Lucka 15: Garden Route

De flesta som reser till Sydafrika för första gången, väljer att köra längs det som kallas för “Garden Route“. En sträcka längs Sydafrikas sydkust som blivit mycket populär bland såväl inhemska, som internationella turister.
Jag får väldigt många frågor om vad det finns att göra längs Garden Route så här kommer en del tips.

Först och främst så kan man kanske undra varför det kallas för Garden Route?

“Garden” antyder ju om något som är grönt och frodigt och detta stämmer rätt bra, men det betyder också en hel del regn. Garden Route är en sträcka på ca 400km längs Sydafrikas södra kust och strax norr om Garden Route, sträcker sig en bergskedja från väst till öst, så inte helt oväntat bildas det en del regnmoln mellan kusten och bergen och det “bältet” har fått namnet Garden Route.

Det handlar alltså inte om trädgårdar, utan helt enkelt om ett område med lite mer regn än områdena runtomkring. Åker man t. ex. en timme norr om George el Wilderness till Oudtshoorn, hamnar man istället i något som liknar en öken.

Så även om det finns väldigt fina stränder på flera av orterna, så är inte Garden Route det mest ideala för just sol och bad.
 Dessutom är det ofta väldigt starka strömmar så man får vara lite försiktig om man tänkt bada i havet.

För
mig personligen handlar Garden Route mest om gammal urskog och härlig
vandring, blandat med äventyrsaktiviteter och fin natur och stränder att titta på och promenera längs med.
 Sydafrika har
väldigt lite naturlig skog så urskogen man hittar längs garden route är
därför väldigt unik.

Besök Wilderness National Park där de har flera bra kortare vandringsleder man kan utforska och är vatten-nivån tillräckligt hög, så kan man hyra kanoter och paddla uppför floden. En annan enklare vandring är att åka ut till Featherbed natur reservat i Knysna där man tillsammans med en guide promenerar genom naturreservatet med otrolig utsikt över Knysna lagunen.
Om man besöker Tsitsikamma National Park finns det en plank-gång ut till en hängbro eller varför inte göra den lite mer krävande vandringen i Robberg Natur reservat i Plettenberg Bay?
I Plettenberg Bay kan man dessutom under valsäsongen åka ut på valsafari och i Mossel Bay kan man dyka med hajar i bur.

I och omkring Plettenberg Bay finns det också ett antal sk “sanctuaries”, olika rehabiliterings center för djur. 

Tenikwa kan man lära sig mer om diverse olika kattdjur och bokar man i god tid innan kan man följa med ut på promenad med geparder.

Finns flera olika Elefant-center och ett väldigt populärt ställe för barnfamiljer är Monkeyland. Här får man en guidad tur genom ett jätteområde där de har massa olika apdjur. Är man intresserad av fåglar så ligger Birds of Eden vägg i vägg med Monkeyland.
För den äventyrslystne finns “världens högsta Bungy jump” vid Bloukrans bron (216m högt!) och i Tsitsikamma kan man svinga sig bland trädtopparna på en sk “Tree Top Canopy Tour”. Ett annat tips är att prova på Kloofing el Paragliding. Gillar man att rida finns det även flera ställen som erbjuder guidade ridturer.
För golfaren så finns det självklart bra banor att välja mellan i nästan varenda by.
Vill man prova på djuphavsfiske rekommenderar jag att man bokar in sig på en fisketur hos Marc på Sandriver lodge i lilla St Francis Bay och han anordnar även båtturer där man har chans att få syn på delfiner och valar när det är säsong.
För de som inte tänkt åka på Safari utanför Port Elizabeth eller andra delar av Sydafrika, så finns det vad jag kallar för “safari-light” versioner längs Garden Route.  
Botlierskop mellan Mossel Bay och George är ett av ställena som har dag-safari och Plettenberg Bay Game reserve och Buffalo Hills, är ett par andra.

De allra flesta väljer att göra 2, max 3 stopp längs denna sträcka och själv gillar jag Plettenberg Bay och Wilderness, och vill man komma bort från “turist-stråken” så är St Francis Bay ett bra alternativ.
The Dune Guestlodge som ligger precis vid stranden i Wilderness
På den HÄR sidan hittar ni länkar till några av de Guesthouses och B&B´s som vi brukar använda, men ta gärna kontakt så kan vi ge fler alternativ, som passar era intressen och plånbok.
(Visited 160 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.