Lucka 7: Att bo i Sydafrika: Load shedding

Här kommer en liten inblick i en av de sakerna som jag har och haft allra svårast med att förstå sedan jag flyttade till Sydafrika, och som för en svensk nog låter helt tossigt: nämligen Load shedding.

 Så vad är detta?

Jo, anledningen till att det här blogginlägget t ex. skrivits lite senare än vanligt är på grund av något som här i Sydafrika kallas för load shedding, el sk “planerade strömavbrott”.

I Sydafrika finns ett enda elföretag: Eskom, och när de har problem i sina gruvor el reaktorer m.m och de ser att elen inte riktigt kommer räcka till framöver, så stänger de helt enkelt av elen..För alla!

Detta kallas för load shedding och man stänger av elen enligt ett visst schema. Just nu är vi utan el mellan 04-06.30, 10-12.30 och 16-18.30.
Ganska bökigt och väldigt irriterande!
..Speciellt för oss som försöker driva företag och behöver jobba även under helgen. Fungerande internet är liksom a och o för oss.

När det var som värst under 2008 så pågick det här under flera månaders tid och det kostade naturligtvis samhället MASSOR.
Har de lärt sig något från detta?
 Inte mycket vad det verkar.

Iofs har många restauranger och större företag nu back-up generatorer men för vanliga hushåll så har man inget val utan oftast får man information via radion el på tv-nyheterna att det snart blir dags för loadshedding igen..och många ggr stämmer inte riktigt tiderna med det som angivits.

Tidigare i år hade vi loadshedding för att det regnat mycket uppe i norr och en stor del av kolen blivit blöt…skrev om det här och trots att man den här gången bara för några dagar sedan lovade att vi skulle ta oss igenom jul och semester-tider utan någon mer loadshedding, efter flera planerade strömavbrott senaste veckorna, så är vi där igen. GAH!

Extra irriterande när Sydafrika som land exporterar el till flera av länderna som angränsar i norr..Hur går det ihop?

Suck!!!

Ibland känns Sydafrika som vilket europeiskt land som helst. Men ibland, som nu…ja, då undrar man vad det är för tomtar som styr landet helt enkelt.

(Visited 1 042 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.