Haj attack vid min gamla strand

Fick igårkväll höra att en turist blivid dödad i en hajattack vid Fishhoek beach igår. Det är samma strand som jag badat vid hundratals ggr och ett stenkast från mitt gamla hem.

Som guide får jag ofta frågan om just hajar. Är du inte rädd för att bada? Och jag har tidigare alltid helt sanningsenligt kunnat svara att nej, faktiskt inte. (Jag badade i princip dagligen vid min gamla strand under sommarhalvåret)
Och kollar man på statistiken så har man större chans att dö av en kokosnöt i huvudet så man ska inte vara rädd. Men ibland så händer det. Så är det bara.
I Sydafrika använder man inga hajnät vid badstränderna eftersom det kan skada delfiner och andra djur utan man har istället sk “shark spotters” utplacerade uppe på bergen som håller utkik i vattnet och larmar om en haj börjar komma för nära stranden. På stranden använder man ett flaggsystem som varnar simmarna ifall det synts haj el ej…

Senaste hajattacken jag hört talas om var för 3-4 år sedan när en kvinna som simmat längs dessa stränder under mer än 10 års tid, blev dödad under en av hennes simturer så med tanke på att False Bay är världens vithajstätaste vatten så tycker jag det är ganska otroligt att det inte händer oftare.

Idag hölls alla stränder mellan Glencairn och Muizenberg stängda och man väntar såvitt jag vet på klartecken från myndigheterna innan man öppnar igen.

(Visited 145 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized
One comment on “Haj attack vid min gamla strand
 1. Lars skriver:

  Jag var i närheten när detta hände och det var en stor nyhet både i tv och tidningarna.Vädret var otroligt varmt med ingen vind och +40 grader och stränderna var fulla av överhettade människor.
  Stackars Lloyd Skinner, en ingenjör från Zimbabwe simmade för långt ut och hade den absolut maximala oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle.De har haft ovanligt mycket vithaj i området under julhelgerna i kombination med 10000-tals semesterfirare och varmt väder.Som Minna säger så är det mycket mycket ovanligt med hajattacker överhuvudtaget,trots mycket vithajar.Vithaj har inte människan på menyn,utan äter nästan uteslutande säl.
  Det är som Minna också säger mer troligt att du avlider av hjärtattack efter vunnit 63 miljoner på lotto än av en hajattack.
  Så bada och njut i detta underbara land, men simma inte för långt ut bara.
  MVH/Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.