Valar och Hermanus

Personligen älskar jag både vinter och vår i Sydafrika och trots att det regnar en hel del i t ex Kapstaden, så finns det ju massa kul att göra även dessa tider på året.

Vithajs-säsongen är redan i full sving och vintermånaderna är absolut bäst för safari
… och sedan har vi ju detta med valar.

Tidigare när jag bodde nere på Kap halvön hade jag nöjet att kunna se valarna på min morgonpromenad till jobbet ett par månader om året och jag slutar banne mig aldrig förundras över dessa otroligt häftiga jättar.
Valarna man ser längs Kapkusten kallas för “Southern Right Whale” el Sydkapare på svenska och de fick sitt namn eftersom de ansågs vara den “rätta” valen att jaga. På grund av sin långsamhet och tjockt fettlager som gör att de inte sjunker så lätt, var det enkelt för jägarna att döda dessa djur. Idag är tack och lov all valjakt förbjudet i Sydafrika och antalet valar växer stadigt.
Under vintermånaderna söker sig honorna till de lugna vattnen runt False Bay för att föda sina ungar och lära dem simma och återvänder sedan söderut mot antarktis i början på November ungefär.
Under dessa första månader växer en valunge nästan 3cm per dag och dricker flera hundra liter mjölk dagligen!
Överlägset bästa platsen för landbaserad valåskådning är lilla samhället Hermanus, ca 1.5-2 timmar sydost om Kapstaden och här flockas tusentals turister årligen för att beskåda dessa vackra och fascinerande djur. Man har t om en valfestival som hålls i slutet av September varje år då ca 100 000 besökare samlas. Bästa tiden för valar är vanligtvis Sep-Nov men varierar lite från år till år.

I Hermanus (som jag tycker är värt ett besök året runt) finns det massa trevliga Guesthouses och B&B och idag tänkte jag tipsa om Beluga House. Detta är ett relativt nyöppnat ställe som drivs och ägs av svenska paret Lotta och Pål.
Fräscht och modernt med riktigt bra service!
Rummen kostar från R420 per person och uppåt. Definitivt värt ett besök!

(Visited 1 449 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.