Att köpa bil i Sydafrika

Nu har vi nästan fått klart alla papper för bilen vi köpt.

 Eller..alla papper är klara och bilen är besiktigad och försäkringen betald, men nu måste vi även byta nummerskylt.

Alla provinser i Sydafrika har lite olika reg-skyltar på bilarna men här i Västra Kapprovinsen är bokstäverna på skylten kopplade till det område som bilen är registrerad i…

 Så ser man en bil som har en nummerplåt som börjar med CA, så betyder det med stor sannolikhet att ägaren bor i Kapstaden som har denna bokstavs-kombination och står det t. ex. CY som det gör på bilen vi nyligen köpt, så representerar det ett av områdena norr om Kapstaden och är lite, lite för långt bort för att räknas till det område strax söder om Kapstaden som vi bor i. Så därför måste vi helt enkelt beställa en ny skylt som har CA.

 Suck!

Har blivit en jäkla massa spring på kontoret hos kommunen där man registrerar bilen och betalar bilskatt osv den senaste veckan.
Dels har vi köpt ny bil och sedan sålde vi Fredrics scooter eftersom den bara stod och samlade damm… och nu har vi även sålt vår gamla mercedes och måste avregistrera den i systemet.

Mercan köpte en bilmekaniker som kommer plocka isär den och sälja av delarna.

När man köper en bil i Sydafrika första gången så behöver man ha ett sk Vehicle registration number och för detta får man som utlänning lämna in kopia på passet, passfoton och visa underlag för att man har en adress i landet och sedan får man ett papper med ett registreringsnr som används till alla bilar man äger.

När man sedan ska köpa en bil så är det 3 olika formulär som ska fyllas i.

Först är det ett gult formulär som visar ägarbytet och som säljaren lämnar in så att eventuella fortkörningsböter m.m går till den nya ägaren och sedan ska du som köpare fylla i en blå blankett för att registrera fordonet i ditt namn. Vid köpet ska du se till att du får med det senaste registreringsbeviset för fordonet eftersom du måste lämna in detta för att göra ett ägarbyte.

 Slutligen ska man fylla i ett grönt formulär för att betala licensen för bilen.
Denna licens el bilskatt betalas en gång per år och man får en rund liten pappersbit som man sätter i framrutan på bilen. För Volvon gick denna summa på R486 för ett år + R100 i registreringsavgift.

Men innan man får själva licensen så måste även bilen ha gått igenom ett “Road worthy” test som kostar ca R300-400.

Allt detta har man 21 dagar på sig att fixa efter det datum man köpt fordonet.

Besiktning el Road worthy behöver man bara göra vid köptillfället och sedan aldrig mer, såvida man inte har buss el taxiverksamhet el liknande för då ska detta göras varje år (fast kollar man skicket på de flesta minibussar el “taxis” ute på vägarna så har de missat flera års Road worthy) och är i regel därför olagliga och också ofta helt utan försäkring.

När Road worthy är gjord, bilen registrerad och licensen betald, och rätt reg-skylt sitter på bilen (detta var första gången vi behövt byta skylt), är det bara att tuta och köra!

Puh!

(Visited 1 588 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.