Lucka 5: Taffelberget- Ett givet måste i Kapstaden

Taffelberget el Table Mountain som berget heter på engelska, är för många synonymt med Kapstaden och
perfekt riktmärke när man först kommer till staden som turist eftersom det alltid är lätt att titta mot berget och på så sätt veta ungefär vart man befinner sig.

Kapstaden från ovan

 

Varje gång jag flyger till Kapstaden, hoppas jag på fint väder när planet ska landa för känslan vid första glimten av det här berget, är alltid en känsla av att komma hem. Jag älskar Taffelberget!

Namnet är ganska självklart när man ser vad platt det är på toppen… ser verkligen ut som ett bord och
på grund av att det blåser mycket i Kapstaden, är det ofta som den sk “vita duken” av moln och dimma täcker berget.

De snabba väderomslagen gör detta till en av de svåraste aktiviteterna att planera, så mitt tips till alla är att förköpa biljetter till linbanan online (dessa biljetter är giltiga i 7 dagar från det datum man valt) och SÅ FORT
man ser att det är klart på berget, dubbelkolla så att linbanan är öppen (detta kan man göra på deras hemsida) och åk upp på en gång!

Har haft ett flertal kunder som varit i Kapstaden inte bara en, utan kanske två och även tre ggr, som fortfarande inte lyckats komma upp pågrund av för starka vindar el dimma, så man ska inte bli allt för besviken om man inte lyckas komma upp.

Biljetter för linbanan kostar från R290 per person och uppåt, halva priset för barn under 17. Gratis för barn under 4 år.

Priset skiljer sig lite för en t/r biljett beroende på vilken tid på dagen man vill åka upp och vill man kunna åka hela dagen och inte vara begränsad till för- el eftermiddag, kan man köpa biljett genom oss och dessa är giltiga hela dagen. Kostar R300 per person. 

För att ta sig till linbanan så kan man antingen ta en taxi, Uber, el åka den röda linjen med sightseeingbussen, el varför inte ta den lokala bussenMyciti. Ett billigt sätt att ta sig runt på och de har dessutom nyligen introducerat en gratis shuttle-buss från den lägre parkeringen precis vid avfarten från huvudvägen, så man kan parkera sin bil, el ta bussen dit, el promenera och sedan hoppa på shuttle bussen som åker ända upp till linbanan.

Gratis shuttle buss

 

Det blir ofta långa köer till linbanan men när man väl kommit på den så tar det bara några minuter upp till toppen. Ett annat tips är att åka upp sen eftermiddag eftersom köerna tenderar vara lite kortare då. Tidigt på morgonen åker alltid de stora turistbussarna med grupper upp och det räcker med att man har 3-4 grupper där samtidigt för att det ska hinna bli köer.

Uppe på toppen får man jättefin utsikt över hela Kapstaden och är det en klar dag, ser man ända ner mot kaphalvön. Det finns även en restaurang och toaletter + souvenirbutik.

Ofta kan man få syn på små djur som ser ut som jättemarsvin som springer runt bland klipporna, och dessa djur kallas för Dassies och är en klipphare som trivs i steniga och bergiga omgivningar.
Dassies är tro´t el ej det närmast besläktade djuret till elefanten.

Under högsäsong är linbanan öppen från kl 08.00 till 21.30 och ett annat tips är att åka upp efter kl 18… då är det nästan alltid mindre folk och det är vackert att se solnedgången där uppifrån.

Många vill gärna vandra uppför taffelberget och om detta har jag skrivit ett kortare inlägg tidigare som ni kan läsa HÄR.
Planerar man att vandra upp så rekommenderar jag att man startar riktigt tidigt eftersom det snabbt blir varmt och stor del av sträckan är i solen.

Snabbaste vandringen tar ca 1.5-2 timmar (Platteklip Gorge). Se till att ni har ordentligt med vatten med er, samt något långärmat ifall vädret skiftar under tiden som ni går upp.

 

Skulle man av någon anledning inte komma upp på Taffelberget, rekommenderar jag er att åka upp på Signal Hill, som även om det såklart är mycket lägre än Taffelberget, ändå också ger en fin utsikt över staden + att där kan man ta kort med taffelberget i bakgrunden.

(Visited 445 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.