Lucka 5: Protean

Min favoritblomma alla kategorier är Protean, och eftersom Kungsprotean dessutom är Sydafrikas nationalblomma, känns det självklart att jag ska skriva några rader om dessa vackra blommor i årets julkalender.

Sammanlagt finns inte mindre än 330 olika arter av Protea i Sydafrika och ca 1500 olika arter världen över. De olika arterna ser väldigt olika ut, med allt från de blommor vi är mest vana vid , till vissa andra arter som ser mer ut som träd. På grund av denna variation, gav Carl Von Linné samlingsnamnet Protea, efter den grekiske guden Proteus, son till Poseidon och som kunde byta skepnad.

I Sydafrika ser man ofta proteor växa vilt och allra bästa tiden att se blommande proteor i Kapstaden-området är under sydafrikanska vintern (juni-okt) men reser man under svenska hösten, kan man ofta fortfarande få syn på flertalet arter både i trädgårdar, men också i nationalparker och längs vandringsleder.

Annars får man passa på och njuta av dem på restauranger, som ofta dekorerar med proteor.

(Visited 414 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.