligen skapat ett 10-tal nya jobb och eftersom Sydafrikanerna är minst sagt misstänksamma till allt sånt här så har man väl insett att för att det ska funka så får det inte bli för krångligt. Så jag lägger alltså allt papper, glas, plast etc i en säck, och resten i en annan och varje tisdag hämtas säcken direkt från min dörr och de ger mig t om nya säckar varje vecka..Love it!

Detta nya projekt lanserades i början på mars och idag damp den första statistiken ned i brevlådan. Så hur blev resultatet? Jo bara här nere på södra Kaphalvön sorterades de 52 ton (!) avfall och varje hushåll bidrog med ca 5kg material. Fast en siffra som inte imponerar är att bara 55% av alla hushåll återvinner så här finns det hur mycket som helst jobb att göra fortfarande..men som sagt..No rush in Africa!

(Visited 116 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.