Lucka 4: Maten i Sydafrika

En av de vanligaste kommentarena när man pratar med folk som varit i Sydafrika är: Åhhh maten!

I dagens lucka förklarar jag lite kortfattat hur det fungerar på restaurangerna i Sydafrika och tipsar om mat och dryck m.m. som jag tycker ni ska testa.

Hur fungerar allting på restaurangerna i Sydafrika?

Rent generellt så är servicen på restauranger och kvaliteten på maten i Sydafrika riktigt bra och väldigt prisvärd.

Däremot kan allt ta lite längre tid än vad vi är vana vid från Sverige och framförallt tar det ibland onödigt lång tid att få notan så ofta ber vi om den redan vid kaffet…(som för övrigt dricks efter desserten och inte ihop med dessert som vi svenskar är vana vid).

Något som de är väldigt snabba med istället, är att duka av (något som irriterar mig fortfarande) så är man ett större sällskap, är det inte alls ovanligt att de tar bort de tomma tallrikarna, trots att inte alla ätit färdigt. Händer även på vissa “fine-dining”ställen.

Jag rekommenderar alla att förboka sina restaurangbesök i den mån man kan. Speciellt om det är en specifik restaurang man vill prova..Boka så tidigt som möjligt eftersom många av de populäraste ställena är fullbokade flera veckor el månader i förväg (el som i vissa extrema fall: 6 månaders väntelista!)
De frågar nästan alltid om ett kontakt nr för att bekräfta en bokning och kommer ni inte ha med er svenskt mobilnr, ge numret till ert guesthouse/hotell. Många restauranger har online-bokning som är supersmidigt.

På vissa ställen stänger köket för sista beställning redan vid 21.30-22.00 så middag runt 19.30 brukar passa bra…

På de flesta restauranger är det väldigt avslappnad klädsel som gäller och det är sällan man behöver bära slips el kavaj ens på de finare restaurangerna.

I Sydafrika ger man dricks på restauranger och detta kallas för ”Tip” el ”gratuity”.

Kutym är att man lägger på ca 10-15% i dricks på totala summan men på några fåtal ställen lägger de automatiskt till dricksen så det gäller att kolla kvittot.  Speciellt för bord med mer än 6 personer.

Man kan betala med kort på de allra flesta restauranger och oftast kommer de med kortmaskinen till bordet.

Håll i åtanke att de flesta servitörer och annan service personal ofta inte tjänar mer än R2000-2500 i månaden så därför är dricksen jätteviktig för dem.

 BYO- “Bring Your Own” betyder att man får ta med sig eget vintill restaurangen, och att man mot en mindre avgift, sk “corkage” kan avnjuta vinet till middagen.

Ett annat tips är att ta med sig ”doggy bag” om man inte orkar äta upp.
Portionerna är ofta ganska stora och det finns alltid någon (parkeringsvakten t. ex.) som säkert blir glad för lite mat. Är jättevanligt och snarare en regel än undantag att personalen frågar om ni vill ha doggy bag så ta med er den och jag lovar att ni kommer hitta någon som ni kan ge den till.

Tips på mat och dryck i Sydafrika

Här är några exempel på rätter/saker som jag tycker ni ska prova på under er resa i Sydafrika:

Biltong- Torkat kött /snacks som kan jämföras med USA´s Beefjerky. Finns med olika kryddblandningar och kan göras på kött från t.ex. ko, struts, kudu, springbok osv. Nästan alla små byar och shopping-center har en el flera Biltong affärer och det är perfekt till ölen el som snack i bilen på er resa. Gillar man inte biltong, finns ofta även torkad frukt av olika slag att köpa. Torkad mango el aprikoser är aldrig fel!

Skaldjur- I Kapområdet finns det naturligtvis mycket fisk och skaldjur. Prova gärna deras variant av hummer /havskräfta: Crayfish och är det säsong, tycker jag även att musslorna här nere är riktigt bra! Jätteräkor/ Prawns tycker jag personligen inte smakar så mycket (vill ju gärna ha lite mer sälta som svensk) men ibland lyckas de riktigt bra och Calamari är de superduktiga på. Oftast kan man välja om man vill ha friterad el grillad.

Kingklip- I mitt tycke den godaste fisken här nere. Vit fisk med fast kött som påminner lite om torsk. Super gott!

När det står “line fish” på menyn så motsvarar det som man ofta ser på engelska menyer: catch of the day el dagens fisk.

Kött- Sydafrikanerna är riktiga köttfantaster och man äter såväl biff, som vilt. (Kudu, Springbok, Eland, struts (ostrich på engelska)m.m. Lamm finns också nästan alltid med på menyn och revbenspjäll/
ribs.  Till köttet brukar man få välja en “Starch” som chips (tjocka pommes frites) mash (potatismos) Ris el sallad/ grönsaker.

Till det ingår ibland även grönsaker som “Butternut” el stuvad spenat, men många ggr får man beställa till detta extra.

Servitören brukar fråga hur man vill ha sin stek-temperatur:

Rare, Medium-rare, Medium el Well done.

 Ibland ingår det ingen sås till kötträtten, utan denna får man också beställa separat. Är lite olika beroende på restaurang så läs noga i beskrivningen så att ni inte blir besvikna om det inte kommer någon sås, grönsaker osv.

Butternut– Jättevanlig grönsak. En pumpa som man antingen kokar el grillar i ugn, gör soppa på, har i sallader och helt enkelt använder till det mesta.

Braai- Sydafrikansk motsvarighet till BBQ- Betyder helt enkelt att man grillar över öppen eld. En av sydafrikanernas populäraste helgnöjen och något som tas på fullaste allvar. Vid en Braai grillas kött av olika slag och smaka gärna på den lokala korven: Boerwors som ofta är smaksatt med koriander och andra kryddor.

Sushi- Finns sushi restauranger lite varstans och sushin är jättebra och prisvärd i Sydafrika.

Pizza- Pizzorna har oftast tunn botten och min personliga rekommendation är att beställa pizza med avokado på. Så gott! Ofta serveras hackad vitlök, chilli och parmesan ost vid bordet så att man kan strö över pizzan på egen hand.

Burgare- Finns såklart på de flesta restauranger och caféer och oftast är de riktigt saftiga och goda. Passa på att prova en strutsburgare (ostrich) om det finns på menyn. Rött kött som påminner mycket om biff.

Pies- Stannar man vid en bensin-mack, finns det ofta en disk med pajer (smördeg fyllda med kött/kyckling och sås). Steak-pie el chicken mushroom pie hör till favoriterna och passar perfekt för att stilla hungern på stående fot.

Cape Malay köket- Sydafrikanska köket är en stor mix av massa olika kök och influenser från hela världen men vill man prova traditionella maträtter så ska man hålla utkik efter  t.ex. Cape Malay curries (milda, med söt fruktchutney till) som har en del asiatiska influenser och smak från de kryddor som de slavar som Ostindiska kompaniet skeppade till Sydafrika, hade med sig.

Rent generellt så serverar de flesta restauranger väldigt internationell mat och det brukar aldrig vara några problem att hitta något som passar. För vegetarianer finns ett enormt utbud, och likaså för folk som kör LCHF då “banting”-kulturen är väldigt stor i Kapstaden med omgivning. Är man gluten-allergiker el laktos-intolerant så ska man dock vara noga med att fråga specifikt om den rätt man tänkt beställa eftersom det inte är alls lika vanligt i Sydafrika och personalen ofta måste fråga kockarna osv. Utbudet på gluten och laktosfria produkter i mataffären är också väldigt begränsat jämfört med Sverige.

Bland dryckerna så dricks det naturligtvis mycket öl och vin…men missa heller inte att testa deras cider som är en torrare variant än det vi har i Sverige. Savanna är ett av de vanligaste märkena.

 Amarula med is är också riktigt gott en varm sommarkväll.

                                                                                       Rock Shandy

Bland de alkoholfria dryckerna så får ni inte missa Rock Shandy (Lemonade, sodavatten och angostura bitters), el varför inte testa en Appletizer el grapetizer? Kolsyrad äppel el druvjuice.

Väldigt läskande och gott tycker Wilmer!

(Visited 184 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,
3 comments on “Lucka 4: Maten i Sydafrika
  1. P skriver:

    På nåt ställe (tror det var i Waterfront) har de även frågat om de får ge bort maten som blivit över till bättre behövande, bra initiativ! Det var efter första eller andra resan som jag lärde mig att be om doggy bag utan att skämmas även i Sverige 😀
    Synd på glutenfritt, hade hoppats att det blivit lite större på 6 år sen vi var nere sist. Tack för en väldigt bra blogg, det har varit en trevlig uppladdning de senaste månaderna! Om 3 h går planet!!

    • admin skriver:

      Kul att ni är på väg ner igen 🙂 Jo, lite bättre har det definitivt blivit med glutenfria alternativ senaste 6 åren, även om det inte är på långa vgar som i Sverige.
      Hoppas ni får en fin resa!

  2. Anna Nystedt skriver:

    Kapstaden har verkligen ALLT vad gäller god mat. Skrev ett inlägg om lite olika grymma restauranger jag hittade när jag var där förra julen:
    http://piggelina.se/2017/02/restaurangtips-kapstaden/
    Och även en guide till gudagott kaffe:
    http://piggelina.se/2017/01/basta-kaffebarerna-i-kapstaden/

    Om någon kan vara intresserad 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag tillsammans med min svenska man Fredric, ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Följ mig på Instagram

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 31 andra, prenumerera du med.