Vattenkrisen i Kapstaden

Har nog inte undgått någon att Kapstaden just nu går igenom en vattenkris som är så extrem att vattnet beräknas ta slut i mitten av april.

Detta är ingen nyhet för de som bor i Kapstaden och det har pratats om vattenbristen och torkan under flera års tid…Man har fått betydligt mindre vinterregn (maj-aug) de senaste 3 åren och med en växande befolkning och stora jordbruk så är man helt enkelt inte förberedda. Dålig planering och politik ligger tyvärr bakom en del av detta.

Många privata hushåll och företag har gjort vad de kunnat för att dra ned på vattenkonsumptionen men tyvärr har den stora massan ignorerat varningarna och myndigheterna har också varit på tok för sena med sin handlingsplan.  Otroligt frustrerande för de människor som faktiskt försökt dra sitt strå till stacken.

Den stora frågan är inte OM vattnet kommer räcka el inte, utan HUR har man tänkt lösa problemet? Och varför har man inte tagit tag i detta förrän nu?

Det finns flera olika lösningar, där avsaltningsanläggningar är ett  alternativ…Men de tar tid att få igång och producerar inte de volymer som behövs i en miljonstad som Kapstaden. Som det ser ut nu, kommer de första avsaltningsanläggningarna nere vid Waterfront och Strandfontein komma i bruk under mars-april och några till kommer förhoppningsvis i bruk månaden efter…Men de producerar bara några miljoner liter per dag…och i dagsläget går det åt 600 miljoner liter per dag.

Efter rekommendation från World Bank har man nu bestämt att istället lägga fokus på att utvinna grundvatten från flertalet aqvifier som finns runt om staden. Dessa kommer kunna ge ytterligare ca 150 miljoner liter vatten per dag. En snabbare kortsiktig lösning.

Imorgon börjar nya vattenrestriktioner gälla där man uppmanas till att använda max 50 liter vatten per person och dag.

A campaign to help Cape Town avoid "Day Zero" offers residents some water-saving tips.

Om man når Day Zero, och tvingas “stänga av” vattnet helt, är planen att citykärnan + de allra viktigaste instanserna fortfarande kommer ha tillgång till vatten, medan den stora massan kommer få hämta vatten vid någon av de nästan 200 collection points som man håller på och förbereder.

Nu är vi inte där än…men sannolikheten att detta skulle kunna hända, har ökat.

Självklart skulle ett sådant scenario påverka alla i Kapstaden och eftersom vi fått många mejl från resenärer som undrar, så känns det här inlägget nödvändigt.

Ska jag vara helt ärlig så vet ingen hur “Day Zero”/ vattenkrisen kommer påverka turismen. Helt omöljigt att sia om.

Visst skulle ett Day Zero scenario märkas av om man planerar en resa till Kapstaden just under samma period…Men att avboka en planerad resa i september el oktober, känns lite förhastat. Även om myndigheterna verkat sova och snoozat om och om igen, så är de klarvakna nu!

Får man ok regn under kommande vinter och får igång de vattenanordningar som planeras, ser läget betydligt bättre ut inför framtiden. Men de kommande månaderna är kritiska.

Som turist just nu så märks naturligtvis vattenbristen, men man påverkas inte riktigt lika mycket som de som är permanent bosatta. Vissa hotell har fått stänga ned sina pooler. Man uppmuntrar folk att köpa vatten på flaska och att ta korta duschar och spola mindre på toaletterna. Man försöker samla ihop vatten i duscharna och redan nu är vattentrycket lägre än vanligt. Många ställen har stängt av vattenkranarna på toaletter och satt ut handdesinfektion och våtservetter osv.

Flesta kunder vi pratat med är väldigt förstående och gör gärna det lilla de kan för att hjälpa till.

Jag vill inte förminska problemet på något sätt för det är en skrämmande tanke på vad som skulle kunna hända om folk inte har tillgång till vatten, men jag vill heller inte skrämma upp folk så att man inte vågar resa dit.

Skulle man sluta resa till Kapstaden, där turismen är en av de viktigaste och största industrierna, skulle konsekvenserna bli enorma. Så mitt råd just nu är att sitta still i båten…

Självklart följer vi utvecklingen noga och håller alla berörda kunder uppdaterade.

(Visited 550 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.