Besöka Godahoppsudden

De allra flesta som besöker Sydafrika och då framförallt Kapstaden, kommer förmodligen göra en dagstripp ut till Godahoppsudden och Cape Point.

Godahoppsudden är Afrikas sydvästligaste udde och ligger i ett vackert naturreservat som är en del av Table Mountain National Park, ett naturområde som stäcker sig från Kapstaden och taffelberget, ner till Kaphalvön.

www.capepoint.co.za

 Från Kapstaden tar det drygt 1.5 timme att köra till ingången för parken om man kör längs atlantkusten och Chapmans Peak toll Rd med diverse fotostopp längs vägen. Man betalar ca R85 per person för inträde till naturreservatet och därifrån tar det sedan ytterligare ca 20-25 min att köra genom parken till det som kallas för Cape Point (Kapudden), som är den sydligaste delen av kaphalvön.

OBS:  INTE sydligaste udden i Afrika!

 (Afrikas sydligaste tipp heter Cape Agulhas och ligger ca 10 mil öster om Kapstaden).

Hela det här området är mycket bergigt, omgivet av hav och vid en första anblick också ganska kargt och påminner en hel del om fjällen, men kommer man nära och börjar titta på alla de tusentals olika växter som finns, så inser man vilken mångfald det är. Här växer nämligen Fynbos (uttalas Feinbos), ett växtrike som till ytan sett är världens minsta, men som har fler växtarter (mer än 8000st!) än några av de andra växtrikena runt om i världen.

Nu under våren är det extra vackert med blommande proteor, liljor och hundratals olika små ljungväxter.

Eland, afrikas största antilop

 I parken finns även ett fåtal antiloper, zebror, strutsar och massor med babianer (dessa ska man se upp med och se till att ni inte har något ätbart på er)

Väl ute vid Kapudden (Cape Point) kan man promenera upp till den historiska fyren där man får underbar 360 graders vy över kaphalvön och havet, eller så tar man en liten bergsbana upp (kostar R47 t/r biljett).

Otroligt vackert!

Se till att ta med er en lättare vindjacka eftersom det ofta blåser en hel del här ute. Finns även några andra lättare små promenader man kan göra och självklart har de en souvenirshop och också en restaurang.

Godahoppsudden och Diaz Beach sett från Cape Point

Strax väster om Cape Point ligger godahoppsudden, och har man gott om tid så kan man vandra dit och tillbaka, eller så kör man dit och tar ett snabbt foto vid skylten som visar att man varit där. Ett annat tips är att promenera ner till Diaz Beach och den som vågar kan ta sig ett snabbt och uppfriskande dopp för här är vattnet kallt!

Man kör ut ur parken samma väg som man kom in och förutom de mer kända turistområdena som kap och godahoppsudden så finns det även flera trevliga stränder man kan stanna till vid.

Precis utanför parken finns en stutsfarm man kan göra ett snabbt besök i och annars fortsätter man till öster och kör längs False Bay kusten till lilla samhället Simons Town.

Här kan man besöka Boulders Pingviner, åka ut på valsafari (under säsong), dyka med vithaj (under säsong) el strosa runt bland små butiker, caféer och affärer.

Finns flera ok restauranger och Simon´s Town brukar fungera bra som lunchstopp.

Från Simons Town kan man antingen köra en av de större vägarna som tar er över berget till stora fartleden M3 in till Kapstaden, eller så kör man en mer Scenic route genom att följa kusten norrut.

 Just nu är det en hel del vägarbeten mellan Fishhoek och Kalk Bay så man får bara beredd på en del förseningar längs denna väg men Kalk Bay är också en mysig liten by att strosa runt i…

Från Kalk Bay och Muizenberg tar det bara ca 30 min att köra tillbaka in till Kapstaden på M3 så har man gott om tid på sig kan man även passa på att besöka någon av vingårdarna i Constantia-området, el besöka Kirstenbosch Botaniska trädgård som också ligger längs vägen.

Finns även ett stort antal företag som erbjuder guidade dagsturer och svenska Kenneth som driver Villa Cape Adventures kör kaphalvön 2 dagar i veckan. Pris: R695 per person inkl lättare lunch.

(Visited 1 095 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.