Neighbourhood watch

I förra veckan var jag med en kompis ute på Neighbourhood watch. På grund av all brottslighet, inbrott och annat i landet, har de flesta kvarter bildat patrull lag som kör runt i området och är synliga på platser som vanligtvis annars attraherar skumma typer etc, lite som sekuritas fast att det är de boende själva som patrullerar. Och detta har visat sig fungera väldigt bra. Man har ett mycket bra fungerande samarbete med både polisen och säkerhetsbolagen och jobbar tillsammans via radiokontakt och har på så sätt många fler par ögon ute. Så varje måndag kväll mellan 8-10 så tar min kompis sitt pass där han helt enkelt kör runt i bostadsområdet och rapporterar allt misstänkt. (iofs är denna killen ute och patrullerar titt som tätt närhelst han har lite tid över)

Enda problemet är att de områdena som inte har neighbourhood watch har istället bombarderats av inbrott, bilstölder och annat så egentligen har ju problemet bara flyttats. Kaphalvön är jämförelsevis ett ganska “säkert” område så tidigare har man haft en ganska slapp attityd då man tänkt att “det händer inte mig” men efter ett antal bilkapningar, rån osv har man äntligen vaknat här oxå.

Så hände det något under vår patrull? Jo, vi följde efter en misstänkt biltjuv i ca 140km i timmen, såg några misstänkta drug dealers och gav om inte annat de boende i kvarteret en känsla av säkerhet genom att köra sakta med ljusen på så att de visste om att vi patrullerade.

Måste erkänna att detta är helt främmande för en Värmlandstös från landet men vill ju självklart hjälpa till om man kan. Fast min gräns slutar nog där. Att sitta i bilen bakom låsta dörrar känns ok.

Nu vill min kompis att jag ska köpa en sån där sak som man kan ge el shocker med ifall någon bryter sig in hemma hos mig el när man är ute. Kostar bara 250 Rand! Uhhhh…Tack men nej tack!

(Visited 49 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar:
3 comments on “Neighbourhood watch
 1. Hej Minna,
  Ja, tyvärr händer en hel del under ytan. Vi hade tex 2 inbrott förra säsongen. Båda hände på natten när vi låg och sov. Trist!!!
  Detta med “Neighbourhood Watch” låter som nåt vi i vårt kvarter också borde ha. Vet du hur man startar upp något liknande?
  Hälsningar
  Björn

 2. admin skriver:

  Hej Björn,
  Vad jag förstått så är det oftast en el 2 privatpersoner som tar initiativet och tar kontakt med ADT el chubb i området och sedan sätter upp lappar och kontaktar de andra i bostadsområdet för ett möte. Security bolagen är oftast väldigt pigga på att hjälpa till att skaffa fram radios, västar etc. Sen sätter man helt enkelt upp ett schema där folk frivilligt anmäler sig till att patrullera och kan man patrullera andra tider så är det självklart bara att identifiera sig på radion att man är ute. I fishhoek har det fungerat hur bra som helst och de har nu 24 timmars neioghbourhood watch i flesta kvarter. När jag var ute igår så var det ett inbrottsförsök som rapporterades av en av killarna ute och inom 2 minuter hade vi inte bara polisen på plats utan även 4 neighbourhood bilar.

 3. Gabriella skriver:

  Hej Minna,

  Vad räknas som din neghbourhood? Är det bara Glencairn eller även Fish Hoek? Tog du dig en extra titt på mitt hus ;)? Dom som ägde huset innan oss hade haft inbrott när dom låg och sov men sedan satte dom in ett JÄTTE larm och än så länge har viklarat oss. Trots att huset står tomt. Bortsett från en fågel som tog sig in genom öppna spisen!
  Ha det bra!
  Din nya granne (snart iaf)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.