Lucka 10: Hur firar man jul i Sydafrika?

I Sydafrika firar man jul den 25 dec och inte på julafton som vi gör i Sverige. Detta och lite saker man ska tänka på om man tänkt spendera julen i Sydafrika, handlar dagens lucka om.

Julen sammanfaller med det sydafrikanska sommarlovet, så många företag stänger ner under några veckors tid mellan 20 dec- 10 jan och barnen är lediga från skolan mellan 15-dec och 15 jan ungefär…Detta är för många årets enda lång-ledighet och bor man i en kåkstad, är det kanske enda gången på året man åker tillbaka till sin hemby och träffar sin familj så det är en väldigt viktig och efterlängtad tid för många.

Detta betyder också att det blir extra tryck på hotell, restauranger och turistattraktioner, eftersom sydafrikanerna gillar att resa inrikes.

Så ska man resa runt i Sydafrika denna tid på året, se till att ni bokar ert boende i god tid innan resan, och även ordnar med hyrbilen senast några månader innan ni ska resa. I våras slutade vi ta jul och nyårsbokningar redan i mars eftersom de flesta ställen vi brukar använda, redan var slutsålda, så det gäller att ha framförhållning om man ska få till en bra resrutt och hitta de riktigt mysiga Guesthousen.

Sydafrikanerna firar som sagt sin jul den 25:e dec och denna dag har de allra flesta affärer, restauranger m.m stängt för att personalen ska få ledigt. Därför gäller det att boka och planera lunch och middag denna dag.
Befinner man sig i Kapstaden el någon av de andra större städerna så brukar det inte vara några problem och i Waterfront håller många av restaurangerna öppet men eftersom det blir extra mycket tryck där just under dessa dagar…boka i förväg.

Julen är en stor familjehögtid och man samlas ofta hemma hos någon i släkten el hemma hos goda vänner för jul-lunch el så har man bokat bord på någon av restaurangerna som har öppet. Julmaten har mycket brittiska influenser, men många gillar även att grilla el äta fisk och skaldjur. Brukar ju vara ganska varmt den här tiden på året, så påminner mer om vår midsommar på det viset.

De flesta har en julgran och klapparna läggs under granen men man annars har man inte alls lika mycket julpynt i hemmet på samma sätt som vi har adventstjärnor m.m.

Men i affärerna är det tvärtom..Där hittar man julpynt och julsånger i högtalarna ända från oktober och framåt…

Förra året hade vi mina föräldrar på besök och firade julen på en vingård.

Julafton firas inte något nämnvärt.

Under mellandagarna verkar det vara tradition att åka till stranden så har ni planerat att besöka kaphalvön söder om Kapstaden mellan 26-31 dec, undvik Fishhoek, Kalk Bay och Muizenberg eftersom köerna ringlar sig långa och har man otur kan man bli fast i trafiken i timmar!

Även stränderna längs Garden Route och Durban är otroligt populära under denna tid…

(Visited 1 769 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.