Maten i Sydafrika

Jag skriver ju ofta om hur bra maten här i Sydafrika är och vilka fantastiska restauranger vi har men många undrar kanske hur det sydafrikanska köket ser ut?..Vilka rätter är typiskt Sydafrikanska och vad äter folk generellt. Vad ska man testa när man reser till Sydafrika?

För några år sedan skrev jag en artikel om just detta men det ska påpekas att flera av de restaurangerna som jag tipsar om i den artikeln antingen flyttat, el slagit igen.
Så här kommer lite fler, uppdaterade tips och en kort genomgång av några av de “Nationalrätter” man har, och lite allmänt om vad som äts här nere.
Blev ett väldigt långt inlägg men jag hoppas några av er tycker det är intressant…

I Sydafrika ligger mycket av fokusen på kött.

Kvaliteten på köttet är fantastiskt och det finns ett enormt utbud. Man kan beställa in Sirloin, Rump steak, fillet osv och ofta hittar man förutom biff även lamm, struts, kudu, springbok och annat vilt.

Portionerna är ofta stora och orkar man inte äta upp allt så erbjuds alltid en “doggy bag” at ta med hem. Även om man inte har kyl möjligheter på sitt hotell, el helt enkelt inte kommer äta resterna, ta med doggy bagen och ge det till parkeringsvakten el någon på gatan. Onödigt att bra mat ska gå till spillo.

Sydafrikanerna själva ÄLSKAR grillat kött och många gör en “Braai” (grillar) flera ggr i veckan. Elden görs med ved och det är viktigt vilket trädslag man använder och det viktiga är att inte ha för bråttom..En Braai tänds gärna på förmiddagen, för att få brinna i timmar innan köttet läggs på grillen. När man grillar så är Boerwors (farmarkorv) ett givet måste. Köttiga korvar ofta smaksatta med coriander, nejlikor, persilja, chilli och andra kryddor. Till boerworsen serveras ofta en Chakalaka som är en stark tomat-relish med lök i..Mums!

På tal om köttet i Sydafrika så är en annan sak som ni alla måste prova: Biltong.

Bild lånad från www.gourmetcravings.co.za

Biltong är torkat kött som marinerats i kryddor och vinäger och sedan hängts upp i större bitar och torkats i värmeskåp. Biltongen skivas i tunna skivor och äts som snacks..Perfekt till en kall öl (helst Black Label 😉 en het sommardag! Påminner om amerikansk Beef Jerky men mycket godare 🙂

Min personliga favorit är Chili-kryddad Kudu Biltong.

Biltong säljs i alla mataffärer, små kiosker och ofta hittar man speciella affärer som säljer enbart Biltong. Förutom Biltong säljs ofta också Droerwors som är torkad korv. Blir man fast i “Biltong-träsket” så är mitt tips att köpa vakumpackad biltong och ta med till Sverige..Perfekt att servera som snacks när man berättar om sin resa för vänner där hemma och så länge påsen är oöppnad håller den sig i flera månader..

På restauranger ser man ofta ordet Potjie på menyn och det är “Afrikaans” och syftar på speciella järngrytor som man lagar mat i. Man låter kött och grönsaker stå och puttra över öppen eld i timmar och det blir ofta riktigt gott!

Ett annat ord man ofta ser på menyer är “Cape Malay” och det är ett samlingsnamn för många av de maträtter som kom till under 1600-1700-talet när slavar skickades till Sydafrika för att jobba ute på gårdarna runt om i Kapstaden.

 Med sig hade slavarna kunskapen om olika kryddor och än idag används många av dessa kryddor i den Sydafrikanska matlagningen. Speciellt koriander, curry, nejlikor och även torkad frukt används mycket. Dessa maträtter är ofta milda med nästan söta inslag och bland de mest kända rätterna hittar man Bobotjie som påminner om en Moussaka el Shephards Pie, Malva Pudding ( mjuk kaka med kolaliknande topping), Samosas (friterade trekanter med olika fyllningar med curry smaksättning) och Koeksisters som är friterade snurrade längder som doppats i en sirapslösning.

Även om köttet ofta dominerar menyerna här så finns det självklart också mycket fisk och skaldjur, speciellt i Kapstaden området. Ofta står det “Catch of the day” el Linefish på menyn och det är typ: dagens fångst och lite olika fiskarter beroende på säsong.Vår stora favorit bland de lokala fiskarna är: Kingklip.

Gillar man sushi så har man kommit till himmelen..Antalet sushi restauranger här nere påminner om antalet pizzerior i de flesta småstäder i Sverige.

Vill man prova på sydafrikanska skaldjur så är lokala delikatessen: Rock-lobster el Crayfish som liknar havskräfta.

Bland grönsakerna så är den som utmärker sig mest: Butternut (en pumpa)…finns ofta som soppa el i sallader..  Riktigt gott att grilla i ugnen med feta på… För övrigt så tycker jag oftast det finns gott om vegetariska alternativ överallt. Fräscha sallader, soppor el pasta m.m

Flesta restauranger serverar internationell mat, ofta med cross-over från flera olika kök, med vissa sydafrikanska rätter och själv tycker jag det är bästa sättet att hitta bra lokal mat,  men vill man prova på “Afrikanska” restauranger så finns bl a dessa:

Karibu– Sydafrikansk restaurang nere i Waterfront.

Mama Africa– Ligger på lång Street och här har man ett Marimba band som spelar (kostar R10 i inträde för att täcka underhållningen)

Mzoli´s Place– Populär Braai “restaurang” i Guguletho Township. Man köper sitt kött från slaktaren och sedan grillas det på en av alla de grillar som finns på plats..Liveband som spelar och ofta mycket drag och en hel del dryck…

Gold Restaurant- Nyligen flyttat till Green Point. Här är det stor buffet och man kan även boka in sig för en Drumming session innan middagen. Många grupper som äter här så väldigt turistigt men ofta trevlig musik och underhållning.

Africa Café- Här serveras massa olika små-rätter från olika delar av Africa och hela restaurangen är afrikanskt inredd och det bjuds på afrikansk sång och dans. Ligger på Shortmarket St i centrala Kapstaden.

Shiza Ikapa- Dinner theatre i Green point på Rockwell hotel där fokusen inte ligger så mycket på maten, utan på underhållningen som är riktigt bra!. Massa unga talanger som blandar stora internationella hits, med sydafrikanska låtar. 

(Visited 3 286 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,
One comment on “Maten i Sydafrika
  1. Bokcaféet i byn skriver:

    Härliga tips! Som icke köttätare var jag förvånad över det suveräna utbudet av fräscha sallader i Sydafrika under första resan dit. Älskar fisk och skaldjur och det finns ju alltid av god kvalitet!
    Julhälsning Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.