Växla pengar innan resan till Sydafrika?

Många av våra kunder brukar maila innan resan och fråga hur mycket pengar de bör växla in och om det finns möjlighet att betala med kort på restauranger m.m.

Min rekommendation är att aldrig ha för mycket kontanter på sig, utan ta hellre ut pengar under resans gång. Majoriteten av restauranger och affärer tar kort och här nere kommer de ofta med kortmaskinen till bordet, så att man får knappa in sin kod. Smidigt!

Däremot är det inte alla ställen som tar American Express el Diners Club.

Har man inte använt kortet utomlands tidigare, kan det vara en bra idé att informera er bank att ni ska resa till Sydafrika så att de inte spärrar kortet när ni försöker göra ert första köp.

Enda gången man egentligen behöver kontanter är om man tänkt åka taxi och sedan också mindre växel till parkeringsvakter och dricks till städpersonal, safariguider m.fl.

Vill man växla in pengar i Sverige blir det oftast billigare på valutaväxlingskontor, än på bank.

OBS! Växla inte in US$ då dessa inte går att använda i Sydafrika och ni istället blir tvungna att växla in dessa till Sydafrikanska rand (ZAR) på plats.

Ta inte med svenska kontanter att växla in här nere då växlingskontoren och bankerna här nere ofta har urusla kurser och höga växlingsavgifter. Blir man ändå tvungen att växla in pengar på plats, se till att ni har ert pass med.

Ett annat tips är att skaffa ett ICA-kort el GE Moneybank kort eftersom det inte kostar något extra för utlandsuttag + att de inte har något valutapåslag.

Ta gärna med fler än ett kort och förvara de separat så att ni har ett extra kort med er ifall ni råkar ut för att ett kort blir skimmat el liknande.
Om ni ska ta ut pengar ur en bankomat, låt aldrig någon hjälpa er om det krånglar då det finns ligor som specialiserar sig på just skimming, som ju är ett problem världen över…Skulle ni ändå på något sätt bli av med ert kort, el upptäcka att det försvunnit pengar från ert konto, spärra kortet omedelbart och gör en polisanmälan.

Hoppas dessa tips hjälper och rent generellt så fungerar det väldigt lika här nere som i Sverige.

(Visited 1 015 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.