Bryggerier och öl-ställen i Kapstaden med omgivning

Anders, vars fina bilder och reseberättelse var med på bloggen igår, har ett stort intresse för öl och passade naturligtvis på att prova en del olika lokala sk Craft Beers under sin Sydafrika-resa. Nu har han varit så snäll och skickat en hel lista på tips,  så idag får Anders helt enkelt gästblogga här. Tusen tack Anders för fin-fina tips och hoppas fler än jag blir sugna på att prova öl…

Idag gästas bloggen av Anders som ger sina öl-tips.

Idag gästas bloggen av Anders som ger sina öl-tips.

Hej,

Här kommer våra tips på bryggerier och bra ölpubar runt Stellenbosch och Kapstaden.

Det är riktigt kul att se hur “craft beer” eller hantverksöl som vi kallar det här har börjat ta fart på allvar i Sydafrika. I Sverige är det ju enormt stort nu med hundratals mikrobryggerier; Sydafrika är kanske där vi var för drygt 10 år sen med ett fåtal märken som har fått nationell spridning, men det finns redan några riktigt bra bryggerier vi hade nöjet att besöka.

Många av bryggerierna runt Stellenbosch tillhör vingårdar som har startat bryggeri som side business, så man kan även prova öl som en del av sin vinprovningsresa. På de flesta kan man liksom med vinet köpa med sig flaskor hem. Eftersom avstånden är såpass korta kan man besöka samtliga brygger jag listar nedan (möjligen med undantag av Devil’s Peak som ligger i Kapstaden) under loppet av en dag om man vill ägna en av sina dagar i Stellenbosch åt öl.

Bryggerier

* Devil’s Peak Brewing Co.

– http://www.devilspeakbrewing.co.za/ – 95 Durham Avenue, Salt River, Cape Town
Ett bryggeri med tillhörande pub i Woodstock i Kapstaden. För oss blev det ett perfekt stopp efter en kväll av fine dining med vin på närliggande The Pot Luck Club.
Devil’s Peak har riktigt god öl och en väldigt trevlig pub vilken även serverar mat. Personalen erbjuder dessutom gratis guidade turer av bryggeriet som ligger i samma lokal som baren, om man vill få inblick i bryggprocessen.
Stellenbosch Brewing Co.

Stellenbosch Brewing Co.

Stellenbosch-Brewing-Co provning

* Stellenbosch Brewing Co.

 https://www.facebook.com/stelliesbeer/ – Klein Joostenberg Farm, between R304 & R101, Muldersvlei, Stellenbosch
Detta nya bryggeri som öppnade tidigare i 2015 var vår favorit i Stellenbosch. Framför allt gör de en väldigt god American Pale Ale (APA), och även en torrhumlad version av samma öl. De finns i en egen lokal på ägorna som tillhör den organiska vingården Klein Joostenberg. Stellenbosch Brewing Co’s moderna lilla pub sitter ihop med bryggeriet, och serverar även mat som man kan äta som picnic i den fina parken som tillhör Klein Joostenberg.
Cape-Brewing-Co

 

CBC ligger på den populära vingården Spice Route och drivs av svenska Åbro.

CBC ligger på den populära vingården Spice Route och drivs av svenska Åbro.

* Cape Brewing Company (CBC)

http://capebrewing.co.za/ – Spice Route Farm, Suid-Agter Paarl Road, Paarl
Detta bryggeri som svenska Åbro har varit med och startat upp var det största och mest “kommersiella” vi besökte. De finns på Spice Route Farm vilket i övrigt är ett underbart stopp utanför Paarl för vinprovning, lunch, choklad, med mera. CBC gör fantastisk öl som man kan prova mitt i den toppmoderna lokalen där de buteljerar drycken. Framför allt deras Mandarina Bavaria IPA var fantastiskt god.
Remhoogte

Remhoogte

Wild-Beast-Remhoogte00001

* Wild Beast Brewery

http://www.wildbeastbeer.com/ – Remhoogte Wine Estate, R44, Simonsberg, Stellenbosch
Ett litet bryggeri som tillhör den vackert belägna vingården Remhoogte precis utanför Stellenbosch. Här kan man avnjuta sin craft beer sampler med utsikt över vingårdens ägor. Ölen var av varierande kvalitet, men definitivt värt ett besök inte minst för en minnesvärt ölprovning, men även för att åtminstone en av ölerna säkert lär falla en i smaken.
Wild-Clover

* Wild Clover Brewery

– http://www.wildcloverbrewery.co.za/ – Wild Clover Farm, R304, Stellenbosch
Wild Clover Farm har nyligen öppnat en bryggpub som tyvärr inte var färdig när vi var på besök i december 2015, men ska i skrivande stund vara öppen. Istället satt vi på uteserveringen i gårdens restaurang och provade ölerna. Ölen gav dessvärre ett ganska mediokert intryck. Ingen av ölerna i vår sampler var osmakliga, men de kom inte i närheten av de bryggerier vi har nämnt ovan, vilket är synd då puben såg riktigt fin ut och bryggeriet verkade ha bra rykte i Stellenbosch. Vi kan ha haft otur och fått smaka en dålig omgång, så jag vill definitivt åka tillbaka och besöka den nya puben och ge dem en andra chans.

* Wagon Trail Brewery

– https://www.facebook.com/Wagon-Trail-Brewery-1481014892164958/ – Anura Vinyards, Off Simondium Road, Klapmuts, Stellenbosch
Detta är det enda bryggeri som jag definitivt vill varna resenärer att INTE besöka, såvidare de inte är på vingården i andra ärenden, och då endast titta in i puben och inte smaka på ölen. Detta bryggeri gav ett väldigt tvetydigt intryck då puben är en av de häftigaste och modernaste jag någonsin sett. Uppenbarligen har de lagt otroliga summor på att designa och inreda denna flashiga bryggpub. Istället kanske de skulle ha prioriterat att investera i bryggprocessen, då ölen var totalt smaklös. Hoppa över om ni inte redan råkar vara där.

Pubar

* Beerhouse – 223 Long St, Cape Town

Ett populärt ställe mitt på Long Street med väl över 100 ölsorter. Ett bra ställe om man vill prova öler från sydafrikanska mikrobryggerier och eventuellt äta pubmat av den bättre sorten. De har roliga ölmenyer där man kan hitta en öl genom att följa en karta av smaker, och en hel del importerad öl, bland annat från skotska Brewdog vilket även är populärt i Sverige.
Station Pub i Franschhoek

Station Pub i Franschhoek

* Franschhoek Station Pub & Grill – 4 Main Rd, Franschhoek

På huvudgatan i Franschoek så finns denna rymliga pub med uteservering som serverar brickor med “craft beer tastings”, där man får välja ur en meny och prova ett valfritt antal öl. Ett roligt koncept jämfört med de flesta andra pubar som enbart serverar ett bestämt antal. Dock var det väldigt många som inte fanns i lager när vi besökte. Maten såg bra ut.

* Craft Wheat & Hops – Shop No.1, Oude Hoek Building, Andringa St, Stellenbosch

En mysig pub mitt i Stellenbosch som har ett flertal sydafrikanska öler på kran. Maten är av gastropub-kategorin och såg väldigt god ut; vi hann tyvärr aldrig smaka maten men den är välrenommerad av de vi pratade med i Stellenbosch.

Övrigt

* The Bottle Bank – V&A Food Market, Dock Rd, Cape Town

Detta är en liten bottle shop benägen mitt inne i Waterfront Food Market. The Bottle Bank har ca 150 olika typer av öl från de flesta av mikrobryggerierna i Sydafrika samt en del importerad öl. På puben på övervåningen i saluhallen kan man dessutom köpa många av ölerna på glas för att avnjuta till lunchen.
(Visited 907 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*