Lucka 13: Nationalparker

Sydafrika har sedan länge varit duktiga på att skydda sin unika växtlighet, djuren och den fina naturen och idag finns det massor av nationalparker utspridda över hela landet. Sydafrikanerna själva är flitiga besökare och vissa parker är fullbokade nästan jämt.

De flesta parker har sk “rest camps” utspridda och på några ställen
erbjuds campingplatser, medan det på andra ställen utöver camping, även
finns enklare stugor att hyra.Dessa stugor brukar vara utrustade med enkelt kök och det brukar finnas en liten affär på området där man kan köpa ved och vissa basvaror. I de lite större lägren brukar det även finnas en restaurang.
 Över stora delar av Sydafrika så är det SAN PARKS som sköter parkerna och på deras hemsida kan man läsa mer om varje individuell park, samt boka boende och aktiviteter. I KwaZulu Natal som är den östligaste provinsen, har istället en organisation som heter KZN Wildlife hand om parkerna. Även på deras hemsida går det att boka boende.

Så vilka nationalparker är det som turisterna oftast besöker?

De två självklara parkerna är Table Mountain National Park (som innefattar taffelberget och hela vägen ner till godahoppsudden) och Kruger National Park. 
Vissa av parkerna besöker man i första hand med hopp om att få syn på djur, medan vissa parker nästan inte har några djur alls, utan istället lockar med vacker natur och fina vandringsleder.

Är säkert ett 10-tal parker som jag skulle vilja tipsa om men här kommer iallafall några parker jag tycker är värda ett besök..

Tsitsikamma längs Garden Route har flera fina vandringar man kan göra och detta är till huvudsak en marin park, men en liten del av parken är på land och här finns lite av den idag ganska sällsynta urskogen kvar. Vackra jätte-träd sträcker sig högt upp i luften och man får känslan av att vara i en regnskog el djungel. Vid Tsitsikamma Main camp kan man promenera på en “boardwalk” gjord av återanvänd plast och den här gången leder till en hängbro över Storms River.

Den klippiga kusten vid Tsitsikamma

Kusten i det här området är minst sagt dramatisk och det är häftigt att titta på när vågorna slår in mot klipporna. Är inte långt att gå men ett flertal trappor som man ska nedför och uppför om man vill gå över bron.

Drakensbergen- Gillar man att vandra så är ju Drakensbergen ett givet resmål. Häftiga berg och fantastiska vyer!

West Coast National Park får man inte missa om man reser hit under sydafrikanska våren (Aug-sep). Tajmar man in blomsäsongen så kommer den garanterat få er att tappa andan… En fantastisk blandning av färger så långt ögat når. Besöker man parken under sommaren så är ett dopp i Langebaan lagunen ett måste. Behaglig vattentemperatur och perfekt om man har yngre barn eftersom det på många ställen är lång-grunt.

Dassie, el klipphare- ett litet djur som man ofta ser i klippiga, bergiga områden som uppe på Taffelberget el vid Tsitsikamma

Vill man göra safari på egen hand så är Hluhluwe Imfolozi ett riktigt bra alternativ till Krugerparken. Mindre kommersiellt och oftast också mindre folk. En vacker park med många kullar och fantastiska vyer från toppen. Den här parken är känt för sitt noshörnings-program och man brukar ha god chans att få syn på noshörningar när man kör runt på egen hand.

Noshörning i Hluhluwe Imfolozi

Tips!
Om ni vet med er att ni kommer besöka många parker under er Sydafrika-resa så kan det vara värt att kolla på ett sk “Wild card”. Det är ett årskort som ger inträde till mer än 80 olika parker och reservat. Är väldigt prisvärt för sydafrikaner men för internationella kostar det R1770 per person så det ska till att man reser runt i Krugerparken under ett flertal dagar + åker längs Garden Route m.m för att det ska löna sig…. Men är man en stor familj så kan det absolut vara värt att kika på eftersom det finns familjepris också.

(Visited 240 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.