Lucka 9: Franschhoek

I dagens lucka tänkte jag skriva lite om Franschhoek, som är en mysig liten stad i Sydafrikas vindistrikt.

Foto: Anders Hammer som reste med oss Dec 2015.

Franschhoek- En riktig gourmetstad

Franschhoek ligger drygt en timmes bilresa öster om Kapstaden och här rekommenderar jag alla att spendera ett par nätter. Själva samhället är ganska litet med en lång huvudgata som kantas av restauranger, caféer, butiker och gallerior.

En sak som man som svensk verkligen uppskattar med Franschhoek, är att flesta guesthouses och B&B ligger på promenadavstånd från huvudgatan och det är säkert att promenera även under kvällstid. Skönt att slippa ta bilen el åka taxi överallt.

www.winetram.co.za

Franschhoek vindistrikt har massa trevliga vingårdar att besöka och ett smidigt sätt att ta sig runt bland gårdarna, är att boka en biljett till Wine Tram, som är små bussar/spårvagnar som cirkulerar mellan ett stort antal gårdar i Franschhoeks närområde.

Det finns hela 6 olika rutter att välja mellan, så man kan utan problem ha 2 heldagar i Franschhoek och boka 2 olika rutter om man vill täcka så stort område som möjligt.

Flera av vingårdarna som ingår i Winetram rutterna, har restaurang och vissa erbjuder picknick men det gäller att ha förbokat detta separat i god tid innan resan.

I mars provade vi på picknicken på Mont Rochelle och den var jättebra!

Man får filtar men det finns även flera bord att välja mellan och flera av dem har skugga, något som uppskattas i värmen och med en liten bebis. Maten var fräsch och det var mycket mat. Rekommenderas!

Hotell i Franschhoek

Mont d’Or poolområde

För boende så finns det verkligen massa bra Guesthouses och även mindre Boutique hotell och här är några av de ställena vi använder mycket i Franschhoek.

Maison Chablis

Ashbourne House

Mont d’Or

Maison Dail

Le Quartier Francais

Avondrood

Akademie Street Boutique Hotel.

 

Restauranger

Som jag skrev tidigare så finns det ett enormt stort utbud av restauranger, där de flesta ligger längs huvudgatan inne i själva byn och vissa andra finns ute på vingårdarna (flesta av dessa passar bäst för lunch).

Eftersom Franschhoek är känt lite som just en Gourmet-stad, gäller det att man bokar restauranger i god tid.

 

Några ställen som vi tycker är bra och nyöppnade ställen som jag själv ser fram mot att testa är dessa:

Foliage 

Chris Erasmus och hans Foliage hamnar ofta på topplistor när Sydafrikas bästa restauranger ska rankas. Här ligger fokus på närodlat och Chris har en förkärlek till råvaror som man kan plocka ute i det vilda, som olika örter, svamp m.m. Riktigt spännande matlagning.

Petite La Colombe- 

Nyöppnad Fine dining restaurang i Tasting Rooms gamla lokaler. Jag blev firad där på min födelsedag i oktober och var sååå nöjd.

Le Coin

Ytterligare en nykomling i stan som drivs av en annan välkänd krögare: Darren Badenhorst som tidigare jobbade på Grande Provence (som också har bra mat). På Le Coin kan man välja mellan en 6 rätters avsmaknings meny, el en 8 rätters “Chef´s Journey”.

Reuben´s 

Den här restaurangen har nyligen flyttat sina lokaler och från det jag hört, ska flytten också inneburit ett lyft rent allmänt så vore kul att testa igen.

Chefs Warehouse at Maison

Tidigare kocken på Kitchen at Maison: Arno, har nyligen slutat för att öppna upp en egen fine dining restaurang inne i Kapstaden och nu har Liam Tomlin som ligger bakom de extremt populära tapas-restaurangerna Chefs Warehouse och Thali i Kapstaden och på vingården Beau Constantia, även öppnat samma koncept på den här vingården. Kul!

 

Sen ryktas det om att Margot Janse (som tidigare jobbade på The Tasting Room at Le Quartier Francias) ska öppna något nytt ute på Moreson vingård…?

 

(Visited 664 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.