Att välja rätt fisk

Här i Sydafrika har vi ett fantastiskt utbud på fisk och skaldjur…men hur vet man att det man beställer in på restaurang är ok, ur ett miljöperspektiv?

Foodbarn i Noordhoek följer alltid SASSI rekommendationerna och här har man gjort fine-dining av Hake 

Ett väldigt användbart litet verktyg är SASSI´s sms service där man kan sms namnet på den fisksort el skaldjur man funderar på att beställa till: 079 499 8795, för att se om den är med på Gröna listan el ej…

SASSI står för ” The Southern African Sustainable Seafood Initiative” och ofta har de restauranger som följer SASSIs rekommendationer, en liten skylt el annan notis om detta på sina menyer el i restaurangen.

 Finns även små pocketguider man kan ladda ned från hemsidan.

Systemet är enkelt. Är den med på gröna listan så är det helt ok att äta, är den med på orangea listan ska man tänka sig för eftersom dessa arter är på väg att antingen fiskas ut, el att odlandet el fisket i sig orsakar el förändrar/ förstör miljön.

Är den med på röda listan så är det ett givet NO-NO och dessa fiskar borde inte ens finnas med på menyn el i fiskdisken.

För mig personligen är det räkor och Kingklip, som ofta är på den orangea listan, och som jag bara äter någon enstaka gång då och då eftersom det finns så mycket annat man kan välja istället…

(Visited 563 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.