Att flytta till Sydafrika

Ok, här kommer ett lååångt inlägg om något som jag under åren fått många, många mail om…

Jag får ofta mail från personer som planerar att eventuellt flytta ner till Sydafrika där de undrar hur det fungerar med visum och uppehållstillstånd.

Tyvärr har jag ingen möjlighet att svara på sådana frågor eftersom jag:

1. Helt enkelt inte har tid. Jag jobbar mer än heltid själv och har svårt att hinna med jobbrelaterade frågor som det är.

2. Det finns så många olika visum och regler som jag personligen inte är insatt i + att reglerna ändras hela tiden så det bästa är att kontakta en agent el ett företag som specialiserar sig på just sådana frågor.

3. Det finns gott om bra information på internet, samt sydafrikanska ambassaden i Sverige och ofta känner jag att folk inte “orkar” göra sin research själv, utan hoppas på att vi som redan gått igenom processen ska hjälpa till.

Gabriella som också är bosatt här nere med sin familj tog upp exakt samma sak för några veckor sedan och jag håller med henne till 100%.
Vi har alla olika bakgrund, förutsättningar, arbetserfarenhet m.m som gör att vi kvalificerar oss för olika visum av helt olika anledningar…så läs igenom informationen som finns och se om något av det passar in på just dig och din situation och gå isåfall vidare genom att kontakta ambassaden i Stockholm.

Det krävs att man läst på ordentligt och det är INTE så enkelt att man bara bokar en flygbiljett ned och sedan bosätter sig.

När man reser till Sydafrika, får man automatiskt ett 90-dagars turist-visum när man går igenom passkontrollen, som man kan förlänga med ytterligare 90-dagar hos Home Affairs på plats. Men efter dessa 6 mån måste man lämna landet och turistvisumet ger dig inte rätt att jobba, utan funkar bra för den som vill “semestra” lite längre.

Ska man ha arbetsvisum, måste företaget som ska anställa dig, kunna bevisa att det inte finns någon sydafrikan som kan göra samma jobb som du ansöker för, så oftast är dessa jobb länkade till ett jobb som kräver t. ex att man kan prata svenska. Ansöker man om ett sådant arbetsvisum så är man också “bunden” till det företag som anställt dig, och kan inte ta ett nytt jobb utan att söka nytt arbetsvisum.

 Finns också vissa jobb som det saknas arbetskraft för i Sydafrika och dessa sk Scarse skilled jobs fungerar lite annorlunda. Varje år släpps en lista på yrken som klassas som Scarse Skills och uppfyller man dessa krav, kan man söka ett speciellt arbetsvisum som gör att man kan åka ner till Sydafrika och söka jobb på plats. Man måste hitta ett jobb inom 90 dagar och sedan är visumet giltigt sålänge man har anställning inom detta yrke. Men man är inte bunden till ett visst företag.

Och så slutligen detta med Business visa.

Om man som utlänning investerar 2.5 miljoner rand genom att starta el köpa ett befintligt företag och anställer minst 5 sydafrikaner inom 2 år, kan man söka om ett Business visa.

Vi har dessutom en hel del “svalor” = pensionärer som spenderar svenska vintern här nere och det finns ett speciellt “Retired persons” visum man kan ansöka om och då får man visa upp att man har tillräcklig inkomst att leva på.

Ja, detta är bara några av de olika visum som finns och sedan finns även student-visum och volontär visum m.m men jag är som sagt inte insatt i allting.

Har man sedan tagit beslutet om att flytta ned så är ett tips att bli med i Facebook-gruppen Swedish Society in South Africa. Det är en jätteaktiv grupp och folk svarar gärna på frågor, berättar om sina egna erfarenheter hos Home Affairs osv så där brukar man få svar rätt snabbt. Men samma sak där…Gör först en sökning i forumet för att se om det skrivits något om det ämnet du själv tänkt fråga om då det lätt blir massa repetition och folk snabbt tröttnar på att svara på samma slags frågor om och om igen…

  
Här är några användbara länkar:

Home Affairs- Här kan man läsa om vilka olika visum som finns, vad det kostar, vad som behövs i ansökan m.m.

Sydafrikanska ambassaden i Stockholm– Min erfarenhet med dem är att man måste ringa el helst gå dit personligen för att få rätt svar på sina frågor.

Swedish Society in South Africa- Bra facebook grupp om man vill komma i kontakt med andra svenskar i Sydafrka, ställa frågor osv.

Här är namnet på några av de företag som specialiserar sig på just visumansökningar för utlänningar m.m

Sa Migration– Detta företaget har vi använt en gång..Ganska rörigt och svårt att få information men när väl processen sattes igång så fick vi våra visum beviljade väldigt snabbt. Kostade ca R15 000 för 2 personers arbetsvisum.

Intergate- Immigration-

Global Migration Services

Man måste inte använda en agent utan man kan sköta sin ansökan själv (speciellt om man ska söka från Sverige) och vi har gjort både och…Men är det första gången man ansöker så skulle jag rekommendera en agent bara för att man då vet att man fått med alla papper och intyg m.m som krävs för ansökan.

Hoppas detta är till någon nytta för er som funderar på en flytt ner hit och som sagt…

Research is the key!

(Visited 2 817 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar:
One comment on “Att flytta till Sydafrika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.