Läget i Sydafrika?

I helgen har vi varit nästan helt lediga och det har varit sååå skönt. Storhandlat, bakat, tvättat och hunnit fixa en del småsaker som vi helt enkelt inte hunnit med under den här tiden som vi förberett oss inför vår högsäsong.

Men nu är alla välkomstpaketen till våra kunder skickade och nu väntar vi bara på att alla svenska familjer, par och större sällskap som ska fira jul och nyår här nere, ska landa. Håller även tummarna för att snöovädret ger med sig för flygförseningar är något vi gärna slipper. Blir alltid massa borttappat bagage m.m vid sådana tillfällen och det värsta är ju om folk blir försenade så att man missar sin safari t. ex.

Inte helt oväntat så är det massor med folk som hört av sig för att kolla läget efter Madibas bortgång.

 Det började med ett samtal från Sveriges Radio i fredags morse där de ville att jag skulle kommentera stämningen. Jag blev helt tagen på sängen och kände inte alls att jag var rätt person att uttala mig om detta eftersom vi jobbar hemifrån och jag inte ens hade varit utanför dörren den morgonen… så jag avböjde. Då sa killen på andra sidan luren att jag väl bara kan säga om folk verkar oroliga el inte, el bara säga något överhuvudtaget…Uppenbarligen behövde han material..och det illa kvickt!
Kändes på något sätt som att de gärna ville att det skulle kännas oroligt i landet så då blev jag faktiskt lite sur och tackade bestämt nej och la på luren.

Helt ärligt så känns det inte det minsta oroligt här nere och även om alla självklart sörjer Mandelas död, så väljer de flesta att hylla och fira hans liv och vad han åstadkommit. Det är en härlig stämning med sång och dans och för många tror jag det är en välbehövlig påminnelse om vad man kämpade för under så många år.

 Sydafrika idag är på många sätt inte alls det Sydafrika man hoppades på för 20 år sedan och kanske, kanske, kan folk på något sätt få en nytändning och ny fokus…? Man kan ju iallafall hoppas.

 Nelson Mandela var 95 år gammal och alla visste att han inte skulle leva för alltid. Många av sångerna som sjungs handlar just om att han äntligen fått frid och att han åstadkom mer än vad som kan förväntas av någon.

 Många använder följande uttryck:

“Hamba Kahle” som betyder ungefär: Gå väl.

Som ni säkert läst och hört i Sverige, kommer Sydafrika ha landssorg tills dagen efter Madibas begravning den 15:e dec och under den kommande veckan kommer ett flertal minnesceremonier hållas.

På tv visas olika dokumentärer om Nelson Mandelas liv och på DSTV som är Kabel-tv bolaget här nere, har man startat en helt egen kanal där man hyllar Nelson Mandela dygnet runt.

Som guide har jag ju tidigare läst på mycket om just denna delen av Sydafrikas historia och självklart Nelson Mandelas liv, men för mig har flera av dokumentärerna jag sett nu, hjälpt mig att komma ihåg vissa bitar som jag nästan glömt bort när jag inte längre guidar på heltid…

Som alltid förundras man över Madibas liv och vad han åstadkommit och hur han hanterade hela situationen när han blev president. I mina ögon en av världens mest karismatiska och ödmjukaste ledare någonsin. Han var självklart inget helgon, och det har han själv påpekat flera ggr, men han har varit och är hur som helst en stor förebild för så många.

Som jag ser det så är det med stor sorg, men också enorm glädje som Sydafrika och resten av världen tar farväl av en av de största ikonerna i modern tid och det är nog precis så Madiba själv ville att det skulle vara.

Celebration of a life well lived.  

(Visited 100 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.