Längtar efter safari

Själv har jag säkert varit på ett hundratal olika safaris genom åren..Speciellt under vintermånaderna här nere när jag guidar australiensiska grupper så ligger fokus på nästan bara safari.

Varje tur är en månad lång och vi besöker inte bara safari-områden här i Sydafrika, utan gör också 2 veckors safari i Kenya

Nu har de frågat mig om jag är intresserad av att guida igen och genast börjar det suga i safari-tarmen!

Jag ÄLSKAR safari och det spelar ingen roll hur många ggr man varit på safari… Man får alltid syn på något nytt..Nya djurarter, beteenden man inte sett tidigare, annorlunda växter osv…

Jag får ofta frågan om det ens är värt att göra safari i Sydafrika om man redan varit i säg Tanzania el Kenya..och svaret är JA!

Safarin i Sydafrika är självklart väldigt annorlunda från östra Afrika.

I Kenya och Tanzania är det savann och ganska stora, öppna områden…i Sydafrika är det mer kuperade reservat och ganska mycket buskage. Det kan ibland vara svårare att få syn på djuren här i Sydafrika, men å andra sidan är safari-upplevelsen mer intim och mindre kommersiellt.
 I Masai Mara i Kenya kan det vara 30 fordon på en lejon flock samtidigt (det är inte lagligt men det händer hela tiden) medan det i Sydafrika är betydligt mer kontrollerat och varje reservat har mycket färre antal fordon i rörelse. Är du i Timbavati Private Game Reserve el Sabi Sands, så är man ytterst noga med att man bara har max 3 fordon i närheten av en sk “Sighting”. Man får helt enkelt turas om och man bibehåller känslan av att vara ensamma ute i bushen.

Detta är självklart bara min personliga åsikt och jag gillar safarin i Kenya också..Men får jag välja så blir det nog ändå Sydafrika el Botswana som är favorit…

Sedan skiljer det sig ju självklart ganska mycket på safarin mellan de olika reservaten runt om i Sydafrika.

Vissa reservat är “pyttesmå” och det tar ju bort vildmarkskänslan en hel del, men åker man exempelvis till reservaten i anslutning till Kruger, så kommer man inte bli besviken.

Finns ju hundratals lodger att välja mellan i det som kallas för “Greater Kruger National Park” men här är några värda att kika på:

Umlani Bush Camp– Enklare lodge i Timbavati. Bush camp syftar oftast på att det inte finns några stängsel runt lägerområdet och att det heller inte finns någon elektricitet på rummen. Vill man ha vildmarkskänsla men ändå fantastisk service och hyfsat bekvämt boende så är detta stället för dig. Hit återvänder jag och min familj om och om igen.. Pris: Från R1996 per person och natt.

Africa on Foot– också ett lite enklare lodge…ligger i Klaserie som är granne med Timbavati och det som gör Africa on Foot lite speciellt är att man gör mycket Walking safaris. Varje morgon går man ut i bushen istället för att åka jeep. Man får helt enkelt ett annorlunda perspektiv. Pris: R1895 per person och natt.

Motswari- Lite lyxigare än de två tidigare lodgerna. Ligger långt in i Timbavati och är i mitt tycke en fantastisk lodge på alla sätt och vis. Pris: R3650 per person och natt.

Nottens Bush Camp– Också ett “Bush Camp” och detta lodge ligger i Sabi Sands, som av många anses vara det bästa reservatet i landet. i Sabi Sands brukar man bl a ha stor chans att få syn på leopard. Pris på Nottens: R3350 per person och natt.

Elephant Plains- Populärt lodge och väldigt prisvärt. Ligger också i Sabi Sands men blir ofta uppbokat långt i förväg.. Pris: Från R2070 per person, beroende på vilken typ av boende man väljer.

Många undrar vad det är som gör att priserna skiljer sig så mycket från en lodge till en annan. Och i mitt tycke så handlar det oftast om hur lyxigt boendet är.

Jag menar..djuren rör ju sig fritt och man har minst lika stor chans att få syn på “Big Five” om det nu är det man är ute efter, på Africa on Foot, som på Sydafrikas Creme de la Creme lodger..

Lite enklare boende på Umlani Bush Camp, men fortfarande helt ok

Så..
Vill man lyxa till det ordentligt så kommer här länkar till några av de lyxigaste lodgerna vi har i Sydafrika:

Sabi Sabi– Pris från R5980 per person och natt.

Simbambili– Pris från R6129 per person och natt.

Ngala Tented Camp– Pris: R6500 per person och natt

Tinga-  R8000 per person och natt

Singita Boulders LodgeR12250 per person och natt

…and the list goes on….

Jag har som sagt personligen besökt väääldigt många lodger så hör av er till oss så kan vi hjälpa er välja den lodge som passar era intressen..och framför allt, plånbok.

(Visited 91 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.