Extrem vattenbrist i Kapstaden med omgivning

Västra kapprovinen (och även andra delar av Sydafrika) har haft svår torka under flera års tid med betydligt mindre regn under vinterhalvåren än vanligt och nu börjar läget bli riktigt akut! Med dammar som bara är ca 20% fyllda, och en torr sommar framför sig, befarar vissa att vattnet endast räcker fram till slutet av mars 2018!

I Kapstaden med omgivning har man sedan en tid tillbaka infört strikta vatten-restriktioner och uppmanar alla att använda så lite vatten som bara möjligt.

Level 5 Water restrictions

I hushållen rekommenderas man att hålla sig till under 87 liter per person och dag och då ska detta räcka till dusch, tvätt, disk, osv.

Även turister kommer märka av vattenbristen då flera guesthouses och hotell stängt ned sina pooler.

För er som ska resa till Kapstaden kommer här några tips på hur ni kan vara med och bidra till att hålla vattenkonsumptionen nere under er semester.

  • Köp vatten på flaska
  • Stäng av kranen medan ni borstar tänderna och även när man tvålar in sig i duschen osv.
  • Korta duschar (rekommendationen är 2 minuter)
  • Spola inte toaletten i “onödan”. Här används ofta talesättet: “if its yellow let it mellow – if its brown flush it down”.
  • Häng upp handdukarna på ert hotellrum så att de inte behöver tvättas i onödan.

Är lättare att påverka och göra skillnad om man har självhushåll såklart och i huset som vi hyr har vi försökt vara så sparsamma som det bara gått och haft hinkar i duschen som vi samlat upp duschvatten med och sedan använt i toaletter och ute i trädgården osv. Vi har även försökt undvika hand-disk så gott vi kunnat och sett till att diskmaskinen är helt full och även tvättat sängkläder/handdukar mer sällan och alltid kört med så full maskin som möjligt osv…

Just nu hoppas man på att de avsaltningsanläggningar som planeras, ska komma i bruk så snart som möjligt men just nu ser det ut som att de första inte blir klara förrän allra tidigast feb…

Här finns flera intressanta artiklar att läsa om detta ämnet:

https://www.westerncape.gov.za/general-publication/how-manage-water-restrictions-your-home 

https://www.thesouthafrican.com/dear-tourist-on-your-way-to-cape-town-please-respect-our-water/  

https://www.thesouthafrican.com/water-crisis-nothing-will-save-cape-town-apart-from-its-own-residents/  

 

(Visited 1 929 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.