Lucka 3: Franschhoek

Franschhoek är ett vindistrikt lite drygt en timmes bilresa öster om Kapstaden. För sisådär 10 år sedan, var utan tvekan Stellenbosch det mest välkända vindistriktet, men nu märker vi att Franschhoek växer i popularitet och som turist-destination är det verkligen värt några dagars vistelse.

Franschhoek valley
Utsikt över Franschhoek

Samhället i sig är ganska litet, med en huvudgata som sträcker sig genom själva centrum och här hittar man massa restauranger, souvenirbutiker m.m och sedan är det bostadsområden på båda sidor om huvudgatan och här ligger många mindre B&B´s och Guesthouses.

Ett ställe som vi samarbetat med i snart 10 år, är Maison Chablis och detta guesthouse ligger på kort gångavsånd från huvudgatan. Här är några bilder från november då vi passade på att bo en natt där.

På kvällen hade vi bokat bord på Protegé Restaurant som vi var väldigt nöjda med och annars kan vi även varmt rekommendera La Petite Colombe som ligger i samma byggnad.

Lite längre bort hittar man Le Petite Manoir och ett annat ställe med prisvärd och bra mat, är bistron French Connection.

Vi passade även på att dricka lite lokal öl och nu för tiden finns ett flertal microbryggerier i området.

Le Chene ligger i otroligt vackra omgivningar

På vår senaste resa, provade vi dessutom nyöppnade restaurangen Le Chêne som ligger strax utanför Franschhoek, på det otroligt vackert belägna lyxhotellet Leeu Estates. Superbra mat och jättefina omgivningar så det rekommenderar vi också varmt!

Strax utanför centrum, ligger ett stort antal vingårdar att besöka och bokar man biljetter till “Wine Tram”, så är det superenkelt att ta sig runt utan bil.

Picnic på Mont Rochelle

Jag får jätteofta frågan vilken Winetram linje man ska välja (finns totalt 8 olika rutter) och det är såklart väldigt individuellt.

Gör ordentligt med reserach och kolla upp vilka gårdar som producerar den typen av viner ni själva gillar och planera gärna in ett längre stopp för en härlig lunch.

För att ge exempel på hur man kan planera sin dag så kommer lite tips för gula linjen. Börja dagen med ett besök på Cheetah OutreachGrande Provence, följt av vinprovning på samma gård och fortsätt resan med en supergod lunch på Chefs Warehouse at Maison och avsluta med ett stopp på Dieu Donné för den fina utsikten.

Det viktiga är att förboka lunchen.

Åker man med Winetram, får man räkna med en hel del folk på gårdarna som är inkluderade, så vill man komma bort från det mest “turistiga” kommer här några förslag på gårdar som jag tycker man kan åka till på egen hand:

Boekenhoutskloof– Tar bokningar för provning varje tis & tor kl 11.00. Måste förbokas.

Stony Brook- Ligger i samma område som Boekenhoutskloof. Liten Boutique gård.

La Motte– Välkänd gård som även har en bra restaurang. Här kan man dessutom vandra. Finns en led som man antingen kan vandra på egen hand (kostar R60 per person) el så kan man boka in sig på en vandring med guide som berättar lite mer om den lokala floran. (R120 pp).

Anthonij Rupert– Vinprovning måste förbokas och de har även en Antipasti restaurang som funkar bra för lättare lunch och flera olika ost & charkisbrickor att välja mellan.

Babylonstoren Den här gården kan man förvisso ta sig till med winetram, men jag tycker man behöver gott om tid för att hinna njuta av de vackra omgivningarna, trädgården, kanske äta lite lunch osv så tycker det passar bättre för en egen utflykt. Supermysigt ställe!

Själklart finns det också annat att sysselsätta sig med i Franschhoek än att bara dricka massa vin. Är det lite molnigt väder och svalare i luften, tycker jag man ska passa på att vandra eftersom det finns gott om trevliga vandringsleder att välja på.

Sen får man heller inte missa ett besök på Franschhoek Motor Museum som har en fantastisk samling av olika bilar.

Alla inlägg som jag skrivit om Franschhoek tidigare, hittar ni HÄR.

(Visited 318 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , ,
2 comments on “Lucka 3: Franschhoek
  1. Lotta Petre skriver:

    Tack Minna för en del nya tips
    Som du vet är Franshoek vårt favoritställe
    Och vi har ju några extra dagar där denna gång !

  2. Paula skriver:

    Och chokladprovning på Huguenot Fine Chocolate!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.