Att jobba i Sydafrika

Har äntligen haft tid att gå igenom en massa mail som jag fått från läsare och förutom Bungy jump så handlar helt klart flesta mail om hur man skaffar ett jobb här nere. Har skrivit om detta tidigare men det tål att upprepas.

Sydafrika är inte som att jobba inom EU el Australien/Nya Zealand där man kan åka ner på Working Holiday visum.

Här nere behöver man antingen ett sk “Work Permit”, el att man är gift med en Sydafrikan och på så viss kvalificerar till ett “Permanent Residence” el att man jobbar för ett utländskt företag med kontor i Sydafrika och på så viss kommer in på ett “Inter company Transfer visa”. Det är t ex så som våra reseledare kommer ner hit för varje säsong genom charter bolaget som vi arrangerar alla resor för.

Ang Work permit så är det omöjligt att få arbetsvisum såvida man inte redan blivit erbjuden ett jobb av ett företag som kan bevisa att det inte finns någon i sydafrika som besitter de kunskaperna för att fylla positionen.
Sedan finns det även vissa sk “scarce skilled jobs”, yrken som sydafrika har väldigt ont om som möjligtvis kan kvalificera dig till ett speciellt Permanent residence. Kolla in: www.home-affairs.gov.za
Om man kvalificerar sig för detta visum har man 3 månader på sig att hitta ett jobb inom detta speciella yrke efter det att visumet utfärdats.

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så finns det ibland svenskar som vill ha en Au Pair och de platserna har jag sett på svenska arbetförmedlingens hemsida. Kan vara bra att hålla koll på jobb annonserna där då det ibland dyker upp jobb för sydafrika där.

Min erfarenhet är att de flesta svenskar som jobbar här nere och inte är gifta med en sydafrikan antingen kommit ner genom ett utländskt företag el själva driver företag och har på så sätt investerat ekonomiskt el att man pensionerat sig el slutat jobba och lever här nere halva året.

Jag vill inte vara så negativ men får ofta intrycket från folk som mailar att de bara tänkt resa ner och hoppas på det bästa. Rekommenderas alltså inte.

Sydafrika är ett fantastiskt land och jag vet ingen som besökt landet som inte gillat det men det är en helt annan sak att leva och jobba här. Jag skulle aldrig vilja flytta men man måste komma ihåg att lönerna och arbetsmoralen är väldigt annorlunda.
Någon som jobbar som receptionist på ett hotell el på kontor här nere tjänar kanske motsvarande 6000kr/mån om man har tidigare erfarenhet. Sen finns det självklart de som tjänar väldigt bra också och har man speciella kvalifikationer så kan man leva väldigt gott. Klass skillnaderna är enorma och det tar tid att vänja sig vid.

Men för den som kan få ett jobb, kom ner! Sverige finns alltid kvar eller hur?

(Visited 860 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar:
One comment on “Att jobba i Sydafrika
  1. davidsundgren skriver:

    fan va kul att bo i afrika 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.