Barnvänliga ställen i vindistrikten

Vi får många förfrågningar från barnfamiljer som vill resa till Sydafrika. Man undrar om säkerheten, bilar, avstånd, aktiviteter för barn osv…

Jag och Fredric har ju själva inga barn (än) men vi har haft våra familjer med småbarn på besök och även många småbarnsfamiljer med yngre barn som rest med oss… så lite erfarenhet har vi ändå.

När jag för några månader frågade allmänt här på bloggen om vad ni läsare vill ha mer info om, så var det flera som hörde av sig och ville ha fler tips på barnvänliga aktiviteter så jag ska absolut försöka skriva mer om detta när jag kan..

Eftersom vi bor i Stellenbosch, vindistrikten just nu, så känns det mest naturligt att tipsa om aktiviteter i det här området.

 Många tror kanske att det bara är fokus på vin när man är i Stellenbosch men personligen tycker jag att man gott och väl kan spendera 4-5 nätter i området även om man inte själv har något vinintresse…Ofta är det mer vindstilla här i Stellenbosch, än säg i Kapstaden el kaphalvön, så vill man ha några avkopplande dagar vid poolen så är ofta vädret väldigt bra här och sedan finns det massa aktiviteter och affärer och butiker också…

Först och främst vill jag påpeka att väldigt många vingårdar med lunch-restaurang har någon sorts lekplats för barn och att det i Sydafrika är barn-vänligt i princip överallt.

 När min ett-åriga brorson var här nere så nästan slogs köks och service personalen om att ta hand om honom… De gillar att ta tag i och bära runt på barn..kanske inte riktigt vad vi är vana vid från Sverige men man vänjer sig. Och jag gillar´t!

Här är några ställen som passar hela familjen i Stellenbosch med omgivning:

Blaauklippen Vingård som verkligen passar familjer. Bra lekplatser, ponnyridning, menyer för barn, marknad som passar hela familjen osv.

Villiera– Vingården i sig kan till en första antydan se ganska stel ut och inget för barnfamiljer men här kan man boka in sig på en guidad safaritur i deras egna viltreservat där man kan få syn på ett antal olika antiloparter, zebror, fåglar m.m. Kostar ca R150 per person och turen tar 2 timmar. Måste förbokas.

Butterfly World Perfekt utflyktsmål för familjer med yngre barn. Här finns fjärilar, spindlar, apor, reptiler m.m

Cheetah Outreach– Populära Gepardcentret har nu flyttat från Spier vingård till Somerset West (ligger bortanför Somerset Mall). Här kan man bl a klappa en gepard och lära sig mer om dessa vackra djur.

Drakenstein Lion Park– Denna lejonpark tar hand om skadade och misshandlade lejon från hela världen. Ofta djur som tidigare varit på cirkus, djurparker osv. Nyligen har de även öppnat ett Chimpans-center där de tagit hand om de chimpanser som tidigare fanns på Tygerberg Zoo som lades ned förra året. Detta är inget “viltreservat” utan inhägnaderna är ganska små och det kan kännas lite sorgligt att se lejonen men centret gör ett väldigt bra jobb.

Warwick- Vingård med bra lekpatser och stora gräsmattor. Här kan man beställa picknick.

Lördags-marknad vid Oude Libertas– Trevlig matmarknad strax utanför Stellenbosch. Öppet varje lör mellan 9-14.

Middelvlei– Den här vingården är känd för att på helgerna ha traditionell sydafrikansk Braai i lantliga omgivningar. Oerhört populärt bland “locals” och inte speciellt mycket turister…

Le Pommier- Vingård med barn-vänlig restaurang och en hel del fåglar och andra djur som barnen kan få klappa.

Spier vingård– En väldigt komersiell vingård men här finns det mycket att göra som t. ex picknick, Eagle encounter, åka på en Segway tur ute bland vinrankorna m.m

Hästridning- Har man äldre barn och tonåringar så brukar en ridtur bland vingårdarna vara uppskattat.

Le Bonheur Croc Farm– Besök en krokodil farm. Guidade turer.

Joostenburg Deli-  Riktigt trevlig deli och en Bistro som har öppet för frukost och lunch. Lekplats och avslappnad atmosfär.

Delvera- Aktivitets-center där man kan hyra mountain bikes, rida, det finns lekplatser, litet café, deli, stor vin-shop, vandringsleder och annat.

Jonkershoek Nature reserve– Hyr en mountain bike och cykla i ett vackert natur-reservat.

Vill man kolla vilka vingårdar som erbjuder “jungle gym”, öppet tider osv rekommenderar jag denna sidan:

http://www.wineroute.co.za

(Visited 423 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.