Här i Sydafrika har vi ett fantastiskt utbud på fisk och skaldjur…men hur vet man att det man beställer in på restaurang är ok, ur ett miljöperspektiv?
Foodbarn i Noordhoek följer alltid SASSI rekommendationerna och här har man gjort fine-dining av Hake |
Ett väldigt användbart litet verktyg är SASSI´s sms service där man kan sms namnet på den fisksort el skaldjur man funderar på att beställa till: 079 499 8795, för att se om den är med på Gröna listan el ej…
SASSI står för ” The Southern African Sustainable Seafood Initiative” och ofta har de restauranger som följer SASSIs rekommendationer, en liten skylt el annan notis om detta på sina menyer el i restaurangen.
Finns även små pocketguider man kan ladda ned från hemsidan.
Systemet är enkelt. Är den med på gröna listan så är det helt ok att äta, är den med på orangea listan ska man tänka sig för eftersom dessa arter är på väg att antingen fiskas ut, el att odlandet el fisket i sig orsakar el förändrar/ förstör miljön.
Är den med på röda listan så är det ett givet NO-NO och dessa fiskar borde inte ens finnas med på menyn el i fiskdisken.
För mig personligen är det räkor och Kingklip, som ofta är på den orangea listan, och som jag bara äter någon enstaka gång då och då eftersom det finns så mycket annat man kan välja istället…
Lämna ett svar