Hout Bay C.A.R.E.S

Igår var vi lediga och dagen spenderas bl a på ett studiebesök på ett rehabiliteringsprojekt i Hout Bay, en härlig lunch inne i Kapstaden, fika hos en god vän och sedan lite shopping…

Först styrde vi kosan till fiskesamhället Hout Bay där det finns ett relativt nystartat projekt som vår svenska vän Sofia är involverad i, och i samband med att SWEA Sydafrika hade planerat in ett studiebesök, så hängde vi också på.

 HOUT BAY C.A.R.E.S. som projektet heter är baserat i Hangberg, en relativt liten kåkstad med ca 7000 invånare.

 Detta är en “färgad” kåkstad och den uppstod under 1940-talet när färgade arbetare flyttade till Hout Bay för att jobba i fiskeindustrin. Man behövde billig arbetskraft och lät arbetarna bo i enkla lägenhetskomplex. Senare när Apartheid bredde ut sig, blev Hangberg tilldelad den färgade befolkningen och “glömdes” i princip bort under flera decennier.
 Förhållandena var minst sagt dåliga och många av husen och lägenheterna saknade både elektricitet och rinnande vatten.
I september 2010 hade invånarna av Hangberg tillslut fått nog och man började protestera över sina levnadsförhållanden och krävde att man skulle få hjälp och att kommunen skulle ta sitt ansvar…En tyvärr alldeles för vanlig historia i dagens Sydafrika.Hangberg 2012


Precis som i flesta andra kåkstäder så är drog och alkohol-missbruk ett stort problem och det är där HOUT BAY C.A.R.E.S kommer in. Detta är ett icke-vinst drivande rehabiliterings projekt där personer kan få hjälp med sitt missbruk och förhoppningsvis en ny start i livet.

Vårt Studiebesök började med en presentation av projektet och sedan fick vi allihop även prova en av övningarna som de brukar göra i grupp-terapin.

 En skrattövning.

För tyvärr är det så…Har man levt i “mörkret” såpass länge, så måste man träna på att skratta igen.

Under övningen märktes det tydligt vad engagerade klienterna är, och vilken gemenskap de har. HOUT BAY C.A.R.E.S blir deras fasta punkt och trygghet och det är otroligt inspirerande att se vad personalen här har åstadkommit.
I dagsläget har man ca 82% “successrate” där såpass stor andel av de deltagande lyckas hålla sig rena och man gör regelbundna drogtester.

För att få vara med i projektet så förväntas man bidra på något sätt. “Nothing is for free”. Några av deltagarna hjälper till i trädgården, andra går runt i samhället och informerar andra om projektet, man kan hjälpa till på dagiset osv…Hangberg ligger högt, högt upp, med Hout Bay nedanför


Efter presentationen fick vi en guidad tur i Hangberg och vi besökte även dagiset där patienternas barn blir omhändertagna medans mamma el pappa är på centret. Barnen hade precis fått lunch och det var något som flera i personalen påpekade, barnen är vår största utmaning. Att ge barnen en bra start och förhoppningsvis kunna bryta och förändra beteendet för vår nästa generation.

Som alltid när man besökt en kåkstad, så berör det på så många olika plan, och det är så svårt att veta var och hur man kan hjälpa till.
Jag har besökt ett stort antal olika projekt under åren och vissa känns äkta och andra inte.

Hout Bay C.A.R.E.S är ett projekt som jag personligen tror starkt på oh absolut kommer stötta och sponsra när jag kan.
 Planen nu är att man ska ta samma koncept till andra kåkstäder runtom Kapstaden och det kommer bli väldigt intressant att se hur långt man kommit om ett år, och 5 år…

Vill man läsa mer om detta projekt och Favor SA som står bakom projektet, så kan man gå in på: http://www.favor.org.za/. Där kan man även enkelt göra en donation på nätet om man vill och är det någon som vill bidra till något specifikt ändamål (dagiset, sponsra en patient osv) så kan man ta kontakt med Sofia på: sofiao@favor.org.za

På deras Facebook-sida kan man följa projektet och där finns också ett dokument som listar alla de “små projekt” man kan sponsra.

Sofia har jobbat länge med diverse projekt i Kapstaden

Är man intresserad av att jobba som Volontär i Sydafrika så är detta också något som Sofia kan hjälpa till med. Hon har lång erfarenhet inom olika välgörenhetsprojekt i Kapstaden med omgivning och kan hjälpa till att sätta ihop en givande resa utifrån era specifika intressen.

(Visited 269 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.